-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 26

Dešimtąjį gimtadienį mininti Istorinė Prezidentūra laukia bendraamžių

Žingsniuojant Kauno centru akies negali nepatraukti išraiškingas prezidentūros pastatas, kuriame šiuo metu yra įsikūręs muziejus. Šiemet liepos 1-ąją Istorinė Prezidentūra minės garbingą sukaktį – dešimties metų jubiliejų.
Istorinėje Prezidentūroje dažnai lankosi darželinukai.
Istorinėje Prezidentūroje dažnai lankosi darželinukai. / Istorinės Prezidentūros nuotr.

„Savo gimtadienio proga Istorinės Prezidentūros muziejus itin laukia lankytojų, kurie, tikimės, pasveikins mus šypsenomis, originaliais linkėjimais, o gal net ir tortu“, – sakė Istorinės Prezidentūros vadovė Renata Mikalajūnaitė.

Šventinis renginys prasidės 11 val. Jame pirmiausia laukiami vaikai: nuo 11 val. teminiuose žaidimuose dalyvaus lopšelinukai ir darželinukai, vėliau jėgas galės išbandyti vyresni svečiai.

Užsukti į prezidentūrą galės visi norintys – šventinę dieną muziejaus lankymas bus nemokamas. 

Labiausiai laukia bendraamžių

Kadangi Kauno Istorinė Prezidentūra švenčia dešimtąjį gimtadienį, labiausiai laukiama muziejaus bendraamžių lankytojų – dešimtmečių, kurie čia gali užsukti kartu su tėvais ir seneliais.

Specialiai jiems bus skirtos Lietuvos piliečio pamokos, kurias ves istorikai. „Muziejui dar tik 10 metų, tai yra visai nedaug, mes dar visai mažyčiai, tad šio jubiliejaus proga ir norime savo programą orientuoti į jaunus mūsų šalies piliečius“, – sakė R.Mikalajūnaitė.

Istorinės Prezidentūros nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus Istorinėje Prezidentūroje Kaune
Istorinės Prezidentūros nuotr./Prezidentas V.Adamkus
Istorinėje Prezidentūroje Kaune

Pasak jos, edukacinėse Lietuvos piliečio pamokose, kurios vyks liepos 1-ąją 13,14 ir 15 val., jaunieji muziejaus lankytojai galės sudalyvauti įvairiuose žaidimuose.

Pramogaudami vaikai mokysis, pavyzdžiui, atpažinti Lietuvos simbolius, sužinos, kaip taisyklingai reikia giedoti Lietuvos himną, nešti vėliavą ir panašius dalykus – visa tai turi žinoti kiekvienas Lietuvos pilietis. 

Edukacinės pamokos vyks pačiame muziejuje, kuris įsikūrė unikalioje erdvėje – pastate, kuriame 1919-1940 m. gyveno ir dirbo Lietuvos Respublikos prezidentai. 

Tik 2005 metais pastatas atvertas visuomenei. Prieš dešimt metų buvusi prezidentūra perduota Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui ir oficialiai atidarytas Istorinės Prezidentūros muziejus, kuriame nuolat veikia kelios ilgalaikės ekspozicijos bei nuolat atnaujinamos įvairios parodos.

Istorinės Prezidentūros nuotr./Atnaujinta prezidentų ekspozicija
Istorinės Prezidentūros nuotr./Atnaujinta prezidentų ekspozicija.

Ateities planuose – ir ilgai lauktas remontas

Minėdami dešimtmetį muziejaus darbuotojai jau ruošiasi kitai progai – Lietuvos Respublikos šimtmečio minėjimui. 2013 metais inicijuotas projektas „Šimtmečio belaukiant“ kiekvienais metais kviečia žmones muziejuje ir virtualioje svetainėje rinkti reikšmingiausius pirmosios Lietuvos Respublikos įvykius.

Pagal balsavimo rezultatus 2018 metų vasario 16 dieną muziejuje bus atidaryta paroda, kurioje atsispindės ne tik svarbiausi moderniosios Lietuvos kūrimosi momentai, bet ir šių dienų visuomenės santykis su to meto istorija. Taip pat planuojama išleisti knygą apie prezidento instituciją ir prezidento rūmus Kaune.

Iki to laiko Istorinė Prezidentūra turėtų sulaukti ir pirmojo remonto per 10 intensyvios veiklos metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius