Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12

Išvirkščioji švenčių pusė: Kauno kalėdinė eglė paskandino jos kūrėją skolose

Išmanioji Kauno kalėdinė eglė-besisukanti karuselė kauniečius privertė pasinerti į vaikystę, o kalėdinio miestelio kūrėjus ji panardino į skolas. Paskutinę akimirką į konkurso traukinį pernai metų rugpjūtį įšokę ir jį laimėję „Efi projektai“ tik vėliau suvokė, jog savivaldybės skiriamų 79 tūkst. eurų – per maža. Įmonė patyrė nuostolių ir liko skolinga partneriams.
2016 metų Kalėdų eglės įžiebimas Kaune
2016 metų Kalėdų eglės įžiebimas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi Kalėdų eglės kūrėjų partneriai UAB „Elmo technologijos“, rūpinęsi kalėdinio miestelio ir pačios eglės apšvietimu. Su „Efi projektais“ jie buvo sutarę dėl natūrinių mainų: didžiąją dalį reikiamos apšvietimo įrangos iškeitė į reklamą, tik paprašė susimokėti simbolinius 1 tūkst. eurų. Iš Kauno miesto savivaldybės konkursinį 79 tūkst. eurų užmokestį projekto vykdytojas jau gavo, tačiau su „Elmo technologijomis“ taip ir neatsiskaitė.

Pinigų nenori mokėti, nes neturi, nors tam buvo skirta milžiniška suma. Kyla klausimas: kur dingo savivaldybės tūkstančiai?

„Jau kaip ir pavasaris, bet vis dar tenka prisiminti Kauno Kalėdų eglutę. Šiais metais sulaukėme pasiūlymo prisidėti prie jos apšvietimo. Projekto laimėtojai suintrigavo įdomiu reklamos planu, kurį prižadėjo įvykdyti, o mes sutikome parduoti visus reikalingus šviestuvus už simbolinę sumą. Buvo pasirašyta sutartis, eglutė švietė, šviestuvai perduoti laiku, tačiau minėtų pinigėlių niekas nenori sumokėti, o ir reklamos iš šio projekto neturėjome jokios.

Pinigų nenori mokėti, nes neturi, nors tam buvo skirta milžiniška suma. Kyla klausimas: kur dingo savivaldybės tūkstančiai?“ – situaciją nupasakojo „Elmo technologijos“ rinkodaros vadovė Roma Skaraitė.

Pasak jos, projekto vykdytojai prašė atidėti mokėjimus, motyvuodami, kad negavo pinigų, o po to paaiškino, kad projektas nuėjo „į minusą“ ir jie negali sumokėti.

„Be to, jie pasižadėjo, kad vykdys reklamos planą, bet vėliau pasakė, kad tai ne nuo jų priklauso. Jie negali priversti reklamos kanalų palikti mūsų pavadinimo“, – piktinosi R.Skaraitė.

Susitarė dėl 10 tūkst. eurų rėmimo

Pakalbintas „Efi projektų“ vadovas Andrius Efimenko nesigynė, jog įmonė, įgyvendindama projektą, susidūrė su finansiniais sunkumais, padarė keletą klaidų, tačiau patikino, jog jokio kriminalo čia nėra – tik nepaskaičiuota verslo rizika, patirties ir laiko trūkumas.

Pasak jo, su „Elmo technologijomis“ pirminis susitarimas buvo visiškai kitoks.

Jono Danilevičiaus nuotr./Kauno Kalėdų eglės gamybos akimirkos
Jono Danilevičiaus nuotr./Kauno Kalėdų eglės gamybos akimirkos

„Partneriai rugpjūtį žodžiu įsipareigojo paremti 10 tūkst. eurų suma, kurią įrašėme į bendrą sumą, teikdami konkursui dokumentus ir sąmatas. Bendra sąmata buvo 89 tūkst. eurų su PVM, 10 tūkst. eurų turėjo padengti „Elmo technologijos“, tačiau padengė tik mažiau kaip pusę. Apšvietimo sprendiniai nebuvo pateikti, įranga nebuvo projektuojama, dalies sprendinių jie negalėjo įgyvendinti. O pinigų tam nebuvo numatyta.

Lapkritį partneriai pristatė tik LED prožektorius ir juostas (trečdalį visos įrangos), kurias montuodami mūsų darbuotojai sugaišo savaitę. Tai – papildomos išlaidos. Papildomai kainavo visa kita įranga. Atrodo, buvome susitarę vienaip, tačiau išėjo kitaip. Tai mano klaida. Spaudė laikas, virė chaosas, neturėjom kitos išeities“, – tikino A.Efimenko.

Sprendinių detalizavimo metu suvokęs, kad tai, kas numatyta, nepasiteisins, – architektas ėmė investuoti pinigus ir iš savo kišenės.

Paklaustas, kodėl partneriai staiga apsigalvojo dėl 10 tūkst. eurų paramos, atsakė, jog būta ir jo kaltės – nepakankamai gerai išaiškino, ko bus iš jų norima. Kad bus reikalingi apšvietimo sprendiniai. O ir projektavimas vėlavo.

„Norint padaryt kažką išskirtinio, trijų mėnesių neužtenka. Tai – neįmanoma misija“, – teigė jis.

Plėtė projektą iš savo kišenės

Architektas tikina, kad negalėjo projekto įgyvendinti atmestinai, suveikė azartas, todėl sprendinių detalizavimo metu suvokęs, kad tai, kas numatyta, nepasiteisins, – ėmė investuoti pinigus ir iš savo kišenės. Taip vietoj numatytų 6 karuselės arkliukų, atsirado 12, vietoj 1 ekrano – 6, vietoj 25 eglučių – 40, pirktos girliandos, plėstos konstrukcijos. Vien kranų „samdymas“ kainavo tūkstančius.

Jono Danilevičiaus nuotr./Kauno Kalėdų eglės gamybos akimirkos
Jono Danilevičiaus nuotr./Kauno Kalėdų eglės gamybos akimirkos

„Maniau, kad „tilpsim“ į sąmatą. Atrodė, gerai sukamės. Kad netilpsim, paaiškėjo tik gruodį“, – teigė jis.

Paklaustas, koks buvo numatytas įmonei uždarbis, A.Efimenko neslėpė – jei „Elmo technologijos“ būtų ištesėjusios savo pažadą – apie 10 tūkst. eurų. Tačiau galiausiai, kad tik kauniečiai nenusiviltų Kalėdų egle, teko paaukoti ne tik juos, bet ir įdėti papildomus 14 tūkst. eurų.

„Šiuo metu esu skolingas valstybei ir nežinau, kada sumokėsiu skolas. Skolingas esu ir už patalpų nuomą, ir „Elmo technologijoms“. Iki gegužės 6 d. esu pasižadėjęs su jais atsiskaityti. Net nekyla dėl to klausimų.

O dėl reklamos, aš pats nesu specialistas, reklamos planą parengė mano partnerė. Paaiškinome „Elmo technologijų“ atstovams, jog kai tik bus galimybė, paminėsime visur. Kad reklamuosime Rotušės aikštėje 2 mėnesius, įtrauksime į infostendą, kuriamą vaizdo klipą. Nepavyko tik su interviu, į kuriuos žurnalistai neįtraukė įmonės vardo. „Elmo“ atstovai buvo pakviesti į renginius. Juose dalyvavo“, – gynėsi 32-ejų metų architektas A.Efimenko.

Efi projektų nuotr./2016 metų Kauno Kalėdų eglės pirminis eskizas
Efi projektų nuotr./2016 metų Kauno Kalėdų eglės pirminis eskizas

Į skolas brido dėl noro įtikti miestiečiams

Pasiteiravus, kodėl apie tai, kad už savivaldybės siūlomą sumą neis padaryti darbų taip, kaip norėtųsi, nepagalvojo prieš ryždamas dalyvauti konkurse, beveik dešimtmetį veikiančios įmonės „Efi projektai“ vadovas patikino, jog suvokimas ateina tik pradėjus dirbti. Apsispręsti nebuvo daug laiko. O juk ir partneriai neprisidėjo tiek, kiek žadėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./2016 metų Kalėdų eglės įžiebimas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./2016 metų Kalėdų eglės įžiebimas Kaune

„Kol vyko konkursas, sklido kalbos, kad niekas nepateikė geros idėjos. Bandyti savo laimę sumąsčiau tik likus kelioms dienoms iki jo pabaigos. Projektavau ankstesnes Kauno Kalėdų egles, tad pamaniau, kad šio projekto esu pajėgus imtis pats. Buvau paprašytas padėti. Laimėjau.

Tačiau norint tinkamai pasiruošti tokiam projektui, reikia pradėti dar pavasarį, o ne rugsėjį. Sukomės kaip bitės, daug laiko suvalgė biurokratiniai dalykai. Ir kai pamačiau, kad išeina nesąmonė, turėjau apsispręsti, kas svarbiau: pinigai ar kauniečių lūkesčiai.

Nesinorėjo padaryti bet kaip, tad keičiau sprendinius, plėčiau projektą už savo šeimos pinigus. Svarbiausia nenuvilti miesto ir savęs, – teigė projekto vystytojas.

Nesinorėjo padaryti bet kaip, tad keičiau sprendinius, plėčiau projektą už savo šeimos pinigus. Svarbiausia buvo nenuvilti miesto ir savęs. Didžiuojuosi, kad padariau šį darbą. Tikiuosi, nenuvyliau žmonių, su kuriais dirbau, kauniečių“, – patikino „Efi projektai“ vadovas.

Siūlo naują idėją

Tai, kas buvo suplanuota ir vėliau padaryta, pasak jo, skiriasi kardinaliai. Turėjo būti mažytė karuselė, kuri tiesiog sukasi aplink stiebą, o kadangi jau ir praeitais metais idėja buvo įgyvendinta panaši, reikėjo kažką keisti. Papildomų pinigų iš savivaldybės jis neprašė. Tiesiog darė. Paklaustas, ar šiais metais vėl ryšis dalyvauti konkurse, jis patikino, jau dabar turintis idėją.

„Tokia patirtis yra neįkainojama, pinigais nepamatuojama. Antrą kartą žinočiau jau, ką daryti: kaip pasiruošti sutartis, su kuo bendradarbiauti, o su kuo – ne.

Siūlyčiau vienodai papuošti visą Lietuvą. Kadangi artėja nepriklausomybės šimtmečio minėjimas, visų šalies miestų Kalėdų eglės, paprastos, gyvos, galėtų būti papuoštos tautiniais motyvais ir apšviestos Lietuvos vėliavos spalvomis. Dizainas visur skirtųsi, skirtųsi ir apšvietimas, bet simbolika būtų ta pati. Ir vietoj konkurencijos tarp Vilniaus ir Kauno, šiemet gimtų bendrumo jausmas“, – idėją pateikė A.Efimenko.

Skundų nesulaukė, apie nuostolius nežino

Pasak Nomedos Prevelienės, Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojos, kalėdinės eglutės ir miestelio puošybos konkursas buvo paskelbtas pernai liepos 28 d. Konkurse dalyvavo vieninteliai „Efi projektai“. Projektas atitiko keliamus reikalavimus.

„Sutartis buvo pasirašyta rugsėjo 28 d. Pinigai, 79 tūkst. eurų, dalimis pervesti spalio 5 d. ir gruodžio 23 d. Apie tai, kad projektas buvo nuostolingas, Kultūros skyriui nėra žinoma. Už projektui pervestas lėšas atsiskaityta. Pagal sutartį paslaugų teikėjas neturėjo teisės reikalauti padengti jokių išlaidų, viršijančių nustatytą kainą“, – patikino N.Prevelienė.

Jos teigimu, visi „Efi projektų“ įsipareigojimai įvykdyti, o kilę gedimai – pašalinti laiku.

Skundų nei iš „Elmo technologijos“, nei iš kitų projekto vystytojų partnerių Kauno miesto savivaldybė nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius