Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 14

Kaunas imasi pokyčių dėl smurto prieš vaikus: budintys specialistai ir ikiteisminiame tyrime dirbantys psichologai

Krizinės situacijos, kuriose nukenčia vaikai, privalo būti sprendžiamos nedelsiant ir užtikrinant vaiko teisių apsaugą bei psichologo pagalbą. Siekdama tobulinti šias funkcijas, Kauno miesto savivaldybė imasi permainų.
Verkia
Verkia / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Laukia du neatidėliotini darbai. Turime pasirūpinti, kad Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai budėtų ne darbo metu ir padėtų teisėsaugos institucijoms bei kitoms specialiosioms tarnyboms sprendžiant dėl vaikų gerovės užtikrinimo. Taip pat imamės ieškoti nuolatinių psichologų, kurie dalyvaus apklausiant galimai nuo smurto nukentėjusius nepilnamečius. Nors tai gana biurokratinės procedūros, privalome viską atlikti maksimaliai greitai“, – savivaldybės pranešime cituojama Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Pirmadienį vicemerė susitiko su Kauno apylinkės prokuratūros ir Kauno apskrities policijos komisariato vadovais. Bendroje diskusijoje dalyvavo ir savivaldybės Švietimo bei Vaiko teisių apsaugos skyrių atstovai. Susirinkusieji ieškojo bendro sprendimo, kaip užtikrinti pilnavertę nukentėjusių nepilnamečių apsaugą.

Teisėsaugininkai išreiškė poreikį vakarais, po darbo valandų ir savaitgaliais bei švenčių dienomis pasirūpinti budinčio Vaiko teisių apsaugos specialisto pareigybe.

Šiai dienai reikėtų penkių psichologų, apmokytų dirbti ikiteisminio proceso metu.

„Tarkime, turime smurto artimoje aplinkoje atvejį: neblaivūs ir konfliktuojantys tėvai, o šeimoje auga du mažamečiai vaikai. Kaip užtikrinti vaiko gyvenimo sąlygas? Turime skubiai įvertinti, kokioje aplinkoje vaikui būtų saugiausia ir atitinkamai reaguoti.

Čia labai svarbi vaiko teisių apsaugos specialistų pagalba“, – sakė Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Be to, ji suskaičiavo, kad šiai dienai reikėtų penkių psichologų, apmokytų dirbti ikiteisminio proceso metu. Specialiai tam Kauno prokurorai kitą savaitę surengs nemokamus mokymus psichologams ir kviečia į juos registruotis bei dalyvauti visus norinčiuosius.

Nei prokuratūra, nei policija neturi finansinių išteklių psichologams samdyti. Surasti šiuos specialistus žada Kauno miesto savivaldybė. Lygiai taip pat nuspręsta sudaryti ir budinčių vaiko teisių sergėtojų eilę. Prireikus, jie drauge su policija vyks į „karštus taškus“ ir padės pasirūpinti ten esančiais nepilnamečiais.

Beje, Kauno savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistai užsiminė neretai susiduriantys su problema, kai apie smurtą prieš vaikus kauniečiai pirmiau praneša ne policijai, bet savivaldybės institucijai. Tokiais atvejais sutarta nedelsiant apie įvykius informuoti bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112. Šių rekomendacijų turėtų paisyti ir visi kauniečiai, išgirdę kaimynystėje sklindantį triukšmą ar kitaip pastebėję smurto šeimoje atvejus: pirmiausia – pranešti policijai.

„Mes turime vieni kitiems padėti ir dirbti išvien. Vaikų interesai privalo būti maksimaliai apsaugoti. Tai negali būti pavieniai darbai – būtina sukurti efektyviai veikiančią sistemą. Kol valstybiniu lygiu tebevyksta diskusijos ir sprendimų paieškos, Kaunas negali stovėti vietoje ir laukti – reikia veikti. Taigi pradedame profesionalių psichologų paieškas“, – kalbėjo R.Šnapštienė.

Vicemerė užsiminė, kad pirmiausiai kandidatų ieškos savivaldybės sistemoje – švietimo, socialinių paslaugų bei sveikatos priežiūros įstaigose, o taip pat ir tarp Kauno partnerių, t.y. psichologinę pagalbą teikiančiose nevyriausybinėse organizacijose. Neatmetama, kad kompetentingų psichologų pajėgos bus didinamos ir priimant naujus profesionalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius