-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 23

Kauniečiai vėl stebina: išmanioji Kalėdų eglutė bus prijungta prie interneto

Keletą metų iš eilės Kauno Kalėdų eglutės susilaukia išskirtinio dėmesio dėl naujų idėjų ir ypatingo kūrėjų požiūrio į šį kalėdinį akcentą. Ne išimtis bus ir šie metai. Laikinojoje sostinėje lapkričio 28 dieną bus įžiebta pirmoji Lietuvoje prijungta prie interneto išmanioji žaliaskarė.

Kaip atrodys pagrindinė Kauno kalėdinė eglė smalsu daugeliui kauniečių ir miesto svečių. Šių metų eglutė bus klasikinė žaliaskarė, atrodys kaip vientisa 18 metrų aukščio eglė, tačiau bus sudaryta iš daugybės atskirų eglučių. Daili klasikinė išvaizda paslėps įvairius jutiklius ir daviklius, kurie reaguos į Rotušės aikštėje ir pačioje eglutėje besilankančius žmones. Dalis žaisliukų – išmanūs ir bus valdomi kompiuteriais.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jolanta Šmidtienė

„Tai bus pasakiška eglutė, dekoruota dideliais, iki 120 cm dydžio senoviniais žaislais. Juos gaminame pagal muziejuje rastų stiklinių žaisliukų prototipą. Dalis jų bus interaktyvūs ir judės“, – pasakojo pagrindinė eglutės autorė Jolanta Šmidtienė.

Vienas iš išskirtinumų – šių metų Kauno eglutė bus išmani. Tai pirmoji Kalėdų eglutė Lietuvoje prijungta prie interneto.

„Sugalvojome suderinti klasikinės eglutės vaizdą su išmaniosiomis technologijomis. Įgyvendinant šį projektą teko išspręsti daugybę techninių ir programinių rebusų. Eglutė tiesiogiai prijungta prie interneto – tai suteikia didžiules jos valdymo bei interaktyvumo galimybes, bet kelia daug sistemos saugumo, sudėtingos IT infrastruktūros realizavimo iššūkių.

Vienas iš išskirtinumų – šių metų Kauno eglutė bus išmani. Tai pirmoji Kalėdų eglutė Lietuvoje prijungta prie interneto.

Sistemoje panaudota daug jutiklių, valdiklių, įvairios elektronikos. Eglę išmaniuoju telefonu galėsime valdyti iš bet kurios pasaulio vietos“, – teigė eglutės išmaniosios dalies autorius Tomas Stasiukaitis.

Kauniečiai ir miesto svečiai Rotušės aikštėje ras įvairių interaktyvių, į žmones reaguojančių objektų: arkliuką, mikrofoną, sukamą rankeną ir t.t. Jie internetu sujungti su interaktyviais eglutės žaislais, kurie aktyvuoti ims judėti.

Bus sukurta interneto svetainė www.kaunoeglute.lt, į kurią automatiškai bus dedamos svečių nuotraukos. Svetainėje taip pat bus galima realiu laiku stebėti, kurie išmanieji žaisliukai tuo metu juda. Planuojama tiesioginė vaizdo transliacija. Čia lankytojai ras Kauno Kalėdinių renginių programą ir daug kitos įdomios bei naudingos informacijos.

Jau tapo įprasta, kad galima patekti į Kauno kalėdinės eglutės vidų. Eglutės viduje lankytojų taip pat lauks staigmenos: gerų darbų karuselė, sušalęs paukštelis, kurį reikės sušildyti, įsimylėjėlių širdelės ir kt. Įvairius šventinius koncertus, nuotraukas bei kitą informaciją transliuos eglutės viduje esantys ekranai.

Kalėdų eglutė turės ir daugiau paslapčių, kurių autoriai kol kas neatskleidė. Autoriai teigia, kad visi, įminę Kalėdų eglutės paslaptis, tikrai sulauks staigmenų.

VIDEO: Kauniečiai vėl stebina: išmanioji Kalėdinė eglutė bus prijungta prie interneto

15min.lt taip pat primena, kad nuo lapkričio 28 dienos Rotušės aikštėje ir jos prieigose keisis eismo organizavimo tvarka. Įžiebus pagrindinę miesto eglę automobilių eismas Rotušės aikštėje vyks viena kryptimi, taip pat bus draudžiama važiuoti ratu.

M.Valančiaus gatvėje atsiras ženklas „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“. Čia galės patekti tik gyventojai ir aptarnaujantis personalas. M.Daukšos, Muitinės, Kumelių ir L.Zamenhofo gatvių sankryžoje bus įrengti kelių eismo ženklai „Gyvenamoji zona“.

Naujoji tvarka galios iki Trijų Karalių šventės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius