Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 04

Kauniečių nerimą sukėlė aplinkos tvarkymo darbai prie VII forto

Gruodžio 4 dieną Kauno Žaliakalnyje, Archyvo gatvėje ėmė burgzti ekskavatorius. Aplink VII forto komendanto sandėlį pradėti pjauti medžiai. Vietiniai gyventojai susirūpino: nejau ketinama griauti ir patį kultūros paveldo objektą? Į vietą iškviesti Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus atstovai aptiko pažeidimų.
Statybų darbai Archyvo gatvėje
Statybų darbai Archyvo gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min.lt redakciją paskambinęs kaunietis Vyrmantas Matulaitis teigė nesuvokiantis, kas vyksta po langais. Jų parkelyje pjaunami medžiai, ruošiamasi griauti istorinį paminklą.

„Triukšmas, nešvara. Jie važinėja po žaliąją veją sunkiasvorėmis mašinomis. Ar turi tam leidimus?“ – piktinosi vyriškis.

Netrukus apie vykdomus darbus buvo informuotas Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas, kuris vietoje apsilankė kartu su Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus atstovais.

„Surašėme ATPK protokolą už saugotinų želdinių savavališką iškirtimą. Pavyzdžiui, nupjauta viena 27 cm saugotina liepa. Įmonei, kuriai priklauso sklypas, bus skirta bauda. Be to, savininkai įpareigoti paženklinti žemės sklypo ribas, nes jos nėra aiškios. Ir vykdyti darbus tik jo ribose, nes, atrodo, naudojamas kitas įvažiavimas. Liepėm ir gatvę prižiūrėt, kad nepaliktų purvinos dangos“, – pažeidimus išvardijo seniūnas.

Paklaustas, kokia įmonė darbuojasi šiame, į saugomą teritoriją įeinančiame sklype, B.Girdauskas paaiškino, jog tai privati bendrovė, tiek pastatą, tiek 4 arų dydžio sklypą įsigijusi visai neseniai. Pjaunantys medžius vyrai – samdyti darbus atlikti kitos įmonės darbininkai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Statybų darbai Archyvo gatvėje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Statybų darbai Archyvo gatvėje

„Kiek supratau, VII forto komendanto sandėlio jie versti bent jau kol kas nežada. Be to, šis objektas nėra priskiriamas kultūros paveldui, tiesiog stovi Nekilnojamojo turto vertybių teritorijoje, kurioje galioja apsaugos zonos, auga saugotini želdiniai. Norint vykdyti darbus, reikia gauti leidimus. Tai, kad pastatas nėra paveldas, patvirtina nuosavybės dokumentai“, – paaiškino B.Girdauskas.

Seniūnas perspėjo darbus vykdančiuosius, kad jie suderintų savo veiklą su paminklosaugininkais, jog vėliau nekiltų problemų.

Gyventojai neliko abejingi šiems staiga prasidėjusiems sklypo sutvarkymo darbams. Vietoje sutikti du vaikai liūdnai stebėjo, kaip ekskavatorius atkasinėja raudonplytį, istoriją menantį sandėlį.

„Nepatinka mums šios statybos. Juk čia mūsų vaikystės žaidimų vieta“, – prasitarė vienas.

Nepatinka mums šios statybos. Juk čia mūsų vaikystės žaidimų vieta.

Darbų vykdytojas prisipažino, kad jo įmonė buvo pasamdyta išvalyti teritoriją aplink minėtąjį sandėlį. Jo versti bent jau šiuo metu neketinama. Darbus jie turėtų baigti iki gruodžio 11 dienos.

„Senas tas sandėlys. Kokia ten jo vertė belikusi. Manau, sklypo savininkai tikrai norės čia ką pasistatyti kito, tad jo likimas kaip ir aiškus. Man keista, jog žmonės taip sureagavo. Juk ši vieta buvo tokia apleista. Joks čia parkas. Kiek šiukšlių radome. Dabar sutvarkysime kaip tik“, – teigė statybų įmonės atstovas.

Pasak jo, gyventojai turėtų džiaugtis, jog buvo nupjauta horizontaliai pasvirusi liepa, nes ji kėlė pavojų.

VII forto komendanto sandėliukas bei sklypas, kuriame vykdomi darbai, priklauso įmonei „RA Development“. Su bendrovės vadovu susisiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius