-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 11

Kauno meras A. Kupčinskas: „Kaune gimusi Dainų šventė yra mūsų visų pasididžiavimas“

Paskutinįjį birželio savaitgalį Kaune prasidėjusią jubiliejinę Dainų šventę praėjusį sekmadienį vainikavo Vingio parke vykusi Dainų diena. Visuose Dainų šventės renginiuose dalyvavo daugiau nei 3 tūkst. teatralų, choristų, dainininkų ir šokėjų iš Kauno.
Kauno meras A. Kupčinskas
Kauno meras A. Kupčinskas

Prieš 90 metų Kaune gimusi Dainų šventė yra vadinama svarbiausiu šalies renginiu, o Kaunas neveltui tituluojamas tikraisiais Dainų šventės namais. Apie tai – pokalbis su Kauno meru Andriumi Kupčinsku.

Kaunas – Dainų šventės namai. Ką Jums reiškia ši šventė?

Lietuvos istorija Kaunui padovanojo daug vertingų savasties ženklų. Čia įvyko pirmoji Dainų diena, čia uždegamas Dainų šventės deglas, čia Dainos namai. Didžiuodamiesi turime ir saugoti šias istorijos dovanas.

Daina yra magišką galią turintis reiškinys, o kai dainuoja dešimtys, šimtai ar tūkstančiai žmonių vienoje vietoje – apima neapsakomas jausmas. Pirmiausiai - tai pasididžiavimo savo šalimi ir jos istorija jausmas. Lietuvos istorija Kaunui padovanojo daug vertingų savasties ženklų. Čia įvyko pirmoji Dainų diena, čia uždegamas Dainų šventės deglas, čia Dainos namai. Didžiuodamiesi turime ir saugoti šias istorijos dovanas. Kartais jas reikia pasikartoti, priminti ir kitiems, kuo esame pagerbti. Net ir didieji tautos dainiai – Maironis ar J. Naujalis amžino poilsio yra atgulę būtent Kaune.

Pastarąsias dvi savaites visa Lietuva gyveno vienu – dainos ritmu. Kaip jis buvo jaučiamas Kaune, gimtame Dainų šventės mieste?

Pasiruošimas Dainų šventei trunka ne vienerius metus. Tam intensyviai ruošiasi patys dalyviai, chorvedžiai, tačiau ir mums, miesto savivaldybei, yra ką veikti. Pernai atkovotą Dainų slėnį teko paruošti iškilmėms ir koncertui. Šiemet, kaip niekada anksčiau, slėnis pasipuošė margais juostos raštais, buvo patikrinti ir pakeisti sulūžę suolai, sutvarkyta teritorija ir elektros instaliacija. Didesnės investicijos į Dainų slėnį laukia greitoje ateityje, naujoje ES finansinėje perspektyvoje. Dainų slėnį mes matome kaip viso Kauno Ąžuolyno aktyvaus poilsio ir kultūrinės erdvės segmentą.

O šiai Dainų šventei skirtos dainos skambėjo dar savaitę iki renginio. Laisvės alėjoje koncertavo mėgėjų meno kolektyvai, grojo orkestras, miestiečiams buvo skelbiama žinia – Dainų šventė, prieš 90 metų gimusi Kaune, yra mūsų pasididžiavimas, vertybė, kurią visomis jėgomis turime saugoti kiekvienas iš mūsų.

Kauno delegacija pagal dalyvių skaičių visoje Dainų šventėje buvo antra. Antrasis Lietuvos miestas yra itin ženklus Dainų šventėje?

Kauno miestas į Lietuvos dainų šventę išsiuntė beveik 3000 dalyvių, kurie gyveno 11–oje Vilniaus mokyklų. Dalyvių skaičius (o į šventę atrenkami tik geriausieji), rodo, kad Kaune stiprus mėgėjų meno kolektyvų tinklas. Kauno miesto taryba yra patvirtinusi Mėgėjų meno dalinio finansavimo programą, iš kurios finansavimą gali gauti bet kuris mieste veikiantis kolektyvas. Kultūros centre „Tautos namai“ veikia seniausi, miesto pasididžiavimo verti kolektyvai: mišrus choras „Gintaras“, liaudiškų šokių kolektyvas „Suktinis“, skaičiuojantys jau aštuntą savo veiklos dešimtmetį, ir dar daugelis kitų.

Turime puikius ir savas tradicijas puoselėjančius vaikų ir jaunimo kolektyvus, veikiančius švietimo įstaigose, Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmuose

Taip pat turime puikius ir savas tradicijas puoselėjančius vaikų ir jaunimo kolektyvus, veikiančius švietimo įstaigose, Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmuose. Ne vienas Kauno miesto kolektyvas yra nominacijos „Aukso paukštė“ laureatas. Tradicinę kultūrą reikia perduoti iš kartos į kartą. Labai džiaugiuosi, kad mieste yra daug entuziastų, vadovų, kurie buria kolektyvus, dalyvauja šventėse, atstovauja miestui Lietuvoje ir užsienyje.

Tuo pačiu noriu pastebėti, kad Kaune 2007 metais vyko Šokių diena. Šiemet, stebint pasiruošimą Dainų šventei ir ypač Šokių dienai įnirtingai ieškotų erdvių, kilo klausimas iš kur toks nenoras naudotis jau turimais resursais Kauno mieste, t.y. S.Dariaus ir S.Girėno stadionu? Liūdnai ir keistai atrodė susispietę šokėjai šalia Lietuvos futbolo federacijos stadiono, o ir pats stadionas sunkiai talpino tas 7000 šokėjų šypsenų, jau nekalbant apie žiūrovus.

Turiu vilties, kad 2018 metais, minint Lietuvos Valstybės atkūrimo 100–metį, vyksianti Lietuvos dainų šventė nebus sukoncentruota tik Vilniuje, o plačiai pasklis po visą Lietuvą. Tokiu būdu regioninės ir kultūrinės atskirties mažinimas taptų ne vien populiariomis kalbomis, bet ir konkrečiais veiksmais.

Ko palinkėtumėte Dainų šventės organizatoriams, dalyviams, puoselėtojams?

Pirmiausiai noriu padėkoti visiems Dainų dienos Kaune rengėjams, vadovams, chorvedžiams ir, aišku, dainininkams. Jūs sukūrėte stebuklą, širdys plakė vienu ritmu – dainos ir meilės Tėvynei ritmu. Ačiū visai komandai, kurie dirbo Vilniuje, dainininkams, šokėjams, ansambliečiams, orkestrui, vadovams, chorvedžiams, choreografams, visiems, kuriuos sunku ir išvardinti. Didžiuodamasis jumis galiu drąsiai teigti – Kaunas yra labai svarbus Lietuvos Dainų šventės programos kontekste. Svarbu, kad to nepamirštų Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius