Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 03

Kauno miesto savivaldybei suteiktos perkančiosios organizacijos funkcijos leis sutaupyti milijonus

Nuo šių metų pradžios Kauno miesto savivaldybės administracijai suteikta teisė atlikti centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) funkcijas. Tai leis taupyti savivaldybės ir jos kontroliuojamų įstaigų lėšas, o viešųjų pirkimų konkursai bus organizuojami dar efektyviau ir sklandžiau.
Kauno meras Andrius Kupčinskas
Kauno meras Andrius Kupčinskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Toks sprendimas leis vykdyti konkursus ir sudaryti sutartis reikalingoms prekėms, darbams ir paslaugoms ne tik savivaldybės administracijos reikmėms, bet ir jai pavaldžių įmonių ir įstaigų poreikiams tenkinti. Pirmasis toks pirkimas buvo sėkmingai atliktas 2013 metais, centralizuotai perkant elektros energiją.

„Organizuosime viešuosius pirkimus, kuriais galės naudotis visos savivaldybės kontroliuojamos įstaigos. Tai – ryšių paslaugos, kuro pirkimas, kanceliarinių prekių įsigijimas. Pernai tokiu pat principu nupirkta elektros energija beveik 300-tams įstaigų. Čia tiesiog galioja ekonomikos dėsniai – perkant didelius kiekius visada galima sutaupyti, kadangi jiems taikomos mažesnės kainos“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Pasak Viešųjų pirkimų ir koncesijos skyriaus vedėjo Raimondo Mačikėno, šis sprendimas padės sutaupyti lėšų ir laiko, kadangi centrinės perkančiosios organizacijos (CPO), įkurtos Vyriausybės sprendimu, kataloge šiuo metu siūlomų prekių, paslaugų ar darbų katalogų turinys ne visada atitinka savivaldybės bei jos kontroliuojamų įmonių, viešųjų įstaigų ar biudžetinių įstaigų.

„Galimybė patiems organizuoti tokius pirkimus leidžia sudaryti sutartis žymiai palankesnėmis sąlygomis. Nėra paslaptis kad ne visos įmonės ir įstaigos yra vienodo stambumo vartojimo prasme. Tiekėjai, siekdami stambesnių užsakymų, kartu privalės tas pačias sąlygas suteikti ir smulkesnėms. Tokiu būdu nauda bet kokiu atveju yra garantuota“, – sakė R. Mačikėnas.

„Pernai pavykęs centralizuotas elektros energijos pirkimas beveik 300-tams savivaldybės subjektų paskatino priimti sprendimą suteikti Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriui centrinės perkančiosios organizacijos statusą. Analogiškos paslaugos galėtų būti perkamos visoms savivaldybės įmonėms daug efektyviau ir palankesnėmis kainomis. Norisi, kad bendra sistema apjungtų tiek komercinės paskirties, tiek socialines, švietimo ar kultūros įstaigas.

Kaip ir bendro elektros pirkimo atveju, ateityje bus sutaupomas ne vienas milijonas litų tiek savivaldybės, tiek jos kontroliuojamų įmonių lėšų. Bendras sutaupymas bus akivaizdus ir nesvarbu, ar įstaigos dotuojamos iš savivaldybės biudžeto ar ne. Be to, konkurencija tarp paslaugos tiekėjų leis sumažinti prekių ar paslaugų kainą, pagerės jų kokybė“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius