Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 23

Kauno savivaldybė kreipėsi į teismą dėl Šilainių poliklinikos sutarčių

Kauno miesto savivaldybė trečiadienį kreipėsi į Kauno apygardos teismą dėl sutarčių, kurias buvęs Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius pasirašė su jo sūnumi siejamomis įmonėmis.
Šilainių poliklinika
Šilainių poliklinika

Į miestui nepalankias sutartis buvo sudėti teisiniai saugikliai, neleidžiantys jų nutraukti be didelių nuostolių, todėl nuspręsta eiti teisiniu keliu, aiškina savivaldybė.

Praėjusių metų pabaigoje Šilainių poliklinikos direktoriaus pareigose V.Obelienių pakeitęs Paulius Kibiša darbus pradėjo nuo įstaigos veiklos audito.

„Nepriklausomo teisinio audito išvados patvirtino blogiausius mano lūkesčius – dalis poliklinikos sudarytų sutarčių yra itin nepalankios miestui.

Kas įdomiausia, jos pasirašytos su V.Obelieniaus sūnaus Gyčio atstovaujamomis įmonėmis.

Pažeidžiant visus galimus įstatymus pasirašytos jungtinės veiklos sutartys, pagal kurias atvertos durys poliklinikoje šeimininkauti privačiai įmonei“, – savivaldybės pranešime cituojamas šiuo metu Šilainių poliklinikai vadovaujantis P.Kibiša.

Pagal vieną iš sutarčių, įmonė „DG ir Ko“ Šilainių poliklinikoje įrengė magnetinio rezonanso tomografą. Sudėtingam aparatui poliklinika, vadovaujama V.Obelieniaus, skyrė miestui priklausančias patalpas. Jungtinės veiklos sutarties sąlygos naudingos tik buvusio direktoriaus sūnaus Gyčio atstovaujamai įmonei „DG ir Ko“, tuo metu poliklinika dėl nuostolingos sutarties patiria didelę žalą, sakoma savivaldybės pranešime.

Pasak jo, dėl minėtos sutarties poliklinika kasmet patiria apie 90 tūkstančių eurų nuostolį, o tomografą įrengusi bendrovė uždirba apie 135 tūkstančių eurų pelną.

Dėl minėtos sutarties poliklinika kasmet patiria apie 90 tūkstančių eurų nuostolį, o tomografą įrengusi bendrovė uždirba apie 135 tūkstančių eurų pelną.

Praeitos kadencijos miesto taryba 2012 metais priėmė sprendimus dėl beveik 500 kvadratinių metrų ploto Šilainių poliklinikos patalpų perdavimo ir išnuomojimo bendrovei „DG ir Ko“ bei G.Obelieniaus taip pat atstovaujamai įmonei „Gondas“.

Patalpos suteiktos maksimaliam 20 metų terminui, neseniai jose pradėjo veikti privati gydymo įstaiga – Šv. Antano klinika.

„Buvęs direktorius pasirūpino, kad Šv. Antano klinikos pacientai būtų įleidžiami ir galėtų naudotis visomis bendromis patalpomis, o Šilainių poliklinika dar ir sterilizuotų visus jų naudojamus įrankius“, – teigia P.Kibiša.

Bendrovė „DG ir Ko“ buvo laimėjusi ir konkursą dėl poliklinikos stogo tvarkymo.

„Konkursą nutraukėme visų pirma dėl poliklinikos finansinės būklės, kuri tuo metu neleido investuoti didelės sumos. Visų antra, nežinau ar logiškas buvo sumanymas poliklinikos stogą remontuoti žiemą“, – aiškina P.Kibiša.

„Tiek pati savivaldybė, tiek jos įmonės, tiek ir įstaigos anksčiau buvo tarsi melžiamos karvės – jei kas rasdavo kaip prieiti, tai melždavo iki negalėjimo. (...) Kiekviena sutartis, kuri yra naudinga ne miestui, o kažkam kitam, turi būti nutraukta. Tikiu, kad teismas į šią situaciją pažiūrės labai principingai ir padės mums sutraukyti polikliniką supančiojusį voratinklį“, – pranešime teigia Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Obelienius VŠĮ Kauno Šilainių poliklinikos direktorius.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Obelienius.

V.Obelienius savo ruožtu BNS sakė nesutinkantis, kad jo sudarytos sutartys buvo žalingos.

V.Obelienius savo ruožtu BNS sakė nesutinkantis, kad jo sudarytos sutartys buvo žalingos.

„Viešojo ir privataus kapitalo partnerystė pas mus panaudota labai daug kur, ne tik šitam aparatui. Daug kitų dalykų yra, kurių savivaldybė dabar nemini, nes kiti nekliūna.

Tai poliklinikoje tikrai yra išplėtota, puikiai veikia, bet užuot pasimokius iš to, norima sakyti, kad tai yra nepelninga įstaigai.

Kita vertus, koks verslininkas investuotų pinigus, jeigu jisai neturėtų jokių sutartinių garantijų, kad jis galės ten 5 ar 10 metų dirbti ir juo susigrąžinti“, – kalbėjo V.Obelienius.

Buvęs poliklinikos vadovas pasakojo, kad jo vadovavimo metais poliklinikoje itin išsiplėtė paslaugų spektras, ir jis apgailestavo, kad dabar bandoma sistemą griauti.

„Jeigu norima pasakyti, kad pelno per mažai, taip ir sakai, jeigu galvojama, kad pelno turi būti tiek, kiek uždirba „Vičiūnų“ grupė, tai tada kalbos nėra, tai tada labai mažai pelninga“, – sakė V.Obelienius.

Jis taip pat pabrėžė, kad jo sūnus nevadovauja įmonei „DG ir Ko“. Savivaldybės pranešime sakoma, kad nors formaliai įmonės „DG ir Ko“ direktorius yra Latvijos pilietis Ainars Arols, įmonės įgaliotiniu prisistato būtent V.Obelieniaus sūnus Gytis.

„Kai buvo sudarinėjamos sutartys specialiai tikrinomės, kad nebūtų viešųjų ir privačių interesų konfliktų. Jeigu žmogus dirba, tai nereiškia, kad vadovauja įmonei“, – sakė V.Obelienius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius