Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 27

Atliekų konteineriai Kauno Rotušės aikštėje: jiems čia vieta, nes kitur netelpa?

Jeigu nepatinka – galite nežiūrėti. Panašu, jog tokiu principu reikėtų vadovautis tiems, kam už akių kliūva vienoje lankomiausių Kauno erdvių – Rotušės aikštėje – sustatyti atliekų konteineriai. Virtinė šių žalių „puošmenų“, kurių didžioji dalis priklauso greta įsikūrusioms kavinėms, stovi net keliuose aikštės pakraščiuose.
Konteineriai miesto centre
Kai kurie Rotušės aikštėje esančių kavinių savininkai savo konteinerius laiko ne vidiniuose kiemuose, bet pačioje aikštėje. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kavinių savininkai pripažįsta, jog konteineriai tikrai nepuošia Rotušės aikštės. Tačiau teisinasi, kad neturi, kur jų statyti.

Iš tiesų nemaža dalis Kauno senamiestyje ir Rotušės aikštėje veikiančių kavinių neturi nuosavų kiemų, kuriuose niekam netrukdydami galėtų laikyti buitinių atliekų konteinerius.

Tačiau netrūksta ir tokių, kuriems tiesiog nesinori „po klientų akimis“ laikyti šiukšliadėžių. 

„Mūsų kavinė, kaip ir daugelis kitų, neturi kiemo, tad nėra kitos vietos, kur konteinerius būtų galima laikyti. Juk nestatysi konteinerio prie durų“, – skundėsi Rotušės aikštėje įsikūrusios „Šokoladinės“ direktorė Simona Kudarauskienė.

Kita Rotušės aikštėje įsikūrusi kavinė-restoranas „Skliautas“ turi kiemą, kuriame jai priklausantis konteineris anksčiau ir buvo laikomas. Tačiau tuomet savininkai susidurdavo su kitokiomis problemomis, mat į kieme stovintį konteinerį šiukšles nešdavo ir aplinkinių namų gyventojai.

„Kai kurie net tiesiai per langą šiukšles išmesdavo. Konteineris būdavo nuolat perpildytas, todėl žmonės maišus kraudavo tiesiog šalia. Taip ir graužikų prisiveisti gali“, – prisiminė kavinės „Skliautas“ direktorė Daiga Gaižutienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai miesto centre
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai Rotušės aikštėje

Konteinerius Rotušės aikštėje „palaimino“ valdininkai

Nors dalis verslininkų nemato problemos, jog dabar konteineriai stovi pačioje lankomiausioje Kauno vietoje, kitiems tai neatrodo normalu. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai miesto centre
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rotušės aikštėje stovi
ne tik kavinių, bet ir stacionarūs konteineriai.

Kauno rotušės aikštės draugijos narys ir restorano „Medžiotojų užeiga“ direktorius Ričardas Mačiulaitis įsitikinęs, jog negalima tokiu pačiu principu tvarkytis su šiukšlėmis miesto pakraštyje ir centre, kur viskas yra matoma ir lankosi ne tik vietiniai gyventojai, bet ir Kauno svečiai.

„Toje vietoje, kur anksčiau stovėjo konteineriai, dabar pastatyti gyvenamieji namai, todėl konteineriai ir buvo perkelti į Rotušės aikštę. Statydami niekas nežiūrėjo, koks bus vaizdas. O dabar juos sudėtinga iškelti, nes nebėra kur. Tačiau apie tai reikia diskutuoti ir ieškoti būdų, kaip šią problemą spręsti“, – situaciją aiškino R.Mačiulaitis.

Už atliekų tvarkymą atsakinga bendrovė „Kauno švara“, ji ir turėtų rūpintis, kad konteineriai stovėtų tinkamoje vietoje ir būtų prižiūrimi

Pašnekovas pažymėjo, kad dėl konteinerių ne kartą kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę. Tačiau valdininkai apie tai kalbėti pradėjo tik dabar, todėl  realių rezultatų, matyt, dar teks palaukti.

„Tai Kauno miesto savivaldybės reikalas. Mes (Kauno rotušės aikštės draugija – aut. past.) kreipėmės į atsakingas institucijas ir prašėme šią problemą spręsti. Tačiau savivaldybė nesiėmė jokių veiksmų. Už atliekų tvarkymą atsakinga bendrovė „Kauno švara“, ji ir turėtų rūpintis, kad konteineriai stovėtų tinkamoje vietoje ir būtų prižiūrimi“, – kalbėjo R.Mačiulaitis.

Konteinerių per mažai?

Ironiška, tačiau net ir tarsi parodai išstatyti konteineriai negarantuoja švaros Rotušės aikštėje. Prie kai kurių iš jų pilna šiukšlių. 

Šioje miesto vietoje stovintys konteineriai išvežami kiekvieną dieną, tačiau kartais, ypač savaitgaliais, kai kavinėse ir pačioje Rotušės aikštėje žmonių srautas padidėja, jie vis tiek persipildo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai miesto centre
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai miesto centre

Pasak kavinės „Skliautas“ direktorės D.Gaižutienės, kitose šalyse jai neteko matyti tokios netvarkos.

„Užsienyje miestų centruose konteineriai stovi atokiau nuo žmonių akių. Be to, jų daugiau. O pas mus neaišku, ar konteinerių daugiau reikėtų ar juos tuštinti dažniau. Akivaizdu tik tai, kad tikrai reikia efektyvesnio sprendimo būdo“, – mintimis dalinosi D.Gaižutienė.

Aikštė skirta žmonėms, o ne šiukšlėms

Architektologė ir kultūros paveldo specialistė dr. Jolita Butkevičienė tvirtai įsitikinusi, kad Rotušės aikštė skirta žmonėms, renginiams, bet tikrai ne šiukšlėms kaupti.

Pasak jos, nėra nieko amžinesnio, nei laikinas sprendimas – tad būtina trišalė, kavinių savininkų, gyventojų ir savivaldybės diskusija, sprendžiant šią miesto centre esančių šiukšlių problemą.

Rotušės aikštė yra viešoji miesto erdvė, kuri turėtų būti skirta žmonėms, renginiams, bet tikrai ne šiukšlėms kaupti.

„Jei yra steigiama maitinimo įstaiga – kavinė, restoranas, tuomet turėtų būti iš anksto numatomas plotas, kur bus laikomos šiukšlės.

Neturėtų būti pirmiausiai duodamas leidimas užsiimti veikla, o tik po to sprendžiama, kur dėti atliekas. Senamiestyje vykdoma veikla turi būti apmąstoma kompleksiškai“, – kalbėjo architektologė.

Pasak jos, šioje situacijoje susikerta viešasis miesto gyventojų ir privatūs kavinių savininkų interesai.

„Jeigu kavinė neturi savo erdvės kieme, jai teoriškai kaip ir nėra kur konteinerių statyti. Tačiau tokiu atveju reikėtų ieškoti ploto ne viešoje vietoje, o kiemuose. Gal yra nuošalesnė erdvė, priklausanti savivaldybei, kurią būtų galima panaudoti konteinerių laikymui?“ – vieną iš sprendimo būdų siūlė kultūros paveldo specialistė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai miesto centre
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konteineriai miesto centre

Iš savivaldybės – tyla

Prašant pakomentuoti šią situaciją 15min.lt žurnalistė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrių. Tačiau ten sulaukė tik pažadų – per savaitę nė vienas iš valdininkų nerado laiko pakomentuoti, kodėl Rotušės aikštę „puošia“ konteineriai. 

Nori nenori peršasi išvada, jog savivaldybė tęsia jau anksčiau taikytą tylos ir laukimo metodą. Kol valdininkai laukia, kad problema išsispręstų savaime arba žmonės paprasčiausiai apie ją pamirštų, Rotušės aikštėje apsilankę turistai savo nuotraukoms pozuoja ne tik prie baltąja gulbe vadinamos Rotušės, bet ir greta žaliųjų Kauno konteinerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius