Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 20 /00:14

Nerami naktis Kauno tėvams: norintieji, kad vaikai patektų į mokyklą, vėl laukia per naktį

Sekmadienio vakarą portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija sulaukė ne vieno kauniečio kreipimosi dėl kasmetinės netvarkos priimant vaikus į miesto mokyklas. Kauniečiai teigia, kad nors problema nuolatinė, šiemet įvesta naujovė – mokykloms prašymus savivaldybė rekomenduoja iš tėvų pradėti rinkti ne 8, o 13 valandą, tad laukiančių tėvų laukia bemiegė naktis, o rytoj teks atsiprašyti ir iš darbo.
Kaune laukiantys tėvai
Kaune laukiantys tėvai / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.
Temos: 2 Švietimas Kaunas

Tiesa, pagal naująją priėmimo tvarką tėveliams gyvoje eilėje stovėti nereikalaujama, mat vaikai bus priimami pagal gyvenamosios vietos deklaravimo datą. Tačiau tikrai ne visi tėvai tiki, kad jų vaikai pateks, tad jau iš vakaro rikiuojasi gyvoje eilėje.

Prie Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos Šarkuvos gatvėje 21 valandą jau laukė per trisdešimt tėvų, kurie atėjo, nes nėra tikri, kad jų vaikai galės mokytis šioje mokykloje. Planuojama, kad čia galės mokytis per 70 pirmos klasės moksleivių. Būsimų moksleivių priėmimo laukiantys iniciatyvistai sudarė laukiančiųjų eilę, tačiau į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją skambinusi mama tikina, kad nepripažins jokių eilių sudarymo, nes jų vaikui pagal gyvenamąją vietą priklauso ši mokykla. Mama tikina, kad mokykloje mokosi būsimos pirmokės sesė, o tėvai patenkinti ugdymo įstaigos mokymo kokybe. Ji tikina, kad jei jos vaikas į mokyklos pirmą klasę nepateks, kreipsis į visas instancijas.

Mūsų mokykla labai patogi ir kitiems kauniečiams, kurie savo vaikus norėtų atvežti iš Vytėnų ar aplinkinių rajonų. Problema tęsiasi kasmet, praėjusį kartą, eilėje stovėjau nuo penktos ryto, – sena tvarka pasipiktinusi teigė kaunietė.

„Mūsų mokykla labai patogi ir kitiems kauniečiams, kurie savo vaikus norėtų atvežti iš Vytėnų ar aplinkinių rajonų. Problema tęsiasi kasmet, praėjusį kartą, eilėje stovėjau nuo penktos ryto“, – sena tvarka pasipiktinusi teigė kaunietė.

Kitas prie mokyklos sutiktas tėvas sakė, kad jį atsiuntė žmona. Jie nori savo antrąją atžalą leisti į tą pačią mokyklą, kur mokosi jų ketvirtokas sūnus.

„Žmona pažiūrėjo per langą ir paragino eiti stovėti eilėje, nes kitaip negausim vietos. O mokykla kieme, vaikams ir tėvams labai patogu, esame patenkinti ugdymo kokybe. Stovėjau ir aną kartą“, – teigė vyriškis, laukti eilėje išsiųstas žmonos. Vyras teigia ryto sulauksiąs tikrai, nors dirbo dvi naktines pamainas darbe.

Dar vienas kaunietis prie mokyklos pasistatė žvejybinę palapinę, kuri, tikisi, apsaugos nuo šalto vėjo ir lietaus naktį.

Kauniečiai pastebi, kad sunkiai protu suvokiama, kaip galima versti tėvus vos ne parą stovėti eilėje, kad vaikas galėtų eiti į norimą ir pagal gyvenamąją vietą priklausančią mokyklą.

Dar viena keista registracijos į mokyklas tvarkos taisyklė, kad priėmimas vyksta vienu metu, tad jei norimoje mokykloje nelieka vietos, į kitą mokyklą patekti irgi nelengva. Kai kurie tėvai ryžtasi gyvose eilėse stovėti pasiskirstę mokyklomis, kad vaikas tikrai būtų priimtas jei ne į pirmą norimą, tai bent į antrą.

Panašu, kad miesto savivaldybės švietimo skyriaus laukia nelengva užduotis išspręsti šią daugelį metų jaunuosius kauniečius auginančius miesto gyventojus kamuojančią problemą. Suprantama, kad daugelis tėvų savo vaikus nori leisti į pačias geriausias mokyklas, bet jos gali priimti tik ribotą skaičių moksleivių. Situaciją kauniečiai siūlo spręsti sudarant galimybes registruotis virtualioje erdvėje, o vietas skirstyti pagal aiškiai nustatytus prioritetus, įvesti laiko apribojimus gyvenamosios vietos deklaracijai. Tiesa, tėvai pripažįsta, kad tokiuose dideliuose mikrorajonuose kaip Šilainiai ne visos mokyklos turi didelį populiarumą, nes tėvų netenkina kai kurių ugdymo įstaigų kokybė, aplinka, klimatas. Todėl suprantama, kad tėvai savo vaikams siekia kuo geresnio ir kokybiškesnio išsilavinimo, tad ir ryžtasi stovėti eilėse net per naktį.

Paskutinį kartą miesto savivaldybės taryba priėmimo į Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos aprašą keitė praėjusių metų pabaigoje. Iki tol galiojo 2012-aisiais parengtas aprašas. Nors naujose taisyklėse numatyta, kad eilėse dėl prašymų pateikimo stovėti nereikia, kauniečiai tuo netiki ir toliau laukia eilėje.

Teigiama, kad pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą pirmumo teise priimami asmenys, gyvenantys mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje. Jei gauta prašymų pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą iš mokyklai priskirtos teritorijos daugiau, nei mokykla gali priimti, atsižvelgiama į gyvenamosios vietos deklaravimo datą. Į laisvas vietas gali būti priimti ir ne mokyklai priskirtoje teritorijoje vaikai, tačiau tik tokiu atveju, jei priimti visi asmenys, gyvenantys mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje. Jei neįmanoma patenkinti visų prašymų, asmuo siunčiamas į kitą mokyklą, vykdančią to paties lygmens programą.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ medžiaga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius