Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

Norėjosi geriau, išėjo kaip visada: nykios Kauno mugės nepraskaidrino net saulė

Rugsėjo 9-11 d. Kaune praūžė kasmetinė rudeninė mugė. Šįkart laikinosios sostinės valdžia tikėjosi pokyčių – surengė viešą organizatorių paiešką, postringavo apie kitokią, labiau kultūrinę, renginio koncepciją, tačiau rezultatas nuvylė. Šiųmetėje mugėje sulaukta perpus mažiau dalyvių. Prekiautojai guodėsi išaugusiu mokesčiu, tačiau ne jis grojo pagrindiniu nykumo smuiku.
 „Kauno mugė – Ruduo 2016“
„Kauno mugė – Ruduo 2016“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Nekantriai laukiame šio naujo reiškinio. Atrankos komisiją suintrigavo modernumo ir tradicijų sankirta, šiuolaikiškų menų integracija į tradicinius menus, liaudies meną“, – dar prieš renginį kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus pavaduotoja Nomeda Prevelienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“

Įtakos mugės dalyvių skaičiui galėjo turėti ir griežtesni reikalavimai prekybininkams bei jų asortimentui.

Žadėta, jog kauniečiai mugėje ras jau įprastą žemės ūkio gėrybių, amatininkų ir kitų dirbinių asortimentą, tačiau šalia to naujieji organizatoriai VšĮ „Sukurta LT“ ruošėsi pasiūlyti ir įvairiapusę kultūrinę programą.

Tačiau to nebuvo. Nors savaitgalį ir tvyrojo puikūs vasariški orai, pirkėjus nuvylė menkas prekiaujančiųjų skaičius. Anksčiau mugė Laisvės alėja tęsdavosi iki pat A.Mickevičiaus g., per visą Vilniaus g. iki pat Rotušės a., šiemet dalyviai užėmė tik dalį Laisvės al.

„Matėte, kokia nyki mugė? Daugelis joje atsisakė dalyvauti dėl didelio dalyvio mokesčio. 80 eurų. Absurdas. Kiek turi parduoti per dieną ar dvi, kad kažką uždirbtum, jei esi menininkas? Prieš keletą metų nei 10 eurų tai neatsieidavo“, – piktinosi anksčiau mugėje prekiavusi amatininkė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“

Ar išties ženkliai išaugęs mugės dalyvio mokestis ir buvo ta priežastis, jog palapinėmis neužsipildė net Laisvės al.? Paaiškėjo, jog priežasčių būta ir daugiau.

Sukliudė kitos mugės

Kaip patikino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas, konkursą „Sukurta LT“ laimėjo pateikusi darniausiai subalansuotą pasiūlymą su meniniais akcentais, koncepcija ir siūlomais įkainiais. Mugės dalyvio mokestis buvo fiksuotas pasiūlyme ir savarankiškai jo keisti organizatorius neturėjo teisės.

„Mugės internetiniame puslapyje yra viešai pateikti įkainiai, kurie apskaičiuoti pagal 1 kv. m. kainą, užimamą plotą ir dienų skaičių. Tą patį savaitgalį vyko daug didelių renginių ir mugių kituose miestuose, todėl, manytume, kad prekybininkai patys pasirinko, kurioje šventėje dalyvauti“, – kiek kitokią mažo dalyvių skaičiaus priežastį pateikė Kauno valdžios atstovas.

Įtakos dalyvių skaičiui, pasak jo, galėjo turėti ir griežtesni reikalavimai prekybininkams bei jų asortimentui.

Pernai, kaip ir daug metų iki tol, mugę organizavo „Lietuvos ūkininkų šeimų sąjunga“, kuri savarankiškai nustatydavo mugės dalyvio mokestį.

Pernai, kaip ir daug metų iki tol, mugę organizavo „Lietuvos ūkininkų šeimų sąjunga“, pateikusi prašymą renginių komisijai ir gavusi leidimą. Ši įstaiga savarankiškai nustatydavo mugės dalyvio mokestį. Ataskaitų apie finansinius srautus ir dalyvių skaičių savivaldybei neteikė.

„Nuo šių metų pakeitėme sistemą ir viską darome skaidriau: mugės organizatorius parenkamas viešo konkurso būdu. Taip pat jis turi sumokėti nustatytą vietinę rinkliavą į biudžetą, nuo kurios ankstesnių mugių organizatoriai būdavo atleisti. Savivaldybė niekad nefinansavo mugės organizatorių. Visas išlaidas jis turi dengti iš surinktų lėšų“, – teigė S.Šliažas.

Mokestį išpūtė įvestos rinkliavos

Šių metų rudens mugės Kaune organizatoriaus „Sukurta LT“ vadovas Darius Straigis patikino, jog konkurso metu jo įstaiga pasiūlė vieną mažiausių kainų. Dalyvio mokestis buvo panašaus dydžio kaip ir pernai. Tiesa, šiemet į jį reikėjo įskaičiuoti ir savivaldybės rinkliavas, kurių anksčiau nebuvo. Mugės organizatorius iš viso Kauno valdžiai už prekybą renginio metu sumokėjo 6700,5 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“

„Kai neįsigilini į sumą, kurią reikėjo mokėti prekybininkui, ji gal ir atrodo didelė. Tačiau reikia suprasti, kad šiemet į ją įėjo ir 6 eurų vienkartinis įvažiavimo į mugės teritoriją mokestis bei 4,5 ar 9 eurų valdžios rinkliava už vienos dienos prekybą gatvėje. Prekiaujantiems ne maistu reikėjo sumokėti 2,7 euro už kv. m., maistu – 4 eurus už kv. m. dalyvio mokestį. Palapines buvo leidžiama statyti arba 6 arba 9 kv. m. pločio.

Vilniuje ir Klaipėdoje mokama daugiau. Kaune buvo daromos ir nuolaidos, pvz., neįgaliems prekiautojams. Nenorėjom būti plėšikai. Gal jiems užsifiksavo 33 eurų už kv. m. mokestis, kurį priversti buvo mokėti politikai?“, – spėliojo D.Straigis.

Pelnas – minimalus

Neturėjome, kaip iki tol muges organizavusi įstaiga, 20 metų senumo dalyvių sąrašų. Galbūt kai kurie pabūgo naujo organizatoriaus.

Pasak jo, pasibaigus renginiui, nesulaukta jokių nusiskundimų. Tiesa, kiek nepatenkinti galėjo būti kūrėjai. Jie pageidavo, kaip buvo pratę, vietų Senamiestyje, tačiau neužsipildžius šiai zonai, teko perkelti į amatininkų vietą centre. Dėl to išaugo dalyvio mokestis, nes kūrėjams jis buvo mažesnis.

Paklaustas, kodėl tuomet, jei mokestis neišaugo, šiemet sulaukta tik kiek daugiau nei 300 dalyvių, kai pernai jų buvo apie 700, D.Straigis patikino, jog skaičių galėjo nulemti naujas, mažiau pažįstamas organizatorius ir tą patį savaitgalį vykę renginiai kituose miestuose.

„Neturėjome, kaip iki tol muges organizavusi įstaiga, 20 metų senumo dalyvių sąrašų. Galbūt kai kurie pabūgo naujo organizatoriaus. Tačiau dabar įgijome patirties, tikimės dalyvauti konkurse ir kitąmet“, – vylėsi vieno iš Kaziuko mugės Vilniuje organizatorių „Sukurta LT“ vadovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“

Jis patikino, jog įstaiga, organizuodama mugę, nuostolio nepatyrė, tačiau ir uždirbtas pelnas – minimalus.

Kalta prasta organizacija?

Kiek kitaip apie šiųmetę mugę kalbėjo iki tol ją organizavusios „Lietuvos ūkininkų šeimų sąjungos“ pirmininkas Vidas Juodsnukis. Pasak jo, pagrindinė priežastis, kodėl šįkart dalyvavo ženkliai mažesnis skaičius prekiautojų, – bloga organizacija.

„Neužtenka internetinį puslapį sukurti. Reikia įdirbio. Mes turėjome apie 2000 dalyvių sąrašą, o Kauno miesto savivaldybė pasielgė neetiškai ir suteikė jį naujam organizatoriui, tačiau ir tai jam nepadėjo. Šiemet prekiavo apie 200 prekybininkų, kurių mes net nepriimdavome. Kam reikia tų kiniškų prekių iš Gariūnų? Kiek kalbėjau su prekiautojais, jie visi buvo pikti, nusivylę. Mugė daug kam neatsipirko“, – teigė V.Juodsnukis.

Jei tai tiesa, lieka neaišku, apie kokius papildomus reikalavimus prekiautojams ir jų asortimentui tuomet kalbėjo savivaldybės atstovas S.Šliažas. „Lietuvos ūkininkų šeimų sąjunga“ taip pat dalyvavo šiemet pirmą kartą surengtame viešame konkurse, bet liko už borto.

„Suprantama, nauja valdžia – naujos taisyklės ir supratimas. Pokyčiai yra gerai, tačiau... Anksčiau pasiūlymus priimdavo ir viską spręsdavo renginių komisija, dabar organizuojamas konkursas. Koks tarp jų skirtumas? Jokio. Tik pavadinimas pakitęs“, – teigė pašnekovas.

Nepastatę scenos išvengė išlaidų

Pasak V.Juodsnukio, nebuvo šiemet nei žadėtosios kultūrinės programos, nei pakankamos reklamos.

„Nepastatyta net scena, kur turėjo vykti koncertai. Juk tai ir sudaro pagrindines organizatorių išlaidas. O jie to išvengė. Bandyta prigretinti tuo pačiu metu vykusią „Kaunas Jazz“ programą. Savivaldybė mums taip nepadėdavo“, – teigė pašnekovas, organizavęs ir Kauno Kaziuko mugę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ „Kauno mugė – Ruduo 2016“

Rudens mugės Kaune rengiamos nuo 2009 metų.

Pernai už 10 kv. m. prekybos vietą vienai dienai dalyviams, pasak jo, teko mokėti 35 eurus. VIP zonoje, priešais sceną, prekiavusiems – apie 50 eurų. Tad šių metų dalyvio mokestis, jei skaičiuotume visas tris mugės dienas, ne tik, kad ne didesnis, bet net ir mažesnis. Atsižvelgiant dar ir į tai, kad naująjį organizatorių užgulė ir iki tol neegzistavusi savivaldybės rinkliavų našta.

Tačiau, kaip teigia „Lietuvos ūkininkų šeimų sąjungos“ pirmininkas, visad anksčiau buvo atsigriebiama kuriant infrastruktūrą, samdant atlikėjus, nuomojant geresnę koncertinę aparatūrą.

Rudens mugės Kaune rengiamos nuo 2009 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius