Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 29

„Debesų eglę“ įžiebę kauniečiai tiki – ji ir vėl bus įspūdingiausia Lietuvoje

Šeštadienį Kaune įžiebta pagrindinė miesto eglė. Kasmet originaliais sprendimais stebinanti menininkės Jolantos Šmidtienės komanda šiemet sukūrė interaktyvią „debesų eglę“.
Kaunas įžiebė pagrindinę miesto eglę, kurią jau spėta pavadinti „debesų egle“.
Kaunas įžiebė pagrindinę miesto eglę, kurią jau spėta pavadinti „debesų egle“. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nieko keisto, kad eglės įžiebimo šventė buvo pavadinta „Debesų taku“. Šeštadienio vakarą į Rotušės aikštę suplūdę kauniečiai kalėdinę miesto eglę įžiebė skambant populiarių Lietuvos atlikėjų ir miesto choristų dainoms. Sekti „Debesų tako“ istoriją padėjo dainininkai Edgaras Lubys, Liepa Mondeikaitė, Kauno burgundiškasis choras ir jo kapitonė Danguolė Beinarytė, choro „Jaunystė“ vaikinai, Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos grupė „Dangiukai“ ir mažieji Vaikų mados teatro nariai. Skambant dainoms eglutė sužibo per tris kartus: pirmiausia – debesys ir žvaigždė, tuomet uždegtos lemputės, o galiausiai – visa eglė su angelais. Dangų nuspalvinus pirotechniniams elementams miestiečiai galėjo visu grožiu išvysti šių metų pagrindinę miesto žaliaskarę.

Tradiciškai ceremonijoje pasirodė Kalėdų senelis, šventinį laikotarpį pradedančią laikinąją sostinę ir jos gyventojus sveikino Kauno ir Vestfoldo (Norvegija) merai. Valandos trukmės renginį užbaigė įspūdingi fejerverkai. 

Detaliai suplanuota šventė neapsiėjo be smulkių nesklandumų: Lietuvos televizija, turėjusi šventę transliuoti tiesiogiai, to negalėjo padaryti dėl techninių problemų – sugedo nuomotas įrenginys.

Kasmet – nauja originali idėja

2014-ųjų Kauno kalėdinė eglė kainavo 100 tūkst. litų. Dar 165 tūkst. litų išleista miesto puošmenoms, 150 tūkst. litų – kalėdiniams renginiams.

Naujos eglės idėją pradedu brandinti vos sukūrusi ankstesnę. Tačiau šįkart teko palaukti įkvėpimo. Idėja kilo pavasarį. Sugalvojau eglutę, kuri galėtų atrodyti, kaip iš debesų padaryta. Į indelius dėjome apšvietimą ir suformavome „dangaus debesis, – apie šių metų pagridinę Kauno eglę sakė jos autorė.

Prieš šventę kalėdinės eglės autorė, menininkė Jolanta Šmidtienė džiaugėsi miesto valdžios suteikta galimybe negalvojant apie išlaidas kurti originalias kalėdines egles.

„Naujos eglės idėją pradedu brandinti vos sukūrusi ankstesnę. Tačiau šįkart teko palaukti įkvėpimo. Idėja kilo pavasarį. Sugalvojau eglutę, kuri galėtų atrodyti, kaip iš debesų padaryta. Į indelius dėjome apšvietimą ir suformavome „dangaus debesis“, – apie šių metų pagridinę Kauno eglę sakė jos autorė.

„Debesų egle“ pakrikštyta Kauno pagrindinė eglė buvo pagaminta iš putplasčio indelių segmentų ir sidabru tviskančio ažūro grandinėlių – jomis sukurta angelų sparnų iliuzija. Menininkės komanda ne pirmą kartą panaudoja neįprastas žaliavas: pernai 18 metrų aukščio kalėdinė eglė buvo papuošta šilumą simbolizuojančiais rankų darbo mezginiais, kuriuos J.Šmidtienės komanda ir regėjimo negalią turintys vaikai sukūrė iš plastiko maišelių. 2011 metais Kauno pagrindinė eglė buvo pagaminta iš perdirbtų žalio plastiko butelių.

Šių metų eglė išskirtinė ir savo interaktyvumu: kiekvienas, aplankęs eglę, galės įžiebti atskirą jos dalį. 

Kauniečiai eglę giria: „Ji papuošė mūsų miestą“

Kauno pagrindinės eglės keletą metų iš eilės tituluojamos gražiausiomis Lietuvoje. Šių metų kalėdinės žaliaskarės įžiebimo ceremonijoje dalyvavę miestiečiai neabejojo – „debesų eglė“ ir šiemet verta pirmosios vietos.

„Nuostabi, nematyta, originali. Kitiems miestams reikia labai pasistengti, kad pavytų Kauno eglutę“, – sakė su anūkais į Rotušės aikštę šeštadienį pavakare atėjusi Bronislava Bauškienė. Jai pritarė ir iš Kauno rajono į renginį atvažiavusi Zalevičių šeima.

„Eglė įdomi. Aišku, sakyti, kad gražiausia dar negalime – reikės atvažiuoti dar kartą ir viską apžiūrėti dienos šviesoje. Tačiau kiekvienais metais ji vis kitokia, stebina. O tai yra labai gerai. Kasmet atvažiavę maloniai nustembame. Tokios eglės puošia Kauną“, – tikino Zapyškyje gyvenantis Antanas Zalevičius.

Tiesa, netrūko ir tokių, kurie atkreipė dėmesį, kad šių metų miesto eglė iš tiesų yra... ne eglė. „Viskas gražu, bet ar ne geriau būtų buvę turėti tikrą medį? Galbūt reikėjo jį kažkaip įkomponuoti į vidų. Sprendimas originalus, bet dabar kažkaip keista vadinti ją egle“, – pastebėjo kauniečiu Rimvydu prisistatęs vyras.

Iki Kalėdų – šventinių renginių maratonas

Eglės įžiebimo ceremonija Kaunas pradėjo šventinių renginių maratoną. Kaip ir ankstesniais metais, Rotušės aikštėje aplink originaliąją žaliaskarę įsikurs Kalėdų miestelis. Be prekybinių paviljonų, jame veiks trys visiems atviri ir nemokami nameliai: pasakų, dirbtuvėlių ir planetariumo. Pirmajame bus sekamos pasakos, rodoma animacija. Dirbtuvių namelyje bus galima pasigaminti kalėdinių žaislų, o planetariume – susipažinti su dangaus kūnais.

Pasitikti šventes kauniečiai kviečiami ir ekskursijose, kurias organizuoja Kauno regiono turizmo informacijos centras. Gruodžio 13 dieną kauniečiai galės pasigrožėti gražiausiomis miesto panoramomis – tądien organizuojama ekskursija „Kalėdiniai žiburiai“. Gruodžio 20 dieną numatytoje ekskursijoje „Kalėdų prasmės beieškant“ turistai išvaikštinės visą šventėms besiruošiantį Kauno centrą. Ekskursijos metu taip pat bus galima nusikalti laimės, stiprybės, meilės, sveikatos, bičiulystės monetas – jas bus galima pasilikti kaip simbolišką prisiminimą arba padovanoti artimiesiems švenčių proga.

Daugiau informacijos apie šias ir kitas ekskursijas suteiks Kauno regiono TIC darbuotojai. Ekskursijos yra mokamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius