Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 19

Filmo „Knygnešys“ premjerą pagerbė Valdas ir Alma Adamkai (nuotraukos)

Šeštadienio popietę Vilniaus kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko režisieriaus Jono Trukano trumpametražio vaidybinio filmo „Knygnešys“ premjera. Lietuvybės idėjų kupinas filmas sulaukė didelio publikos susidomėjimo.
Kadras iš filmo „Knygnešys“
Kadras iš filmo „Knygnešys“ / Organizatorių nuotr.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaidybinio filmo Knygneays premjera.
J.Trukanas

Pasižiūrėti 36 minučių trukmės filmo susirinko pilna „Forum Cinemas Vingis“ Didžioji kino salė. Tarp žiūrovų buvo galima pamatyti ir prezidentą Valdą Adamkų su žmona Alma. A.Adamkienės fondas buvo pagrindinis šio filmo rėmėjas.

„Jeigu kas nors man būtų prieš 6 mėnesius pasakęs, kad aš stovėsiu „Kino pavasaryje“ šitoje salėje, premjeroje, aš būčiau pasakęs, kad nenusišnekėtų. Mes labai džiaugiamės, būdami čionai, mes nesitikėjome, kad šis filmas bus čia. Visi pristato šį filmą kaip spalvingą 19 amžiaus Lietuvą, tačiau mes iš tikrųjų kūrėme pasaką lietuviams. Mes labai tikimės, kad kiekvienas žmogus atras dalelę savęs šiame filme“, – susirinkusiems tarė šiuo metu Anglijos kino akademijoje režisūrą studijuojantis J.Trukanas.

Nesenai J.Trukano režisuota dokumentika „Arrows in the dark“ buvo įtraukta į tarptautinę programą, kuri yra skirta Londono Olimpinėms žaidynėms ir įvairiuose Anglijos kino festivaliuose bus rodoma iki pat 2012-ųjų. Jonas Lietuvoje darbuojasi su „Skalvijos“ kino akademija, patirtimi dalinasi su jaunesniais. Režisierius teigia, jog vienintelė jo svajonė – kurti filmus Lietuvoje.

2010 metų vasarą nufilmuotoje juostoje vaidina: Laisvūnas Raudonis, Valerijus Jevsėjevas, Vytautas Kupšys, Algirdas Dainavičius, Mindaugas Papinigis, Valentinas Krulikovskis, Artūras Aleksėjevas.

VIDEO: Knygnešys (Book smugler) | Kino Pavasaris 2011

„1869 m. Lietuva Imperinės Rusijos sudėtyje. Lietuviškas raštas uždraustas, tačiau represijos susilaukia netikėto atsako – visoje Lietuvoje išplinta slaptos lietuviškos mokyklos, o lyg iš niekur atsiradę knygnešiai pradeda platinti lietuvišką raštą. Nors didelė dalis visuomenės – dar abejinga lietuvybei, knygnešių gretos auga...

Spalvingas 19 a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai, tai – tik menka dalelė to, su kuo susiduria plevėsa Jurgis susipažinęs su knygnešiu Mažvydu“, – skelbiama filmo aprašyme.

Ne vieno žiūrovo nuomone, ši pasaka (taip ir pats filmą pavadino J.Trukanas) apie atsivertusį girtuoklėlį Jurgį, pradėjusį platinti knygas, puikiai tiktų rodyti mokykloje istorijos ar literatūros pamokų metu – gal ir ne veltui paskutinis filmo kadras užsibaigia lietuviškos mokyklos vaizdais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaidybinio filmo Knygneays premjera.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaidybinio filmo „Knygnešys“ premjera.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius