Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 24

Įspūdžiai iš „Kino pavasario“: gerai ten, kur mūsų nėra

Tie, kurie nėra patenkinti susiklosčiusia padėtimi, emigruoja. Kiti sėdi vietoje ir viską tiesiog išgalvoja. Kaip sako Davidas Lynchas, „vidinė emigracija“.
Filmas „Žgutas“
Filmas „Žgutas“ / Kadras iš filmo

Bulgarų „Žguto“ autoriai bando emigruoti į nusikaltėlių pasaulį, tačiau lieka kažkur prie pasų patikrinimo posto. Idealizuotas herojus Kandis kalba pirmu asmeniu taip, kad šiais laikais tai būtų atleidžiama penkiolikamečiui: jis susižavėjęs savo intelektualumu, valia, sumanumu ir malonumu būti išgalvotam.

Jis kažkoks atsilikęs, lyg VDR banditas Arberono laikų gatvėse. Ką jau kalbėti apie jo mylimąją Adą, kuri atrodo lyg būtų režisieriaus simpatija, paimta dėl grožio, tikras rastas prieš kamerą, negrabiai krutinantis savo šakeles. Dailiai girgžda. Kai Kandis prarija deimantą ir miršta, abejonių nelieka – „Žgutas“ yra fanų kūryba, a tribute to (gal Stanley Kubrickui?), o bulgarai yra

Akimirka iš filmavimo/Filmo „Ištvirkimas ir išmintis“ filmavimo aikštelėje
Akimirka iš filmavimo/Filmo „Ištvirkimas ir išmintis“ filmavimo aikštelėje

mažieji mūsų broliai.

Madonna jau tris dešimtmečius tribute atiduoda seksui, vysto tą pačią grab a boy and grab a girl temą, režisūriniame debiute nesigėdija garso takeliui panaudoti savo pačios dainos. Savęs citavimas – genialumo ženklas, sutuoktinio stiliaus perėmimas – subalansuotos šeimos požymis, tačiau kas tinka veiksmams, nebūtinai tinka jausmams, o kad jai taip patiko tas Gogol Bordell čigonas, reikėjo jai su juo permiegoti, o ne statyti moralizuojantį filmą, kad pasaulyje yra gėrio ir blogio pusiausvyra. Tam užtenka parašyti dainą, todėl dabar, panele Ciccone, duok nagus. Te.

Darrenas Arranofsky sugebėjo atsigauti po metaforiško moralizavimo „Fontane“ ir jo

Kadras iš filmo/Filmas „Imtynininkas“ (Wrestler)
Kadras iš filmo/Filmas „Imtynininkas“ (Wrestler)

„Imtynininkas“ nukelia į vietas, kur dažno lietuvio nebuvota – amerikietiškų imtynių, wrestlingo ringą, kur išdidžiai save širdininką žudo specialiai tam vaidmeniui pagaminta Mickey Rourke‘o iškamša.

Galbūt didžioji imtynių scena mums nepažini kaip Vingio pakrūmės per Jonines Stephenui iš Delavero, tačiau dokumentiškas žvilgsnis į savą fikciją (tai paprasčiau ir gražiau gaunas nei bandyti live reguliuoti neklusnią realybę), puiki seno panko vaidyba ir pramoginiai Marisa Tomei šokiai, priverčia mus sušukti – visai kaip tikrame gyvenime, brilliant, soul gripping, kada bus dar?!

(Autoriaus kalba netaisyta)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius