Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 19

„Kino pavasaris“: programos „Festivalių perlai“ filmai (video) (II)

Žiūrovai šių metų „Kino pavasaryje“ gali pamatyti ryškiausius metų filmus, kurie be prieštaravimų skynė laurus įvairiuose tarptautiniuose kino festivaliuose. Šioje programoje bus parodytas Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“ laimėjęs Laurent'o Cantet „Tarp sienų“, italų mafijos pinkles analizuojanti Matteo Garrone „Gomorra“, aktorių Mickey Rourke'ą į šlovės olimpą grąžinęs Darreno Aronofsky filmas „Imtynininkas“ ir kiti festivalių numylėti filmai.
„Kino pavasario“ programa „Festivalių perlai“
„Kino pavasario“ programa „Festivalių perlai“ / Alvydo Opulskio montažas

Filmas „Citrinmedis“ (Lemon Tree/Etz Limon)

Ironiškame filme remiamasi tikrais įvykiais ir visai kitomis akimis žvelgiama į Izraelio ir palestiniečių konfliktą. Našlė Salma Zidane (ją vaidina geriausia 2008 m. Izraelio aktore pripažinta Hiam Abbass) gyvena ties Vakarų Kranto ir Izraelio teritorijas skiriančia siena. Palestinietė kruopščiai prižiūri didingą citrinmedžių sodą, kurį prieš 50 metų auginti pradėjo jos tėvas. Problemų kyla, kai netoliese apsigyvena Izraelio gynybos ministras. Įtakingo politiko apsauga nusprendžia, kad citrinmedžiai kelia pavojų Izraelio nacionaliniam saugumui, todėl sodą nusprendžia iškirsti. Tačiau Salma nemano pasiduoti ir, padedama jauno palestiniečio advokato, kreipiasi į Izraelio aukščiausiąjį teismą. Moteris supranta, kad byla yra beviltiška, tačiau yra pasiryžusi kovoti iki galo.

VIDEO: Kino Pavasaris: Lemon Tree (Citrinmedis)

Filmas „Pandoros skrynia“ (Pandora's Box/Pandoranin Kutusu)

Moderniajame Stambule išsibarsčiusią, retai bendraujančią ir dėl smulkmenų nesutariančią šeimą suvienija sparčiai progresuojanti mamos liga. Nusret ramiai gyveno gimtajame kaime prie Juodosios jūros, kol jos dienotvarkės nepradėjo koreguoti Alzheimerio sindromas. Senyvo amžiaus nenuoramai būtinai reikia priežiūros, tad vaikai ją atsiveža į sostinę. Tačiau ekscentriško charakterio Nusret ilgai neiškenčia monotoniškos egzistencijos nuolat besivaidijančių dukterų ir sūnaus draugijoje. Ji netikėtai susidraugauja su anūku, kurį tik prieš kelias dienas pamatė pirmą kartą, ir paprašo vienos subtilios paslaugos. Daugelį svarbiausių dalykų nuolat pamirštanti močiutė trokšta vėl sugrįžti namo, nes tiksliai žino, kur norėtų numirti. Poetiškas filmas labiausiai išryškina nesusikalbėjimo tarp suaugusiųjų problemą.

VIDEO: Kino Pavasaris: Pandora's Box (Pandoros skrynia)

Filmas „Delta“ (Delta)

Užburiančio grožio Dunojaus upės deltoje Rumunijoje nufilmuota minimalistinė drama užtvindys provokuojamomis emocijomis. K. Mundruczó teigia neturėjęs tikslo kurti filmą apie kraujomaišą, esą norėjęs ištirti asmeninės laisvės ribas. Jaunas vyras po ilgų klajonių grįžta į gimtąjį kaimelį ir mėgina užmegzti ryšį su seserimi, kurios anksčiau visai nepažinojo. Patėvio išprievartauta mergina netrukus persikelia gyventi pas brolį į palapinę ant upės kranto. Jie ruošiasi atstatyti Anapilin iškeliavusio tėvo ilgai puoselėtą medinę trobelę, kad pasislėptų nuo juos pirštais badančių aplinkinių. Šie vis bando perauklėti pernelyg suartėjusius brolį ir seserį.

VIDEO: Kino Pavasaris: Delta

Filmas „Tarp sienų“ (The Class/Entre Les Murs)

Mokytojo duonos paragavęs ir jokios aktorinės patirties neturintis rašytojas ir žurnalistas Francois Bégaudeau ryžosi suvaidinti savo prototipą. Jam vėl teko auklėti Paryžiaus vidurinės mokyklos klasę, mokyti prancūzų kalbos ir literatūros bei spręsti problemines situacijas, kurias išprovokuoja maištingi ir mokytis nenorintys vaikai. Naujus mokslo metus pradedantys mokytojai patenka į ypač nedraugišką aplinką, kurioje ne laiku išsprūdęs žodis gali įžiebti konfliktą, o nenuspėjamas vaikų elgesys reikalauja pasiaukojančios meilės profesijai. Autentiškumo pojūtį kūriniui suteikia pseudodokumentinis stilius ir kruopščiai atrinktų moksleivių improvizacijos.

VIDEO: Kino Pavasaris: The Class (Tarp sienų)

Filmas „Tahoe ežeras“ (Lake Tahoe)

Artimo šeimos nario netektis labai skirtingai paveikia susitaikyti su praradimu mėginančius žmones. Kiekvienas savaip gedi dėl mamos ar tėvo mirties. Tačiau, ko gera, retam pavyktų įsipainioti į tokią absurdišką situaciją, kokią patyrė 16-metis meksikietis Chuanas. Vieną ankstyvą rytą jis įvažiuoja tiesiai į stulpą ir avarijoje apgadina šeimos automobilį. Kiek atsipeikėjęs Chuanas patraukia ieškoti reikiamų detalių ir sutinka keistus personažus: į jo šunį lyg du vandens lašai panašų automechaniką, parduotuvėje besidarbuojančią pankuojančią merginą ir „tą, kuris viską žino“.

VIDEO: Kino Pavasaris: Lake Tahoe (Tahoe ežeras)

Apie kitus programos filmus skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius