Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01

„Kino pavasaryje“ pristatyta kinui skirta moneta

Lietuvos banko į apyvartą išleista 10 litų kolekcinė (proginė) moneta, skirta kinui, pristatyta Vilniuje vykstančiame festivalyje „Kino pavasaris“ dalyvaujant dideliam būriui kino mylėtojų.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Daugiau kaip prieš šimtą metų gimęs kinas sudrebino antikinių mūzų pasaulį ir jame greitai rado savo vietą. Įvertinę šio meno svarbą visuomenės gyvenime ir populiarumą, skiriame monetą kinui. Naujoji moneta tęsia prieš ketverius metus pradėtą seriją „Lietuvos kultūra“. Anksčiau išleidome monetas, skirtas muzikai, teatrui, dailei,“ – sako Raimondas Kuodis, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas.\

Ir nors vadinamajai Dešimtajai mūzai ne kartą pranašauta greita pabaiga, ypač atsiradus televizijai, kinas ir šiandien tebevaldo publikos jausmus ir protus, o kino menas suvokiamas kaip svarbi kiekvienos nacionalinės kultūros dalis, – rašo L.Vildžiūnas.

„Ir nors vadinamajai Dešimtajai mūzai ne kartą pranašauta greita pabaiga, ypač atsiradus televizijai, kinas ir šiandien tebevaldo publikos jausmus ir protus, o kino menas suvokiamas kaip svarbi kiekvienos nacionalinės kultūros dalis,“ – rašo kino kritikas Linas Vildžiūnas kartu su moneta išleistame lankstinuke. Jame apžvelgta Lietuvos kino istorija.

Pristatymo dalyvių laukė kino premjera – parodytas režisieriaus Remigijaus Sabulio filmas „Lituanicos paslaptis“.„Tą filmą šiam renginiui kartu su „Kino pavasariu“ išrinkome ne tik todėl, kad tai puikus premjerinis lietuviškas šio festivalio filmas, bet ir dėl šio filmo tematikos: Darius ir Girėnas yra ypatingi herojai ne tik Lietuvos istorijoje, bet ir Lietuvos pinigų istorijoje. Pirmoji kolekcinė Lietuvos banko moneta išleista 1993-aisiais ir buvo skirta būtent Lituanicos skrydžio 60-mečiui. O ant 10 litų banknotų – irgi didvyrių lakūnų portretai,” – sako Raimondas Kuodis. 

Sidabro monetos reverse meninėmis priemonėmis pavaizduota kino kūrimo klasikinių simbolių – kino kamerų ir juostų ritinių – stilizuota kompozicija. Monetos grafinius projektus sukūrė ir gipsinius modelius padarė Rūta Ničajienė. 

Monetas nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Tiražas – 4 000 monetų.

Monetų nuo jų išleidimo dienos galima įsigyti Lietuvos banko kasose Vilniuje (Totorių g. 2/8 ir Žirmūnų g. 151) ir Kaune (Maironio g. 25). Monetos kaina (su PVM) reprezentacinėje dėžutėje – 115 litų, be reprezentacinės dėžutės – 100 litų.

Moneta, skirta kinui, – jau aštuoniasdešimt ketvirtoji Lietuvos banko išleista kolekcinė (proginė) moneta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius