Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 05

Kokius „Kino pavasario“ filmus renkasi kritikai?

Jeigu pasimetėte „Kino pavasario“ siūlomų filmų gausybėje ir norėtumėte tikrų kino ekspertų rekomendacijų, atkreipkite dėmesį į programą „Kritikų pasirinkimas“ – čia savo favoritus jums siūlo pripažinti kritikai iš garsiausių kino festivalių. Festivalyje profesionalai pagal savo kriterijus išrinks geriausius šios programos filmus, o daugiausia balsų surinkusi juosta gaus Sauliaus Macaičio vardo prizą.
Filmo „Norte. Istorijos pabaiga“ kadras
Filmo „Norte. Istorijos pabaiga“ kadras


Norte. Istorijos pabaiga (Norte, The End of History)
Rež. Lav Diaz
Filipinai, 2013

Fiodoro Dostojevskio romano „Nusikaltimas ir bausmė“ interpretacija, kurią kino kritikai vadina geriausiu 2013 metų filmu. Režisierius šią ypatingą istoriją perkelia į šių dienų Filipinus, kur žiaurus tesės studento nusikaltimas sukelia katastrofiškas pasekmes, paliečiančias ne tik jo aukas. Neteisingai apkaltintas neturtingas vyras uždaromas kalėjime, o jo žmona lieka vienintelė skurdžios šeimos maitintoja. Tuo tarpu tikrasis nusikaltėlis išvengia teisingumo ir mėgaujasi laisve, tačiau jį kamuoja nepakeliamas kaltės jausmas.

VIDEO: Filmo „Norte. Istorijos pabaiga“ anonsas

Šventasis greitkelis (Sacro GRA)
Rež. Gianfranco Rosi
Italija, Prancūzija, 2013

„Šventasis greitkelis“ tapo pirmuoju dokumentiniu filmu, apdovanotu „Auksiniu liūtu“ Venecijos kino festivalyje. Didžiulio dėmesio sulaukusioje juostoje režisierius Gianfranco Rosi fiksuoja spalvingas gyvenimo scenas, kurias vienija Romą supantis žiedinis greitkelis. Tai originalus žvilgsnis į žmones, gyvenančius šalia nuolat skubančio pasaulio. Įdomu ir tai, kad filme galime išgirsti ir lietuvių kalbą. 

VIDEO: Filmo „Šventasis greitkelis“ anonsas

Kerai nuo tamsos (A Spell to Ward Off the Darkness)
Rež. Ben Russell , Ben Rivers
Prancūzija, Estija, 2013

Dviejų eksperimentinio kino menininkų Beno Riverso ir Beno Russello filme nebelieka ribos tarp vaidybinės dramos ir dokumentikos. Realus gyvenimas susipina su išgalvotais įvykiais. Šis kūrinys nagrinėja dvasinio egzistavimo galimybes vis labiau pasaulietiškoje Vakarų kultūroje. Filme pasakojama apie bevardžio personažo tris gyvenimo epizodus skirtinguose Skandinavijos kraštovaizdžiuose. 

VIDEO: Filmo „Kerai nuo tamsos“ anonsas

Forma (Forma)
Rež. Ayumi Sakamoto
Japonija, 2013

Žodis „forma“ lotynų kalba reiškia „esmę“. Kad skambėtų romantiškiau, režisierė siūlo versti „esmę“ į „dvasią“. Šis filmas – tai drama apie tragediją, kurią pakursto vis augantis priešiškumas. „Norėjau pavaizduoti žmogaus prigimtį ir vidinę tamsą, – sako Ayumi Sakamoto. – Filmo kūryba taip pat buvo ilga, kartais skausminga kelionė link savęs pažinimo.“ Šis režisierės debiutinis kūrinys 2013 m. Tokijo kino festivalyje tapo geriausiu japonų filmu.

Mašina, kurioje viskas pradingsta (The Machine Which Makes Everything Disappear)
Rež. Tinatin Gurchiani
Gruzija, Vokietija, 2012

Tai dokumentinis filmas, tačiau prasidėjo jis nuo skelbimo, kviečiančio į vaidybinio filmo aktorių atranką. Režisierė keliauja po Gruzijos kaimus ir miestelius, o į skelbimą atsiliepę žmonės prieš įjungtą kamerą nuoširdžiai išpažįsta savo bėdas ir svajones. Visi jie labai skirtingi, o šių pokalbių visuma susilieja į gyvą ir nuoširdų pasakojimą apie šiuolaikinę Gruzijos visuomenę.

VIDEO: Filmo „Mašina, kurioje viskas pradingsta“ anonsas

Aksominiai teroristai (Velvet Terrorists)
Rež. Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík , Peter Kerekes
Slovakija, Čekija, Kroatija, 2013

Trys tikros istorijos apie tris vyrus, kurie dalyvavo ginkluotame pasipriešinime prieš komunistines jėgas Čekoslovakijoje ir buvo nuteisti už terorizmą, nors nė vienas jų nieko nesužeidė ir nenužudė. Trys slovakų režisieriai nusprendė pasidomėti, kaip dabar gyvena tuometiniai revoliucionieriai. Dėmesio sulaukę vyrai maloniai sutinka inscenizuoti savo „teroristinius aktus“.

VIDEO: Filmo „Aksominiai teroristai“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius