Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 27

Konkursinę programą „Nauja Europa – nauji veidai“ vertins garbingų užsienio svečių būrys

Šeštadienio vakarą „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre žiniasklaidai bei visuomenei buvo pristatyta kino festivalio „Kino pavasaris“ konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ žiuri. Ši Vilniaus tarptautinio kino festivalio konkursinė programa rengiama jau nuo 2009-ųjų.
Ziuri
„Kino pavasaris“. / Organizatorių nuotr.

Filmų atrankos kriterijai yra režisierių patirtis bei geografiniai ypatumai – tai turi būti pirmas arba antras režisieriaus vaidybinis filmas, sukurtas Rytų ir Centrinės Europos arba Balkanų šalyje. Atrinktus filmus vertina tarptautinė žiuri, sudaryta iš kino pramonės profesionalų: aktorių, režisierių, programos sudarytojų, operatorių, prodiuserių. Žiuri išrenka geriausią festivalio filmą ir skiria du papildomus specialiuosius prizus. Šiais metais specialų prizą įsteigė Vilniaus miestas.

Šių metų festivalio žiuri pirmininku tapo režisierius, atvykęs iš Makedonijos – Milcho Manchevski. Režisierius pasižymėjo ypatingu kuklumu ir lakoniškai atsakinėjo į jam užduotus klausimus. Paklaustas, kokiais kriterijais remiantis bus išrinktas geriausias festivalio filmas, jis atsakė: „Pagal filmo kokybę, žinoma. Tik geriausias filmas gaus apdovanojimą. Žiūrėdamas filmą aš stengiuosi susikoncentruoti ties pačiu kūriniu, o ne problema ar jo kilmės vieta“. Į klausimą, koks yra jos asmeninis gero kino receptas, M.Manchevski atsakė: „Pirmiausia, mes (režisieriai – aut.past.) turime žaisti. Būdami žaismingi, mes turime ir labai daug dirbti. Tik sujungiant žaidimą su darbu įmanoma sukurti kažką, kas paliečia žiūrovą“. Režisierius taip pat išdavė, jog dirbant, labai svarbi yra ir surinkta profesionali komanda.

Kita žiuri komisijos narė – prodiuserė Nadia Turincev, gimusi Maskvoje, o užaugusi Prancūzijoje jau būdama šešiolikos metų dirbo ties Nikitos Mikhalkovo filmu „Juodosios akys“. „Visada yra gera, kai tave pasirenka, gera būti pastebėtam tokiose vietose, kur dar nebuvai žinomas. Ir žinoma tai yra galimybė laimėti“ – apie debiutą kino festivaliuose kalbėjo viešnia iš Paryžiaus. „Filmų autoriai daug keliauja, festivalių metu susipažįsta su naujais kūrėjais ir prodiuseriais, pavyzdžiui, savaitę praleidžia visiškai kitoje aplinkoje ir būtent tai gali būti naujojo filmo arba bent gyvenimo nuotykio pradžia“, – pokalbį tęsė N.Turincev.

Ji davė patarimą ir pradedantiesiems prodiuseriams: „Dirbti, dirbti, dirbti ir mėgautis tuo, ką darai, derinti žaidimą su darbu“. Nadia paklausta, kas ją paskatino apsilankyti Lietuvoje, išsidavė, jog tai jau bus 55 jos asmeniniame sąraše aplankyta šalis ir jai buvo labai įdomu pamatyti šią šalį, o „Kino pavasario“ organizatoriai pridėjo jai motyvacijos.

Iš toliausiai – JAV atvyko Amerikos kino fondo direktorius – Gary McVey. „Lietuvoje norėjau apsilankyti jau nuo 1991-ųjų metų ir pagaliau man tai pavyko“ – savo viešnage Vilniuje džiaugėsi žiuri narys. „Amerikoje labiausiai pastebimi yra didžiausių miestų kūrėjai – Niujorko, Čikagos, Los Andželo, tačiau ne masinis, meninis kinas vis dar egzistuoja ir jų demonstravimas didžiuosiuose kino teatruose yra vienas iš būdų pritraukti daugiau žiūrovų“, – apie kino festivalių ypatumus kalbėjo G.McVey.

Žiuri komisijai atstovaus ir lietuvė, gyvenanti Prancūzijoje – Alantė Kavaitė. Paklausta, kuo ji labiau save laiko – režisiere ar scenariste, A.Kavaitė atsakė: „Jeigu žiūrėti pagal kiekį – aš turėčiau būti scenarijaus autorė. Bet kai susitinku žmogų kurio nepažįstu, intuityviai atsakau, jog esu režisierė.“

„Šiuo metu ką tik baigiau rašyti antrą scenarijų kitai režisierei, taigi pirmą, ką pamatysit iš manęs, tai scenarijaus autorės darbą. Dar mėginu statyti ant kojų antrą projektą, suku du eksperimentinius trumpametražinius filmus“, – savo veiklą apibūdino aktorė.

Paskutinis garbingos žiuri narys – režisierius ir operatorius iš Vokietijos Fred Kelemen, į Lietuvą atvyks kitą savaitę.

Festivalio filmus taip pat vertins ir CICAE (Tarptautinė ART kino teatrų ir festivalių konfederacija). Jos tikslas – pastebėti ir įvertinti naują kūrėją.

„Nauja Europa – nauji veidai“ konkursinėje programoje publikai iš viso bus pristatyti dvylika filmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius