Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 29

Menotyrininkė L.Kreivytė apie A.Holland „Pėdsaką“: „Detektyvas juodojo humoro mėgėjams“

Naujausiame lenkų kino meistrės Agnieszkos Holland filme „Pėdsakas“, kurį pristatyti į „Kino pavasarį“ atvyksta pats Krzysztofas Zannusi, vaizduojamas buvusios inžinierės Janinos Dušeiko atsiskyrėliškas gyvenimas Sudetų kalnų kaimelyje.
Kadras iš filmo „Pėdsakas“
Kadras iš filmo „Pėdsakas“

Ši charizmatiška ir ekscentriška moteris yra entuziastinga astrologė bei idėjinė vegetarė. Vieną dieną pradingsta jos mylimi šunys, o netrukus po to, snieguotą žiemos naktį, ji randa negyvą kaimyno kūną, prie kurio matyti tik elnių pėdsakai. Panašiomis paslaptingomis aplinkybėmis miršta ir daugiau vyrų. Jie visi buvo svarbūs kaimelio bendruomenės nariai ir užkietėję brakonieriai. Ar gali būti, kad žmones žudo laukiniai žvėrys, o gal kas nors vykdo kruviną keršto planą?

Seansas, kuriame filmą pristatys jo prodiuseris, garsus režisierius K.Zannusi vyks balandžio 5 d., 17.45 val., kino teatre „Forum Cinemas Vingis“.

VIDEO: Filmo „Pėdsakas“ anonsas

Filmą komentuoja menotyrininkė Laima Kreivytė.

Agnieszkos Holland „Pėdsakas“ – detektyvas grybautojams ir juodojo humoro mėgėjams. Nes, pasak vieno iš filmų herojų, grybų rinkimas yra vienintelis lenkus jungiantis bruožas. Manau, ir lietuvius. Grybauti tikrai bus kur – nepaprastai sodriai nufilmuoti miškai ir pamiškės visais metų laikais savaip primena „Pavasario, vasaros, rudens, žiemos...“ peizažus kitoje geografinėje platumoje. Tačiau grybauti kine gali būti pavojinga, nes nežinia, kas tyko kitame kadre. Klastingi žvėrys (ar žmonės?) kėsinasi į medžioklius, o jų mirtys primena mįsles ir simbolinius ritualus. Juos bando išnarplioti žavi žilagalvė atsiskyrėlė, primenanti išmintingąją Mis Marpl iš Agatos Kristi detektyvų, kuri ne tik stebi, bet ir vykdo teisingumą.

Filme susipina kelios siužeto linijos – atsiskyrėlės gyvenimas gamtos apsupty, paslaptingai dingstantys medžiotojai ir meilė. Apie gamtos grožį jau užsiminiau. Dar pasirodo sužvėrėję medžiotojai ir sužmogėję gyvūnai (kas ką medžioja?). Žvėrys vaidina filme ir vaidenasi vaizduotėje, kai prisimenami viduramžiais vykę gyvūnų teismai. Galiausiai meilės ir neapykantos ryšiai supančioja visus ir perteikia visą santykių spektrą – nuo froidiškų pasąmonės traumų iki gamtos garbinimo, nuo romantikos iki viešnamio, nuo jaunatviško įkarščio iki neįpareigojančios pagyvenusių atsiskyrėlių nakvynės ar smurtaujančių sutuoktinių.

Pasižiūrėjau „Pėdsaką“ kaip kraupią komediją su gera pabaiga. Agnieszka Holland kaip buvo, taip ir yra kinematografinės kokybės ženklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius