Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 22

Danės upėje išsirikiuos istoriniai laivai

Vieną pagrindinių Jūros šventės renginių – tradicinių istorinių laivų dieną „Dangės flotilė“ – Lietuvos jūrų muziejus organizuoja jau penktą kartą. Tai – unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę kultūrą ir tradicijas.
Danės upėje per Jūros šventę plaukios istoriniai laivai.
Danės upėje per Jūros šventę plaukios istoriniai laivai. / Jūrų muziejaus nuotr.

„Dangės flotilė“ šiemet pailgėja viena diena: ji prasidės jau ketvirtadienį (28 d. 21 val.) teatralizuotomis laivų sutiktuvėmis, pakeliant Pilies tiltą laivų įplaukimui į Klaipėdą. Flotilėje šiemet išsirikiuos net penkiolika laivų, su kuriais galima bus susipažinti keturias dienas, o teatralizuoti laivų paradai Dangės upėje tarp Biržos ir Pilies tiltų vyks dvi dienas: penktadienį (29 d. 19.00–20.00 val.) bei šeštadienį (30 d. 18.00–19.00 val.). Lankytojų dėmesiui – ir Kuršių marių žvejų valtys – kurėnai, venterinės valtys, archaiški luotai, grėsmingi vikingų laivai, senovinės jachtos iš Lietuvos ir kitų valstybių.

Pagrindinė penktosios „Dangės flotilė“ tema – vikingai. Talkinant istoriniams klubams bus siekiama sugrįžti į X–XIII a., teatralizuotai pristatyti pasaulį drebinusius narsius jūrininkus – vikingus, jų santykius su kuršiais, jotvingiais – baltų gentimis, kurios irgi garsėjo karingumu. Todėl prie Buriuotojų krantinės (šalia Biržos tilto), kur švartuosis Dangės flotilė, šeštadienį veiks vikingų stovykla ir kūrybinės dirbtuvės „Kuršiai ir vikingai – istoriniai draugai ar priešai?“.

Stovykloje įsikurs kuršių gyvensenos, buities ir karybos klubas „Pilsots“, istorinės rekonstrukcijos klubai „Jotva“ bei „Leitgiris“, vikingų rekonstrukcijos klubas „Walhalla“ iš Lenkijos. Baltarusių istorinės rekonstrukcijos klubas įrengs ekspoziciją po atviru dangumi ir demonstruos, kaip tradiciniais metodais buvo statomi senoviniai laivai.

Čia bus galima susipažinti ir su to laikotarpio amatais: darbuosis audėja Ingrida Šilgalytė; siuvėja Irma Šaltytė-Šimkienė; liaudies instrumentų meistras Skalmantas Barkauskas; peiliadirbis Vykintas Motuza; keramikė Kristina Motuzienė-Motuzevičienė; kalvis Juozas Taraila, vikinginio periodo stiklo karoliukų meistrė Daiva Tarailienė, juvelyrų grupė „Etnopapuošalai baltiška juvelyrika“, bus demonstruojamas siūlų dažymas gamtiniais dažais.

Šventės metu laivuose lankytojus priims ne tik laivų įgulos. Penktadienį (29 d.) ir šeštadienį (30 d.) nuo 11 iki 15 val. Jūrų muziejaus edukatoriai bei savanoriai kvies dalyvauti edukaciniame išlikimo žaidime „Nuo denio ant denio“, kurio dalyviai aplankys visus flotilės laivus ir susipažins su jais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius