Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 02

Dešimtyje Klaipėdos mokyklų – ekstazi ir kitų narkotikų pėdsakai

Tualetus, sporto salių persirengimo kambarius, mokinių spintelių paviršius, lauko duris bei kitas susibūrimo vietas ištyrę sveikatos specialistai dešimtyje Klaipėdos mokyklų aptiko narkotikų pėdsakų, pranešė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras.
Aguonų laukai Meksikoje
Aguonos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Biuro darbuotojai pernai gruodį Klaipėdos ugdymo įstaigose atliko narkotinių medžiagų aptikimo aplinkoje tyrimą, kurio tikslas diegti mokyklose bei kitose jaunimo įstaigose nepritarimo narkotikų vartojimui idėją bei stiprinti moksleivių atsakomybės jausmą už švarią aplinką nuo narkotikų.

Tyrimas buvo atliktas naudojant patentuotą prietaisą, kuris veikia remiantis imunoanalizės principu kartu su paviršinių akustinių bangų technologija.

Tokios narkotinės medžiagos kaip susmulkintos kanapių dalys, heroino, kokaino ar amfetamino ir kt. narkotinių medžiagų milteliai pagal savo kilmę ir formą, išorės požymius yra birios, našios bei lengvai pasiskleidžiančios aplinkoje, todėl šių medžiagų mikrodalelės gali patekti ant įvairių objektų paviršių, todėl tyrimui atlikti buvo imami mėginiai perbraukus lakmusu per tam tikrus aplinkos daiktų paviršius. Po to šie mėginiai apdoroti minėtu prietaisu.

Iš viso buvo ištirtos 22 ugdymo įstaigos. Testuojama aplinka buvo visose gimnazijose ir pagrindinėse mokyklose bei pagal išreikštą pageidavimą kitose neformaliojo ugdymo įstaigose. Narkotikų pėdsakų ieškota mokinių dažniausiai liečiamose vietose: tualetuose, sporto salių persirengimo kambariuose, ant mokinių spintelių paviršių, ant lauko durų bei kitose susibūrimo vietose.

Aptiko dešimtyje mokyklų

Ugdymo įstaigose rastų narkotinių medžiagų pėdsakų spektras įvairus, rasta: amfetamino, buprenorfino, kokaino, ekstazi, opiatų bei metamfetamino.

Iš tirtų 22 ugdymo įstaigų narkotinių medžiagų pėdsakai rasti dešimtyje mokyklų. Kiekvienoje ugdymo įstaigoje buvo imama po 15-20 mėginių. Iš viso paimti 388 mėginiai, iš kurių 5 procentai (18 – mėginių) buvo su narkotinių medžiagų pėdsakais.

Ugdymo įstaigose rastų narkotinių medžiagų pėdsakų spektras įvairus, rasta: amfetamino, buprenorfino, kokaino, ekstazi, opiatų bei metamfetamino. Iš aptiktų narkotinių medžiagų pėdsakų populiariausios narkotinės medžiagos buvo amfetaminas (34 proc.) bei buprenorfinas (29 proc.).

Lyginant tyrimo rezultatus su praėjusių metų rezultatais, pastebėta, kad šiais metais ugdymo įstaigose nerasta kanapių pėdsakų. Specialistai daro prielaidą, kad galbūt kanapes ugdymo įstaigose sunku vartoti, kadangi jas reikia rūkyti ir jos skleidžią gan stiprų kvapą.

Gauti rezultatai bus panaudojami tolesnėms prevencinėms veikloms vykdyti. Specialistai žino, kuriose mokyklose tikslingiau skirti dar didesnį dėmesį ir pajėgas vykdant prevenciją. Šis tyrimas, tikima, veikia kaip prevencija, nes žinojimas, jog mokykloje yra atliekami tokie testai, gali sustabdyti mokinius vartoti psichotropines medžiagas.

Bendraus su policininkais

Atsižvelgus į gautus rezultatus visą vasario mėnesį ugdymo įstaigose Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai kartu su policijos pareigūnais organizuoja užsiėmimus mokiniams, pedagogams bei mokinių tėvams apie narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimą.

Užsiėmimų metu aptariami narkotinių ir psichotropinių medžiagų tyrimo rezultatai Klaipėdos m. ugdymo įstaigose, problemos atpažinimas ir sprendimo būdai, suteikiama informacija pedagogams apie tai, kokie yra teisėti pedagogo veiksmai, įtarus mokinį esant apsvaigus, bei koks turėtų būti suaugusiųjų vaidmuo, pastebėjus, kad vaikas galimai vartoja arba platina medžiagas, kurios sukelia priklausomybę.

Susitikimų su mokiniais metu diskutuojama apie žalą jaunam organizmui, apie teisines tokių medžiagų vartojimo pasekmes, o mokinių tėvams primename, kad jie nuolat domėtųsi, kur ir su kuo laisvalaikį leidžia jų vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius