Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 20

Klaipėdoje ekstremalus įvykis – nustatytas paukščių gripo atvejis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šeštadienį, kovo 18 d., Klaipėdos mieste, teritorijoje Nemuno g. 2B, rastai gulbės gaišenai buvo nustatytas didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas H5N8. Dėl šio įvykio Klaipėdos miesto savivaldybėje sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis, nutarta skelbti ekstremalų įvykį.
Nemune ties Kaunu būriuojasi paukščiai
Klaipėdoje užfiksuotas paukščių gripo atvejis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klaipėdoje nustatytas paukščių gripo atvejis – ketvirtasis Lietuvoje. Pirmi trys užfiksuoti Kaune, taip pat gulbėms. Specialistų nuomone, tai susiję su šiuo metu vykstančia laukinių paukščių migracija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai informuoja, kad žmonėms paukščių gripo virusas H5N8 grėsmės nekelia. Šis virusas pavojingas tik paukščiams – tiek laukiniams, tiek naminiams, tad svarbiausia užtikrinti, kad virusas neišplistų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymu, paukščių augintojai privalo naminių paukščių neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais, pavyzdžiui, lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu.

Naminių paukščių negalima girdyti vandeniu iš atvirų paviršinių vandens telkinių, pašarus reikia laikyti taip, kad jie būtų apsaugoti nuo laukinių paukščių ar kitų gyvūnų. Apie pastebėtą naminių paukščių negalavimą ar gaišimą būtina nedelsiant informuoti maisto ir veterinarijos tarnybą: sunerimti reikėtų, jei paukštis nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta skiauterės, barzdelės, galiausiai paukštis nugaišta. Virusas plinta per išskyras, išmatas, pašarus, inventorių, rūbus, oru neplinta.

Siekiant užkirsti kelią viruso plitimui nutarta Klaipėdos mieste prie vandens telkinių įrengti informacines lenteles, įspėjančias neiti prie paukščių, jų nelesinti, o pamačius gaišenas informuoti teritorinį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį arba skambinti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403. Lentelėmis pasirūpins Klaipėdos miesto savivaldybė.

Nugaišusius paukščius mieste surinks UAB „Nuaras“, jei gaišena bus pastebėta vandens telkinyje, bus prašoma ugniagesių pagalbos. „Nuaras“ taip pat užtikrins, kad būtų gaudomi bešeimininkiai šunys ir katės. Nors keturkojams paukščių gripo virusas H5N8 nepavojingas, jie, radę užsikrėtusio paukščio gaišeną, gali virusą platinti.

Jei daugiau paukščių gripo viruso H5N8 atvejų Klaipėdoje nebus nustatyta, ekstremalus įvykis bus atšauktas po mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius