Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 24

Nebegalinti susitvarkyti su smirdančia kaimynyste Klaipėdos valdžia kreipėsi į Vyriausybę

„Pirmasis Klaipėdos kreipimasis į naująją Vyriausybę bus su kvapeliu“, – komentavo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas miesto tarybos priimta sprendimą dėl smarvę skleidžiančios įmonės „Branda LT“ kreiptis į Vyriausybę.
Bendrovė „Branda LT“ jau kelerius metus siutina klaipėdiečius ir aplinkinių kaimų gyventojus dėl nemalonaus kvapo.
Bendrovė „Branda LT“ jau kelerius metus siutina klaipėdiečius ir aplinkinių kaimų gyventojus dėl nemalonaus kvapo. / Klaipėdos miesto savivaldybės nuotr.

Klaipėdiečiai jau kelerius metus skundžiasi nemaloniais kvapais, sklindančiais nuo Dumpių. Daugelis nemalonų puvėsių kvapą siejo su sąvartynu, vandens valymo įrenginiais. Tačiau netrukus išaiškėjo, kad nemalonius kvapus skleidžia gyvūninės ir augalinės kilmės atliekas kompostuojanti įmonė „Branda LT“.

Vien rugsėjį Klaipėdos visuomenės sveikatos centras gavo apie 40 skundų iš gyventojų dėl prasto kvapo. Įmonę aplankė Klaipėdos miesto tarybos nariai.

Apsilankė čia ir 15min žurnalistė – kvapas prie „Brandos LT“ iš tiesų buvo nepakeliamas. Žmonės iš gretimų gyvenviečių teigė, jog dėl prasto kvapo negali atverti langų, nuolat jaučia diskomfortą. Kai vėjas pasisuka – nuo smarvės kenčia ir pietinėje Klaipėdos dalyje gyvenantys miestiečiai.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Branda LT“ užsiima biodegraduojančių atliekų pūdymu
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Branda LT“ užsiima biodegraduojančių atliekų pūdymu

Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro direktoriaus Rimanto Jono Pilipavičiaus, greta veikiančios įmonės yra susitvarkiusios ir nesmardina miesto.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro Dumpių sąvartynas, AB „Klaipėdos vanduo“ Dumpių nuotekų valykla ir AB „Grigeo Klaipėdos kartonas“ nuotekų valymo įrenginiai 2015–2016 m. įdiegė kvapų sklaidos kontrolės priemones ir, atliktų tyrimų duomenimis, atmosferos oro taršą sumažino iki leidžiamų ribų. „Tačiau „Branda LT“ nekreipia dėmesio ir savo technologijų netvarko“, – tarybos posėdyje aiškino specialistas.

Siūlomos pataisos Higienos normų taisyklėse, siekiama, kad kvapų leistinos normos būtų diferencijuojamos pagal vykdomą veiklą. Taip pat siekiama, kad ir Visuomenės sveikatos centras galėtų kartu su leidimus išduodančia įstaiga stebėti, kaip vykdoma veikla.

Anot V.Grubliausko, savivaldybė viena pati nepajėgi susitvarkyti su „Branda LT“, veikiančia jau rajono savivaldybės ribose, todėl kreipiamasi į Vyriausybę. Reikalaujama pavesti atsakingoms institucijoms imtis realių veiksmų – įpareigoti UAB „Branda LT“ ūkinę veiklą vykdyti uždarame kompostavimo reaktoriuje arba uždarame pastate su specialia ventiliavimo bei kvapus neutralizuojančia įranga, pateikti akredituotoje laboratorijoje atliktus oro taršos tyrimus, o, įmonei neįvykdžius minėtų reikalavimų, svarstyti UAB „Branda LT“ išduoto taršos leidimo galiojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius