Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: ateinančiais metais ekonomikos augimo židinys bus besivystančios šalys (atnaujinta 16:10 val.)

Artimiausius dešimt metų stipriausių pasaulio valstybių ekonomika tiesiogiai priklausys nuo besivystančių valstybių augimo: jų vidaus vartojimo ir investicijų šiose šalyse, prognozuoja investicinio banko „Evli“ analitikai.
Investuotojas
Azijos rinka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žvelgiant iš šių dienų perspektyvos, didesnį augimo potencialą ateinantiems dešimčiai ar net dvidešimčiai metų turi besivystančios šalys, o ne Europa ar Jungtinės Amerikos Valstijos“, – ketvirtadienį įvykusioje konferencijoje tvirtino Šiaurės ir Baltijos šalyse veikiančio investicinio banko „Evli“ investicijų vadovas Kim Pessala.

15min.lt archyvo nuotr./Kim Pessala
15min.lt archyvo nuotr./Kim Pessala

Pasak jo, per minėtą laikotarpį daugiau nei 5 proc. metinis BVP augimas tikėtinas tokiose šalyse, kaip Kinija, Indija, Filipinai, Malaizija, Indonezija, Turkija, Tailandas, Brazilija, Pietų Afrikos Respublika, Meksika ir Rusija.

Tuo tarpu išsivysčiusių šalių augimą stabdys per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugusios valstybių skolos ir gyventojų senėjimas, keičiantis darbo rinką bei investicijų kryptis. „Žvelgdami į ateinančių metų perspektyvą manome, kad daugelio pasaulio valstybių ekonomikos augimo kelias bus duobėtas ir lėtas“, – pažymėjo K.Pessala.

Kaip teigė investicijų analitikas, valstybių, kurių skolos siekia 90 proc. šalies BVP yra ne viena, o tokio dydžio skolos įspėja apie „potencialias problemas“. „Nemanome, kad Graikija bus vienintelė valstybė, turinti rimtų problemų. Per artimiausius penkerius–dešimt metų šalių, kurios susidurs su nesugebėjimu išmokėti skolų, atsiras daugiau. Tuomet jos bus priverstos didinti mokesčius“, – kalbėjo K.Pessala. Daugiausiai įsiskolinusios šiuo metu yra Graikija, Italija, Jungtinės Valstijos, Belgija, Airija ir Portugalija.

Be to, anot „Evli“ atstovo, Jungtinės Valstijos šiuo metu yra pati svarbiausia rinka pasaulyje ir situacija joje turi didžiulę įtaką pasauliniam ekonomikos augimui. Tuo tarpu šiuo metu bendras įsiskolinimo lygis JAV vis dar yra per didelis ir artimiausiu metu turės mažėti. „JAV vartotojai yra silpnoje pozicijoje. Jie turi daug skolų, nekilnojamojo turto kainos čia labai žemos. Nemanome, kad JAV vartotojai artimiausiu metu pradėtų leisti pinigus“, – kalbėjo K.Pessala.

Įspėja apie pavojus

Pasak K.Pessalos, BVP dalis pasaulyje, tenkanti besivystančioms šalims, iki 2030 m. turėtų išaugti iki 59 proc., šiuo metu šios šalys sukuria 37 proc. pasaulinio BVP. Nuosekliai didėja ir besivystančių šalių industrializacija – per pastaruosius dvidešimt metų nuo 14 proc. ji pakilo iki 37 proc.

Kalbėdamas apie besivystančių šalių rinkų privalumus, „Evli“ investicijų vadovas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad su jomis susiję ir keletas rizikų. Viena iš jų – pernelyg optimistiškas Kinijos ekonomikos augimo prognozavimas. „Pastaruosius dešimt metų Kinijos ekonomika kasmet paaugdavo apie 10 proc. Tai išties neįtikėtinas dalykas. Tačiau per ateinantį dešimtmetį šis augimas bus nuosaikesnis – apie 6–8 proc. per metus“, – sakė analitikas. Jis taip pat pažymėjo, kad perkaitusi Azijos milžinės ekonomika „kieto nusileidimo“ išvengs.

Dar vienas pavojus – tai tikimybė, kad ateityje didės infliacija ir maisto kainos bei kad augant vidaus vartojimui ir silpstant eksporto svarbai, Kinija ir kitos besivystančios šalys vėl taps priešiškos užsienio kapitalui. Be to, besivystančiose šalyse visuomet išlieka didelė korupcijos, užsienio investicijoms priešiškos politikos, taršos rizika.

K.Pessala taip pat teigė labiau tikįs Indijos, nei Kinijos ekonomikos spartesniu augimu, mat žvelgiant retrospektyviai akivaizdu, kad kai šalies ekonomika kurį laiką auga itin greitai, po kurio laiko šis augimas stipriai sulėtėja. „Štai kodėl Indija tikime labiau, nei Kinija“, – sakė K.Pessala.

Ragina atidžiai rinktis investicines pozicijas

Vertindami ekonomikos tendencijas trumpuoju laikotarpiu, „Evli“ analitikai atkreipia dėmesį į šį pusmetį lėtėjantį pasaulio ekonomikos atsigavimą – buvęs stiprus ciklinis augimas išsikvėpė. Tačiau centriniai bankai ir toliau išlaikys žemas palūkanų normas bei vykdys ekonomikos skatinimo monetarinę politiką.

Pasak K.Pessalos, pinigų srautai šį pusmetį, kaip ir metų pradžioje, vis dar krypsta į besivystančių šalių ir kreditų rinkas, tačiau vis labiau grįžtama į gynybinį ir žemės ūkio sektorius akcijų rinkose.

„Didžioji dalis investuotojų tiki, kad 2009 metais pastebėtas ekonomikos augimas, per artimiausius 6–9 mėn. sulėtės. Mes tikime, kad kitais metais pagrindinėse rinkose neturėsime kylančių ekonomikų. Jei norime rasti gerų investicijų, reikia žiūrėti už JAV ar Europos ribų“, – teigė investicijų analitikas.

Investuotojams K.Pessala pataria atidžiai pasirinkti investicines pozicijas vidutiniu laikotarpiu ir pažymi, kad siekiant didesnės grąžos atranka yra svarbiausias kriterijus. Investicijų vadovas siūlo rinktis obligacijas mažos rizikos investicijoms, gynybinių įmonių sektorių didesnei rizikai ir grąžai – tai infrastruktūros, komunalinių paslaugų, energetikos kompanijų akcijos. Didžiausios grąžos galima tikėtis investuojant vesivystančiose šalyse į vidaus vartojimą nukreiptus sektorius – tai, pasak K.Pessalos, ateities augimo variklis, šiuo metu vertinamas pakankamai pigiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius