Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrejus Kurkovas: Kaip išgyventi iki vasaros?

Pirmadienio vakarą Kijeve iškilmingoje aplinkoje prasidėjo 11-as kasmetis festivalis „Prancūziškas pavasaris“, o antradienį Kijevo gyventojai ir Ukrainos sostinės svečiai susirinko į Knygų Arsenalo atidarymą.
Andrejus Kurkovas
Andrejus Kurkovas / BFL nuotr.

Tuo pat metu Luhanske didėjo įtampa aplink separatistų užimtą Ukrainos saugumo tarnybos apskrities valdybos pastatą. Separatistai pastate turi apie 1000 šaunamųjų ginklų, daug Kalašnikovo automatų ir net granatsvaidžių. Per šturmą separatistai paėmė įkaitais daugiau nei 50 žmonių. Jie nuolat bendravo mobiliuoju ryšiu su Rusija, iš kurios jų veikla koordinuojama.

Užimtame pastate esantys žmonės susisiekia telefonais su savo bendraminčiais Luhansko srityje. Dalies pokalbių klausosi Ukrainos saugumo tarnyba. Iš šių pokalbių tapo aišku, kad balandžio 9 d. 5 val. ryto Rusijos kariuomenė buvo pasirengusi įžengti į Ukrainos teritoriją. Koordinatoriai iš Rusijos prašė separatistų neutralizuoti pasieniečius konkrečiame kelyje, kad galėtų pradėti ten karių proveržį.

Iš šių pokalbių tapo aišku, kad balandžio 9 d. 5 val. ryto Rusijos kariuomenė buvo pasirengusi įžengti į Ukrainos teritoriją. Koordinatoriai iš Rusijos prašė separatistų neutralizuoti pasieniečius konkrečiame kelyje, kad galėtų pradėti ten karių proveržį.

Vėliau tie kariai turėjo įsiveržti į Luhanską ir palaikyti užgrobusiuosius pastatą. Tačiau, nežiūrint užfiksuoto Rusijos karių persigrupavimo pasienyje su Lugansko apskritimi, Rusijos kariuomenė Ukrainos sienos nekirto.

Matyt, sutrukdė tai, kad šiame ruože pasienio gynyba buvo sustiprinta Ukrainos padaliniais iš gretimų sričių.

Tačiau Rusijos armija gali pradėti puolimą bet kuriuo metu. Užėmusieji UST neketina pasiduoti ir sudėti ginklų. Jie įrašė trumpą vaizdo kreipimąsi, primenantį pigius Holivudo filmus.

Svarbiausia frazė, kurią ištarė keli vyrai, vilkintys kamufliažinius drabužius, užsidėję kaukes ir apsikarstę ginklais, buvo tokia: „Sveiki atvykę į pragarą!” Kol kas su jais yra tingiai deramasi. Tačiau didžiąją įkaitų dalį – saugumo tarnybos karininkus – iš pastato išleido.

Tuo metu Rusijoje skambinama visiems nacionalistams, jie kviečiami atvykti į Luhanską, Donecką, kitus Rytų Ukrainos miestus, kad ten dalyvautų „rusų gynimo mitinguose“, kuriuos Rusijos valdžia nusprendė rengti balandžio 12–13 dienomis. Taip Ukraina ir gyvena nuo vienos provokacijos iki kitos. Tik palyginti neseniai tarp provokacijų būta po kelias dienas trunkančių pauzių.

Dabar, nesibaigus vienai provokacijai, sulaukiame keleto kitų. Ir visa tai yra daroma tam, kad neįvyktų prezidento rinkimai. Juk jei nėra legitimiai išrinkto prezidento, tai Vladimirui Putinui prezidentu tebėra Viktoras Janukovyčius.

Dabar kiekvienas Ukrainos gyventojas jaučia Rusijos valdžios spaudimą. Tarp jų ir aš. Tačiau išskirtinį spaudimą patyrė Ukrainos oligarchai, tarp jų ir pats turtingiausias šalies žmogus, svarbiausias byrančios V. Janukovyčiaus partijos – Regionų partijos – rėmėjas.

Dabar kiekvienas Ukrainos gyventojas jaučia Rusijos valdžios spaudimą. Tarp jų ir aš. Tačiau išskirtinį spaudimą patyrė Ukrainos oligarchai, tarp jų ir pats turtingiausias šalies žmogus, svarbiausias byrančios V.Janukovyčiaus partijos – Regionų partijos – rėmėjas.

Kol ukrainiečiai Londone piketuoja prie jo namo, jis būna gimtajame Donecke ir pastaruoju metu nedaro jokių pareiškimų apie naujos Ukrainos vyriausybės palaikymą arba nepalaikymą.

Tiesa, prieš porą dienų jis atėjo pas mitinguotojus, užėmusius srities administracijos pastatą, ir pasakė juos palaikantis, o milicijos šturmo atveju būsiantis su jais. R.Achmetovas pridūrė, kad išlieka Regionų partijos nariu.

Tai, kad jis ne Kijevo pusėje, yra aišku. Tačiau nesu tikras, kad jis perėjo į Putino pusę. Kitaip jis jau būtų apie tai paskelbęs. Jo elgesį iš tiesų yra labai nesunku paaiškinti.

R.Achmetovas yra ne tik šachtų JAV ir Europoje savininkas, bet ir stambus Rusijos anglies įmonių savininkas. Ir štai dabar V. Janukovyčiaus vyresnysis sūnus Oleksandras ir Rusijos "Sberbank" tuo pat metu iškėlė astronominių dydžių ieškinius jam. Iš esmės, Rusija jį šantažuoja, grasindama atimti visą Rusijos teritorijoje esančią jo nuosavybę.

Kai jį šitaip spaudžia, jam labai sunku kalbėti viešai. Naujajai valdžiai jis draugiškumo jausti negali, nes po Oranžinės revoliucijos pergalės proeuropietiški politikai mėgino pasodinti jį į kalėjimą ir, norėdami  padaryti įspūdį, siuntė į jo namus Donecke visureigį.

Kita vertus, jo nuosavybei Europoje ir JAV taip pat gali grėsti sankcijos. Matyt, investicijos Rytuose ir Vakaruose yra apylygės, o jokių nepersekiojimo garantijų naujoji valdžia jam nedavė.

Prorusiškų akcijų banga dabar nusirito per visus Ukrainos šiaurės rytus. Buvo aišku, kad tai yra suplanuota ir gerai organizuota.

Vien prorusiškai nusiteikusių Ukrainos gyventojų akivaizdžiai nepakanka, norint destabilizuoti regioną. Alčevsko miestelyje Lugansko srityje į mitingą „Už Rusiją“ atėjo apie 160 neblaivių piliečių, kurie per klaidą atsinešė ne Rusijos, o Prancūzijos vėliavą.

Tačiau vien prorusiškai nusiteikusių Ukrainos gyventojų akivaizdžiai nepakanka, norint destabilizuoti regioną. Alčevsko miestelyje Lugansko srityje į mitingą „Už Rusiją“ atėjo apie 160 neblaivių piliečių, kurie per klaidą atsinešė ne Rusijos, o Prancūzijos vėliavą. Donecke akcijose dalyvavo apie 2 tūkst. žmonių, kurie užėmė du pastatus. Tačiau dabar padėtis yra pagerėjusi.

Srities UST užpuolikai apleido pastatą be ginklų. Tebėra užimta apskrities administracija, kurią apsupta barikadomis ir padangomis, kurias periodiškai padega. Separatistai giriasi turį daug Molotovo kokteilių. Nikolajeve viskas aprimo, Odesoje, regis, taip pat.

Tuo metu Kryme seržantas, jausdamasis nebaudžiamas, nušovė iš Kalašnikovo automato beginklį Ukrainos majorą, kuris turėjo išvykti į žemyninę Ukrainos dalį ir ten tęsti tarnybą. Jauną majorą, dviejų vaikų tėvą, palaidojo Berdianske, o jį nušovusiam rusų seržantui Zajcevui net nebuvo pareikšti kaltinimai.

Jis ir toliau mėgaujasi ir laisve, ir automatu. Greitai Kryme nebebus vertinamas kaip nusikaltimas žudymas tų piliečių, kurie nepageidavo gauti rusiškų pasų.

Dabar sunku įsivaizduoti, kad kas nors galėtų užkirsti kelią Putino planams okupuoti Ukrainą ir pakeisti jos vyriausybę prorusiška valdžia.

Tačiau negalima gyventi be vilties. Svarbiausia daugumos ukrainiečių viltis yra susijusi su prezidento rinkimais. Jei Ukraina atlaikys ir prezidento rinkimai gegužės 25 dieną įvyks, tai Putinas kare su Ukraina turės šiek tiek mažiau kozirių ir jam bus sunkiau vadinti pabėgusį V. Janukovyčių „legitimiu prezidentu“.

A.Kurkovas yra Ukrainos rusas, labiausiai užsienyje verčiamas Ukrainos rašytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius