Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuomonė. Atominė autobusų stotis

„Čia ne autobusų stotis ar dar kažkas“, – tokį sakinį ištarė Seimo pirmininkė Irena Degutienė, komentuodama Ignalinos atominę elektrinę (IAE) krečiančius skandalus.
Turbinos
Turbinos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taiklus pastebėjimas, nes energetikos ministras Arvydas Sekmokas su IAE išties elgiasi kaip autobusų stoties viršininkas: senus vairuotojus išmėtė, priėmė naujus, o pamatęs, kad jie važiuoja ne nurodytais maršrutais arba iš viso vairuoti nemoka, veja ir šiuos lauk. Pavydėtinas ministro ryžtas, tik štai sunku susilaikyti nepagalvojus: jei jau A.Sekmokui taip nesiseka parinkti kadrų vadovauti vienam svarbiausių šalies objektų ir vienam didžiausių energetikos srities darbų, gal jis nusileido ne į savo kėdę?

Kantrybę praradęs ir tik po ilgų derybų įkalbėtas likti pareigose IAE Technologinės tarnybos ir B1 projekto vadovas Vigantas Galkauskas pasakė dar žiauriau. Anot jo, valdžios viršūnių Vilniuje ir dabartinės elektrinės vadovybės požiūris į atominę jėgainę yra kaip į lentpjūvę.

Vienas labiausiai patyrusių IAE darbuotojų neslepia nusivylimo. Elektrinės senbuviams pikta, kad visa ką, bet tik ne atominę energetiką išmanantys vadybininkai iš Vilniaus ir brangiai apmokami jų patarėjai iš užsienio sprendimus priima nesitardami su elektrinėje dirbančiais specialistais. Dėl to esą skandalingai vėluoja elektrinės uždarymo darbai, o milijonai, dešimtys ar net šimtai milijonų litų plaukia nežinia kur. Viskuo nusivylusiam V.Galkauskui dabar rūpi tik vienas klausimas – kas už visa tai atsakys.

Klausimas logiškas ir laiku, nes atsakyti gali nebūti kam. Ant buvusio IAE vadovo Viktoro Ševaldino atsakomybės ir nežinia kur dingusio elektrinės uždarymui skirto milijardo suversti nepavyko. Teko pasitenkinti tik spjūviu į veidą, kai elektrinę pastatęs ir iki pat uždarymo jai vadovavęs specialistas buvo išmestas likus porai mėnesių iki pensijos. Ir dar apvagintas be įrodymų.

Elektrinę perėmęs ir neradęs kam kaltės suversti buvęs diplomatas Osvaldas Čiukšys netrukus pats tapo kaltinamuoju. Iš pradžių jis iš IAE vadovo krėslo buvo persodintas į IAE Korporatyvinių reikalų direktoriaus kėdę, o dabar ir ten nėra vietos. Prezidentė Dalia Grybauskaitė jį kaltina gobšumu, energetikos ministras A.Sekmokas spiria eiti lauk, o Specialiųjų tyrimų tarnyba, kad būtų lengviau apsispręsti, pradėjo tyrimą dėl 130 tūkst. litų siekiančios sutarties su saugos bendrove ir areštavo O.Čiukšio turtą. O.Čiukšį pakeitęs Žilvinas Jurkšus ministrui jau taip pat atrodo įtartinas.

Gal išties be reikalo jaudinamės, gal Ignalinos atominė elektrinė jau tėra nudrengta autobusų stotis ar išvogta lentpjūvė.

 

 

IAE valdybai vadovavęs ir jos uždarymą prižiūrėjęs energetikos viceministras Romas Švedas, bene pirmasis viešai prabilęs apie IAE uždarymo procesą apraizgiusią korupciją, pats trenkė durimis. Ir, būdamas kultūringas žmogus, užsisiuvo burną. O.Čiukšys, nors taip pat diplomatas, mažiau kultūringas, todėl, saugodamas savo itin gerai apmokamą kėdę, viešai išvadino energetikos ministrą paranojiku, priimančiu neadekvačius sprendimus, ir pagąsdino, kad IAE tvyro chaosas, daugiausia naudos atnešiantis rusų valdomai kompanijai „NUKEM Technologies“. Ši iš IAE čiulpia šimtus milijonų eurų, bet nesugeba laiku pastatyti panaudoto kuro saugyklos ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso.

Kuo tai Lietuvai gresia, net nesinori galvoti. Nebėra kam derėtis su „NUKEM Technologies“ dėl vėluojančių ir nuolat brangstančių statybų, nėra kam įtikinėti Europos Komisijos, kad ji 2014-2020 metais IAE uždarymui skirtų ne 300-400 mln. eurų, o būtinus 870 mln. eurų. Pagaliau – nebėra kam valdyti pačios atominės elektrinės, kurioje pilna branduolinio kuro.

Yra tik IAE vadovus kaip kojines rotuojantis energetikos ministras A.Sekmokas, beviltiškai ramus premjeras A.Kubilius ir A.Sekmokui neįtikėtinai nekritiška prezidentė D.Grybauskaitė. Sakoma, kad iš viršaus geriau matyti. Gal išties be reikalo jaudinamės, gal Ignalinos atominė elektrinė jau tėra nudrengta autobusų stotis ar išvogta lentpjūvė, kurią galima užkalti lentomis ir be ES milijonų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius