Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomikos ABC: kokį taupymo būdą bankuose pasirinkti?

Turintieji santaupų ir norintieji uždirbti pelno iš jų žmonės susiduria su dilema, kaip tai geriausia daryti. Šioje publikacijoje apžvelgiama, kaip geriausia tai daryti bankuose – apžvelgiami įvairių taupymo būdų trūkumai ir privalumai.
Pinigai stiklainyje
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Indėlis Ekonomika

Saugiausia galimybė uždirbti pelno iš santaupų yra turint labiausiai įprastas ir geriausiai žinomas taupymo priemones – indėlius ir obligacijas. Tiesa, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad taip taupyti yra paprasta ir aišku, ir indėlis, ir obligacijos reikalauja tam tikrų pradinių žinių. Vien Lietuvoje siūlomus indėlius galima skirti į tris didesnes grupes – terminuotuosius, taupomuosius/kaupiamuosius ir investicinius. Niuansų yra ir renkantis obligacijas.

Terminuotieji indėliai. Ko gero, terminuotieji indėliai yra geriausiai pažįstama ir viena paprasčiausių taupymo formų. Jie rekomenduojami turintiems sukauptą pinigų sumą, kurios neprireiks kurį laiką. Taupomojo indėlio sutartį galima sudaryti įvairiam laikotarpiui – dažniausiai nuo mėnesio iki dvejų metų. Nuo laikotarpio priklauso ir būsimos palūkanos. Taigi, renkantis šį taupymo būdą reikėtų įvertinti būsimą pinigų poreikį. Kita vertus, net ir kraštutiniu atveju indėlį galima atsiimti bet kada, tačiau jei sutarties terminas bus nesibaigęs, prarasite palūkanas.

Pagrindiniai privalumai: jie yra apdrausti, didesnės palūkanos, nėra gyventojų pajamų mokesčio (GPM) už gautas palūkanas, jie yra likvidūs.

Pagrindiniai trūkumai: prarandamos palūkanos prieš termino pabaigą nutraukus sutartį.

Taupomasis arba dar vadinamas kaupiamasis indėlis tinka tiems, kas nori pradėti taupyti ir uždirbti palūkanas, tačiau neturi didesnės pradinės pinigų sumos. Tai puikus instrumentas kaupti užsibrėžtai pinigų sumai, nes sudarius sutartį su banku, indėlio sąskaitą galima papildyti bet kada, bet kokia pinigų suma, ir palūkanos už indėlį jau kitą dieną bus skaičiuojamos nuo didesnės sumos. Tiesa, lyginant su terminuotuoju indėliu, už taupomąjį mokamos kiek mažesnės palūkanos. Taupomojo indėlio laikotarpis gali būti nuo 3 mėnesių iki 3 metų, minimali pradinė indėlio suma – 500 Lt.

Pagrindiniai privalumai: apdrausti, galima nuolat papildyti, nėra GPM už gautas palūkanas, jie yra likvidūs, galima atsiimti dalį pinigų iki sutarties pabaigos.

Pagrindiniai trūkumai: mažesnės nei terminuotojo indėlio palūkanos.

Investicinis indėlis yra pakankamai nauja taupymo priemonė. Tai savotiškas taupymo ir investavimo hibridas, saugus, galintis uždirbti didesnes palūkanas, tačiau ne itin tinkamas laikyti juodos dienos rezervui. Pasirašant investicinio indėlio sutartį, galime rinktis su arba be rizikos premijos. Rizikos premija reiškia, jog sumokate tam tikrą papildomą pinigų sumą ir taip užsitikrinate sėkmės atveju uždirbti daugiau nei garantuotos palūkanos. Kaip tai įmanoma? Indėlio suma yra investuojama į jūsų pasirinktą regioną ar sritį, ir jei investicijų objekto vertė auga, rizikos premija garantuoja, jog ir investuotojo-indėlininko uždarbis išaugs. Jei investicinio objekto vertė krenta, indėlininkas praras rizikos premiją, t. y. papildomai sumokėtą pinigų sumą, tačiau svarbiausia, kad pats indėlis nenukentės. Kita vertus, visada galima nesirinkti rizikos premijos – šiuo atveju galimos palūkanos būtų mažesnės, tačiau ir rizikos nebeliktų.

Pagrindiniai privalumai: galimos didesnės palūkanos, jie yra apdrausti.

Pagrindiniai trūkumai: didesnė pradinė suma, aukštesnė rizika, ne tokie likvidūs.

Obligacijos – tai alternatyvi indėliams taupymo forma. Obligacija yra skolos vertybiniai popieriai, tai reiškia, kad jūs tam tikram numatytam terminui, už iš anksto žinomas palūkanas paskolinate savo pinigus. Obligacijos, kaip ir indėliai, sutarties termino pabaigoje garantuoja paskolintų pinigų grąžinimą ir numatyto dydžio palūkanas. Pagrindinės obligacijų savybės, kurios turėtų paskatinti investicijas į jas, yra palūkanos, kurios yra neretai didesnės nei terminuotojo indėlio. Be to, obligaciją galima parduoti ir nesuėjus terminui nepatiriant nuostolio, t.y. neprarandama ne tik investuota suma, bet ir iki to termino priklausančios palūkanos, kaip nutiktų tuo atveju, jei prieš terminą būtų nutraukta terminuotojo indėlio sutartis. Be to, investicijos neretai galimos pradedant nuo minimalių sumų, pavyzdžiui, 100 litų. Pagrindinis trūkumas lyginant su indėliais yra tai, jog santaupos, investuotos į obligacijas, yra neapdraustos.

Pagrindiniai privalumai: dažnai didesnės palūkanos, maža pradinė investicija, neprarandamos palūkanos nutraukus sutartį.

Pagrindiniai trūkumai: nepadraustos, pardavus iki 1 metų, 21 proc. mokesčiai nuo skirtumo, ne tokie likvidūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius