-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomikos atsitiesimo metas

2009-ieji Lietuvos ekonomikai buvo sudėtingiausi per pastaruosius 16 metų. Tačiau po gilaus nuopuolio vis dažniau kalbama apie 2010-aisiais laukiantį šalies ūkio atsitiesimą.
Temos: 2 Eksportas Ekonomika

Pernai šalyje pagamintas bendrasis produktas, palyginti su 2008 m., sumažėjo net 15 proc. Panašų ūkio nuosmukį Lietuva patyrė tik išsivaduodama iš planinės Sovietų Sąjungos rinkos. Su viltimi kalbant apie apie 2010-uosius, pabrėžtina, kad Lietuvos ekonomikos atsigavimas prasidės nuo eksporto pagyvėjimo.

Tik tuomet, kai įsibėgės eksportuojančių bendrovių pardavimai, jos ims duoti daugiau užsakymų Lietuvos įmonėms, kelti atlyginimus ar priimti daugiau darbuotojų. Įkandin atsigaus ir gyventojų vartojimas. Prognozuojama, jog svarbiausių Lietuvos eksporto rinkų – Vokietijos, Baltijos šalių, Lenkijos, Rusijos – ūkio padėtis bus geresnė nei 2009-aisiais. Po skaudžių atlyginimų „apkarpymų“ lietuviška produkcija tapo pigesnė ir patrauklesnė užsienio pirkėjams.

Vis dėlto ekonomikos atsigavimo kelias nebus klotas rožėmis. Pirmoje metų pusėje įmones „krestelėjo“ elektros pabrangimas. Galimas daiktas, jog ir užsienio rinkų atsigavimas bus lėtesnis nei tikimasi. Statistiniai rodikliai kol kas atspindi tik gležnus eksporto, pramonės ar transporto atsitiesimo požymius, o kiti sektoriai – mažmeninė prekyba, statyba – išlieka prislėgti. Ekonomika stiprės gana lėtai, todėl bedarbių toliau daugės, o vidutinis darbo užmokestis nedidės ar dar šiek tiek sumažės.

SEB banko prognozėmis, ekonomika 2010 m. paūgės 1 proc. Be abejo, tai gera žinia - šalies ūkis turėtų būti gyvesnis nei praėjusiais metais. Vis tik „pliusą“ šiemet ekonomika fiksuos ir dėl to, jog pernykštis nuosmukis buvo itin gilus. O ir gyventojams savo kailiu jaučiamo pagerėjimo dar teks luktelėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius