G.Nausėda: 2014 metais euro galime neįsivesti dėl infliacijos

Lietuvai, siekiančiai 2014 metais įsivesti eurą, gali nepavykti to padaryti. Koją, kaip ir 2006 metais, gali pakišti infliacija, įspėja SEB banko analitikai.
Euro ženklas prie Europos centrinio banko Frankfurte prie Maino.
Euro ženklas prie Europos centrinio banko Frankfurte prie Maino. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Net jei 2012 metais atitiksime Mastrichto fiskalinio deficito kriterijų, nėra garantijų, kad, kaip ir 2006 metais, eurui nepakiš kojos infliacija“, – pristatydamas naujausią Lietuvos makroekonomikos apžvalgą sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Žurnalistams jis sakė, kad šiuo metu infliacija neatrodo problema, nes šiais metais ji tikrai nebus daug didesnė nei 1 proc. „Tačiau 2012 metais dėl beįsiplieskiančių ir atsirandančių tam tikrų infliacijos tendencijų, bijau, gali pradėti raudona lemputė mirksėti ties infliacijos kriterijumi“, – dėstė G.Nausėda.

SEB bankas pakeitė šių metų vidutinės infliacijos prognozę: anksčiau žadėjo, kad vidutinė metinė infliacija šiais metais bus nulinė, o dabar prognozuoja, kad ji sieksianti vieną procentą. Kitais metais Lietuvai žadama 2 proc., o dar kitais – 3 proc. vidutinė metinė infliacija.

Tiesa, sukliudyti įsivesti eurą gali ir per didelis biudžeto deficitas. SEB analitikai prognozuoja, kad šiais metais biudžeto deficitas sieks 8 proc., 2011 metais – 5 proc., o 2012 metais – 4 procentus BVP.

„Bet pats rodiklis yra artimas 3 proc. kritiniam rodikliui. Jeigu biudžeto pajamų surinkimas, kaip ir šiemet, būtų šiek tiek geresnis negu sudaryta plane, galimas dalykas, kad 3 proc. BVP deficitą pavyks pasiekti“, – sakė G.Nausėda.

Mastrichto kriterijai reikalauja, kad į euro zoną stojančios šalies biudžeto deficitas būtų ne didesnis nei 3 proc. BVP, viešojo sektoriaus skola neviršytų 60 proc. BVP, o vidutinė metinė infliacija negali viršyti kriterijaus, kuris apskaičiuojamas prie trijų mažiausių infliacijų ES valstybėse vidurkio pridedant 1,5 proc.

Šiuos reikalavimus Lietuva, norėdama 2014 metais prisijungti prie euro zonos, turi atitikti 2012 metais.

Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas neseniai pareiškė, kad Lietuvos noras 2014 metais turėti eurą yra realus. Jo nuomone, pagrindinė kliūtis – Mastrichto kriterijų neatitinkantis biudžeto deficitas. Tačiau Vyriausybei suvaldžius biudžeto deficitą Lietuvai esą pavyktų prisijunti prie euro zonos.

Savo ruožtu praėjusią savaitę su premjeru Andriumi Kubiliumi susitikęs už finansinį programavimą ir biudžetą atsakingas Europos Komisijos narys Januszas Lewandowskis sakė, kad sumažinti biudžeto deficitą iki 3 proc. BVP 2012 metais Lietuvai bus sudėtinga. Tačiau premjeras įsitikinęs, kad tai padaryti pavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius