-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tomas Balžekas: „Jūs kenkiate mūsų verslui“

„Jūs kenkiate mūsų verslui“, išgirdau iš ranką pasisveikinti tiesiančio, netyčia Vilniaus gatvėje sutikto Raimondo Kurlianskio. To paties gerai žinomo „MG Baltic“ pilkojo kardinolo, kuris Eligijui Masiuliui pinigus „skolino“ degtinės dėžutėje.
tomas-balzekas-55360e64e0528
Tomas Balžekas / 15min nuotr.

Bet šiandien leiskite jums papasakoti kitą istoriją.

Vis nugirstu, kad R.Kurlianskis bando įtikinti žiniasklaidos bendrovių vadovus, kad reikia boikotuoti naujienų portalą 15min ir naujienų agentūrą BNS, nes, jo žodžiais tariant, „jūs kenkiate mūsų verslui“.

Prieš pat Kalėdas R.Kurlianskiui pasisekė įtikinti savo verslo kolegą Darių Mockų ir nuleisti įsakymą visiems „MG Baltic“ įmonių vadovams: nebepirkti reklamos portale 15min. Gaila tų įmonių vadovų, kurie dažnai yra geri profesionalai, bet yra priversti dirbti ne taip, kaip diktuoja rinka ir konkurencinės sąlygos, o taip, kaip reikalauja šeimininkai, spaudžiantys generuoti kuo daugiau pelno, bet patys savo vadovams surišantys rankas.

Žiniasklaida, kaip žinote, turi didesnių tikslų nei tik pelnas. Taip, žiniasklaida taip pat yra verslas. Bet mūsų misija – kelti klausimus, kartais ir labai nepatogius, ir ieškoti tiesos.

15MIN BE REKLAMOS: Jums irgi rūpi skaidri ir nepriklausoma žiniasklaida? Palaikykite mus: užsisakykite „15min be reklamos“

Ne mes kenkiame jūsų verslui, bet jūs patys sau kenkiate, Dariau Mockau ir Raimondai Kurlianski.

Antai 15min tyrimų komanda į dienos šviesą jau ne vieną savaitę kelia daugelį metų slėptas ir nutylėtas „Lietuvos geležinkelių“ paslaptis. Nejaugi manote, kad žiniasklaida šiose istorijose turi tikslą pakenkti?

O ar galėtų R.Kurlianskis ar D.Mockus nurodyti 15min straipsnius, kurie buvo parengti neprofesionaliai ir kuriuose jų įžvelgė intenciją pakenkti?

Ne mes kenkiame jūsų verslui, bet jūs patys sau kenkiate, Dariau Mockau ir Raimondai Kurlianski.

Jums verslas – tai apatinė eilutė pelno-nuostolio ataskaitoje ir visos priemonės pateisina jos augimą: politikų papirkinėjimas, tiesa, dar neįrodytas, bet tiriamas prokurorų, spaudimas ant įstatymų ribos, kartais pasibaigiantis net tragiškai, bandymai viešai ir slapta daryti įtaką pareigūnams, savo valdomos žiniasklaidos pavertimas savo verslo gynimo ruporais ar spaudimo politikams bei kitiems verslininkams būdais.

Jūs stengiatės save parodyti kaip Lietuvos teniso mecenatus, bet savo areną pastatėte iš Europos Sąjungos paramos lėšų ir, daug metų išvengdami savivaldybės nekilnojamojo turto mokesčių, gudriai bandote prisidengti žinomiausiais Lietuvos teniso veidais. Taip, duodate jiems kelis tūkstančius, bet jūsų indėliui į sportininkų augimą įžvelgti reikėtų padidinamojo stiklo. Ir toliau jūs ruošiate sportininkus mėgėjus, o ne profesionalius sportininkus. Nieko bloga, bet būkite geri, vadinkite savo teniso veiklą verslu, ne mecenatyste.

Na, o mes jūsų blokados nebijome, nes dirbame skaidriai, viešai, o ne užkulisiuose. Visai neseniai atlaikėme ir kito milžino, kuriam nepatiko mūsų tvirta žurnalistika, pusmečio trukmės reklamos blokadą. Nemalonus įvykis, bet džiaugiuosi, kad šiandien šios įmonės vadovai jau kitaip žvelgia į žurnalistų darbą.

Neabejoju, kad 15min taip pat išgyvens ir be „MG Baltic“ investicijų į reklamą. Mes džiaugiamės matydami Lietuvoje kylančią bangą, kuri gerbia tvirtą ir skaidrią žurnalistiką, kuri netoleruoja jūsų „verslo“ etikos standartų. Vis daugiau verslininkų, politikų ir paprastų žmonių nepasiduoda korupcijos, gąsdinimo ir įtakos teismams pagundai. Vis daugiau žmonių atsirenka, kas yra žiniasklaida, ginanti visuomenės interesą, o kas yra tik įtaką pardavinėjantis ruporas, turintis kitų interesų nei esminę žurnalisto pareigą.

Vis daugiau verslininkų, politikų ir paprastų žmonių nepasiduoda korupcijos, gąsdinimo ir įtakos teismams pagundai.

Yra vienas dalykas, apie kurį galvoti mums tikrai nereikia. Jis yra pamatinė ir nepajudinama vertybė, mūsų DNR. Tai – tvirta ir skaidri žurnalistika, nepriklausoma nuo verslo grupių ir politikų interesų, atskleidžianti trūkumus ir išryškinanti pasiekimus.

15MIN BE REKLAMOS: Jums irgi rūpi skaidri ir nepriklausoma žiniasklaida? Palaikykite mus: užsisakykite „15min be reklamos“

Pacituojant 15min tyrimų žurnalistą Skirmantą Malinauską, „jeigu tavo tekstui priešinasi bent vienas žmogus – tai žurnalistika. Visa kita – tik viešieji ryšiai“. Tą priminsiu verslo ir politikos interesų grupėms. To palinkėsiu ir kolegoms žiniasklaidoje: eiti tvirtu skaidrios, sąžiningos, bebaimės ir keičiančios žurnalistikos keliu.

P.S. Raimondai Kurlianski, ne, aš nepavydžiu, kad manęs nepakvietei į savo penkiasdešimtmetį, kuriame gėrė ir valgė p. Stasys Dailydka, bet jo vadovauti „Lietuvos geležinkeliai“ už tokią garbę daug metų buvo priversti gausiai dalyti užsakymus koncerno įmonėms.

Tomas Balžekas yra portalo 15min ir naujienų agentūros BNS vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius