-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kristina Aksamitaitė: Išsivaduokime iš lyčių stereotipų

Ankstų rytą dardu autobusu į darbą. Paprastai įsikišu ausines ir panyru į muziką, tačiau šį kartą mano grotuvo baterija išsikrovusi, todėl norom nenorom girdžiu pokalbius aplink. Šalia sėdinti mergaitė plepa su močiute. Pastaroji klausia, ką anūkė pamena iš josios „pamokymų“. Ir mergaitė ima žerti, kaip „mergaitės būna apsirėdžiusios tik rožinės, o berniukai – tik žydros spalvos drabužiais“. Žmonės, važiuojantys viešuoju transportu, tarsi mūsų visos visuomenės atspindys. Girdėdamas jų pokalbius, gali susidaryti nuomonę, kuo tądien jie gyvena, ant ko burnoja, kuo tiki... Taigi išgirsti tokius mažylės samprotavimus ir supranti – kad lyčių stereotipai vis dar skiepijami mūsų visuomenėje nuo pat mažų dienų.
Kristina Aksamitaitė
Kristina Aksamitaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Didžiausia bėda, kad tokia mergaitė, ko gero, bus pastatyta prie žaislinių krosnelių ir keps pyragus lėlėms. Jai bus skiepijama, kad kamuolį spardo tik berniukai, jie „išeina į darbą“, taiso automobilį.

Jeigu mergaitei nuo pat mažens tarsi nurodoma vieta, kurioje ji gali reikštis – namų aplinka, atitinkamai formuosis prislopinta asmenybė, kuri vėliau gali nebesiekti karjeros. Lygiai taip pat berniukas tokioje šeimoje greičiausiai bus „sudrausmintas“, stojęs lipdyti pyragų – neva tai visai nevyriškas darbas.

Aš džiaugiuosi, kad gimiau šeimoje, kurioje nebuvo kartojama, kad būtinai turiu segėti sijoną arba kad būtinai jis turi būti rožinės spalvos, nes tai mergaičių spalva.

Aš džiaugiuosi, kad gimiau šeimoje, kurioje nebuvo kartojama, kad būtinai turiu segėti sijoną arba kad būtinai jis turi būti rožinės spalvos, nes tai mergaičių spalva. Man niekada nebuvo liepiama žaisti su lėlėmis.

Kartu su broliu žaisdavome barbėmis, lygiai taip pat užsimaniusi galėdavau išsivaryt iš „garažo“ geltoną tetos iš Amerikos atsiųstą žaislinį sunkvežimį ir, sėdusi į jį, leistis buto koridoriais.

Neseniai britų aktorė Emma Watson Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke pradėjo kampaniją „HeForShe“, ragindama vaikinus ir vyrus visame pasaulyje prisijungti prie lyčių lygybės propagavimo.

Šiuo metu lyčių lygybė suvokiama kažkaip iškreiptai. Dažnas vyras, išgirdęs moters kalbas apie feminizmą, ima svaičioti „kas tau, moterie, pasidarė? Ar dabar vaikščiosi plaukuotomis kojomis ir vaizduosi vyrą?“

Tam, kad kažkas pasikeistų, į problemą reikia pažvelgti naujai. Ir minėta kampanija bando tai padaryti. Lyčių lygybė toli gražu nėra vien moterų reikalas. Tai žmogaus teisių klausimas, kuris reikalauja veikti visiems drauge.

Lyčių lygybė toli gražu nėra vien moterų reikalas. Tai žmogaus teisių klausimas, kuris reikalauja veikti visiems drauge.

Vyras neturi būti agresyvus tam, kad būtų priimtas, o moteris neturi jausti pareigos paklusti. Vyras neturi kontroliuoti, kaip kad moteris neturi būti kontroliuojama.

Anot E.Watson, tiek moteris, tiek vyras turėtų jaustis laisvi parodyti, kad yra jautrūs. Lygiai taip pat tiek moterys, tiek vyrai turėtų jaustis galintys demonstruoti savo stiprybę. Kampanija „HeForShe“ iš esmės skleidžia žinią apie laisvę.

„Noriu, kad vyrai prisiimtų šią mantrą tam, kad jų dukros, seserys ir motinos galėtų pasijausti laisvos nuo prietarų ir stereotipų. Be to, tam, kad taptų geresniais žmonėmis“, – kalbėjo E.Wattson.

Ji taip pat labai teisingai atkreipė dėmesį į tai, kad feminizmo sąvoka pastaruoju metu įgavo perdėm neigiamą prasmę. O juk feminizmas kalba apie moterų ir vyrų lygias teises ir galimybes.

„Kodėl „feminizmas“ tapo toks nepopuliarus žodis?

Manau, teisinga tai, kad man moka tiek pat, kiek vyrams. Manau, teisinga, kad galiu priimti sprendimus dėl savo pačios kūno. Manau, teisinga, kad moterų nuomonė turi įtakos sprendimams. Manau, teisinga, kad visuomenėje mane gerbtų taip pat, kaip ir vyrą“, – svarstė ji ir galėčiau pasirašyti po kiekvienu šiuo žodžiu.

Nė viena šalis negali pasigirti pasiekusi visišką lyčių lygybę. Ne išimtis ir Lietuva.

Tačiau nėra pasaulyje nė vienos vietos, kurioje moterys gali tikėtis, jog visa tai bus užtikrinta. Nė viena šalis negali pasigirti pasiekusi visišką lyčių lygybę. Ne išimtis ir Lietuva.

Džiaugiuosi, kad tėvai manęs niekada nemylėjo mažiau, nes esu dukra, o ne sūnus. Niekada nebuvo ribojamos mano galimybės mokykloje ar universitete vien dėl lyties. Siekdama karjeros, niekada nejaučiau, kad negaliu kažko siekti, būdama moteris, kuri anksčiau ar vėliau išeina gimdyti vaikų.

Tačiau, kiek Lietuvos ir pasaulio moterų susiduria su atvirkštine situacija?

Mano gera draugė, dalindamasi savo šeimos problemomis, ne kartą yra skaudžiai pripažinusi: „Manęs tėtis niekada nemylėjo, nes norėjo sūnaus, o gimiau aš.“

Kiek mergaičių, moterų jaučiasi prasčiau vertinamos vidurinėje mokykloje, o vėliau aukštojoje mokykloje, nei vyrai? Lietuvoje vyrų atlyginimai yra didesni nei tas pačias pareigas užimančių moterų. Sakysite, stebuklų šalis ta Lietuva? Anaiptol, ne.

Visoje Europoje lygiai tokia pati situacija. Moterys uždirba mažiau, nei vyrai, ir motinystės bei darbo derinimo problema opi tik joms. Pasaulio ekonomikos forumas neseniai išplatintoje ataskaitoje paskelbė, kad nė vienoje pasaulio valstybėje iš 142 moterys už tą patį darbą neuždirba tiek, kiek vyrai. Be to, prireiks dar mažiausiai 81 metų tam, jog pasaulyje būtų panaikintas atotrūkis tarp moterų ir vyrų sveikatos, švietimo, ekonomikos ir politikos srityse.

Dar 1995-aisiais Hilary Clinton Peline kalbėjo apie moterų teises, tačiau daugelis dalykų, kuriuos ji norėjo pakeisti, dar tebėra šiandienos realybė.

Dar 1995-aisiais Hilary Clinton Peline kalbėjo apie moterų teises, tačiau daugelis dalykų, kuriuos ji norėjo pakeisti, dar tebėra šiandienos realybė.

Pažįstu moterų, kurios iš namų po paskaitų nė nekiša nosies vien todėl, kad jų antroji pusė yra nusprendusi, kad jam su draugais išeiti galima, o jai – ne.

Vien todėl, kad jis nusprendęs, kad jis draugių turėti gali, o jo „mylimoji“ priešingos lyties draugų turėti negali. Ir kas baisiausia yra moterų, kurios taikstosi su tokia padėtimi, dangstydamosi tuo, ką išmoko šeimoje – esą moteris turi būti nuolanki, paklusni, jos vieta namuose ir t.t.

Bet galime pakeisti šią padėtį. Dabar aš, tu, tavo draugė galime pradėti tai keisti. Mano brolis, tėvas, draugas gali inspiruoti pokyčius. Pradėkime nuo savo šeimų, savo artimų moterų. Pamažu išsivaduokime iš lyčių stereotipų.

Auklėkime vaikus nuo mažų dienų vienodai. Ir žinoma, garsiai kalbėkime apie problemas, kurias reikia spręsti – būtent diskusijose gimsta mintys, vedančios prie konkrečių veiksmų. Aš noriu, kad visa tai imtų keistis, todėl prisijungsiu prie savo draugės šį mėnesį organizuojamos iniciatyvos – nedidelis moterų būrelis rinksis tam, kad pamažu imtų kelti su feminizmu bei lyčių stereotipais susijusias problemas. Galbūt ši jos iniciatyva išvirs į šį tą daugiau, nei tik diskusijas nedideliame rate?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius