-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laura Kešytė: Aplinkiniai visuomet geriau žino, kaip jums reikia gyventi

Kai susitinkame su ilgai nematytais pažįstamais ar kolegomis, jie mandagiai pasiteirauja, kaip jums sekasi, kuo šiuo metu užsiimate, ir atvirkščiai. Retai kada toks pokalbis būna įdomus. Ypač, kai jis trunka kokį pusvalandį. Na, nebent ištraukiate džiną iš butelio. Užsimenate, jog laikotės naujo mitybos režimo. Tada jau galite raitotis rankoves.
Laura Kešytė
Laura Kešytė / Sigitos Jo ir Ingos Juškėnaitės nuotr.

Viena labiausiai mane suerzinusių situacijų įvyko antrąją Šv. Velykų dieną. Be abejo, ji įvyko prie Velykų stalo. Namus aplankė seniai matyti svečiai, kurie man pasiūlė pyrago. Aš jo, žinoma, atsisakiau, nes antrąją švenčių dieną jau sugrįžau prie įprasto mitybos režimo.

… Ir tada. Vulkanas atsivėrė. Staiga tarp manęs ir tų žmonių ėmė žiojėti nesusipratimo bedugnė. „Čia nesąmonė“, – drėbė. Kai paklausiau, kodėl, man buvo leista suprasti, jog tokiais dalykais užsiima tik tie, kurie iš esmės neturi, ką veikti gyvenime.

Aišku, intrigos dėlei įdėjau dar vieną šauktą deguto. Pasakiau, jog kiekvienam žmogui linkiu laikytis mitybos režimo, ir tą padaryti nei sunku, nei sudėtinga. Mitybos režimo gali laikytis net ir labiausiai užimtas pasaulyje asmuo, nes tai tiesiogiai lemia jo (ar jos) sveikatos būklę.

Tačiau akcentas šioje istorijoje turėtų būti uždėtas kitoje vietoje. Esmė juk ne konfliktas, o jo priežastis – nesuvokimas, kas yra mitybos režimas par excellence.

Apie vadinamąsias dietas

Kai pavartoji žodžių junginį „mitybos režimas“, dažnas mano, kad laikaisi dietos​. Nors pats terminas „dieta“ yra kilęs iš graikiško žodžio diaita, reiškiančio gyvenimo būdą, mūsų laikais ši savo reiškia savęs ribojimą. Dažniausiai – trumpalaikį, siekiant numesti kūno svorio.

Mano #Pavasario_iššūkio tikslas yra priaugti raumenų masės (nes antsvorio aš neturiu). Tačiau daugumai atrodo, jog laikydamasi mitybos režimo siekiu save susargdinti ar nualinti. Mat tikrai dažnai susilaukiu klausimo: „Tai ką, nori tapti distrofike?“.

Ką reiškia tapti distrofike? Raumenų distrofija įvyksta tuomet, kai susilpnėjusius raumenų audinius pakeičia riebaliniai ir jungiamieji audiniai. Sakyčiau, jog tai, kas šiuo metu vyksta su mano kūnu, yra grynai atvirkščias procesas – riebalinius audinius keičia raumenys, kūnas stiprėja, turi daugiau energijos.

Mitybos režimo gali laikytis net ir labiausiai užimtas pasaulyje asmuo, nes tai tiesiogiai lemia jo (ar jos) sveikatos būklę.

Kuo daugiau bendrauju su mitybos specialistais ir ypač gydytojais-dietologais, tuo labiau priimu poziciją, jog aš esu prieš vadinamąsias trumpalaikes dietas. Tai – ir fizinis, ir psichologinis savęs muštras. Stebuklą žadančios dietos neveikia ilguoju periodu. Kaip atrodytų jūsų gyvenimas, jeigu visą laiką valgytumėte vien tik grikius su kefyru?

Pasirinkdami mitybos režimą jūs renkatės gyvenimo būdą, todėl principai, kuriais negalite gyventi ilguoju periodu, niekaip netaps jūsų kasdienybe. Šia prasme mitybos režimas yra tas pats, kas dantų valymas. Tai – rutina.

Apie nepasvertas ambicijas

Mūsų dienų problema yra ta, kad mes norime visko čia ir dabar. Iš karto. Gal dėl to verčiau renkamės tabletę nei ieškome sveikatos problemos priežasties. Renkamės Šaraškino kontoroje išrašytą dietą „visiems“, kuri žada stebuklus akimirksniu, vietoj to, kad tikslą pasiektume palaipsniui, su protu.

Kai norime labai, pasitikime bet kokiu (dez)informaciniu šaltiniu, nepaisant to, kad mūsų saviveiklos rezultatai gali būti itin kenksmingi sveikata. Stebėtina, jog vis dar nesitaisome sau dantų, ar patys neatliekame sudėtingų operacijų sau – juk tiek video internete, rodos, tik imk ir daryk.

Stebuklų nėra. Bent šioje srityje. Patikėkite. Štai sportuoju jau 2 mėnesius, tiek pat laikausi subalansuoto mitybos režimo, ir vis dar nesu fitneso modelis. Aišku, mano tikslas nėra tapti fitneso modeliu, tačiau vadovaudamasi maksimalistiniu požiūriu turėčiau kelti sau, savo treneriui ir savo gyvenimui būtent tokius reikalavimus.

Pasirinkdami mitybos režimą jūs renkatės gyvenimo būdą, todėl principai, kuriais negalite gyventi ilguoju periodu, niekaip netaps jūsų kasdienybe.

Per pirmąsias dvi savaites aiškiai supratau, kad iš pradžių turiu išmokti gyventi tuo režimu ir tik tada galiu tikėtis rezultatų. Sveika gyvensena – yra protinis aktas. Reikia sąmoningai suvokti, ką darai, kodėl tą darai, ir tik atsakęs sau į šiuos klausimus gali formuluoti aiškius tolimesnius tikslus.

O pokyčiai, ar jie juntami? Savaime aišku, kad taip, jeigu jūsų ambicijos yra pasvertos. Vos išmokę plaukti nenorėkite perplaukti ežero. Užteks, jei pradžioj sugebėsite nenuskęsti.

Apie lėkštės dramas

Kadangi temą pradėjau kalbėdama apie aplinkinius žmones, pabaigai norėčiau pastebėti dar kelis dalykus.

Jeigu individualų mitybos ir/ar sporto režimą jums sudarė specialistai, t. y. tos profesijos profesionalai, ir juo gyvenate, susitaikykite su tuo, jog žmonės, kurie jus supa, bus labai suinteresuoti jūsų gyvenimu.

Kiekvienas turi savo nuomonę (nebūtinai pagrįstą) apie tai, kas sveika ir kas ne, ir jis ja pasidalins, norite jūs to ar ne.

Keista, tačiau tikėtina, jog kiekvieną sykį, kai ko nors atsisakysite, arba pasakysite, jog jūs to nevalgote, turėsite čia pat ir pasiaiškinti.

Iš pažiūros tai – erzinanti ir visai neprasminga veikla. Koks kieno reikalas, ką tu valgai?

Tačiau kuo daugiau man tenka aiškintis, ką ir kaip aš darau, tuo aiškiau suvokiu, kad suvokiu, ką darau. Gal skamba ir kiek tautologiškai, bet kiekvieną sykį atsakinėdama į vieną ar kitą įkyrų klausimą suprantu, jog vis daugiau turiu žinių apskritai apie maisto produktus ir jų vertę.

Tad jeigu esate pakeliui į pokyčius, susitaikykite su tuo, kad karts nuo karto aplinkiniai jus paauklės. Ar jų nuomonė vertinga, ar ne, manau, jog lengvai įsivertinsite patys. Bet kuriuo atveju, jūsų gera savijauta ir bus nenuginčijamas atsakymas, ar tai, ką darote, yra tikslinga, ar ne.

Pabaigai palieku trupinį savo eilių. Apie ką? Žinoma, kad apie Šv. Velykas!

ties

kas

baltą

staltiesą

išties?

gražiai

išrikiuos

pei le lius

ša ku tes

šaukš tu kus

sudės

kas ės?

mes

vieni

kitus


Norite užduoti jums rūpimą klausimą apie sportą ar mitybą? O gal galite pasiūlyti įdomią ir visiems aktualią temą? Rašykite mums – issukis@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius