Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LLRI: dėl PSD reikalingumo turėtų apsispręsti pats darbo santykių neturintis žmogus

Privalomasis sveikatos draudimas (PSD) turėtų būti privalomas tik žmonėms, turintiems darbo santykių pajamų. Visiems kitiems, kas nėra draudžiami valstybės lėšomis, turėtų būti leižiama apsispręsti, ar dalyvauti PSD sistemoje, ar ne. Tokius pasiūlymus Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) pateikė Vyriausybei, kuri sprendžia neužsiregistravusių bedarbių ir emigrantų PSD įmokų problemas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

LLRI teigimu, šįmet patirtos problemos ateityje gali vėl pasikartoti, todėl PSD mokėjimo klausimą būtina spręsti iš esmės. Nereguliarių pajamų turintys asmenys, arba iš viso neturintys jokių pajamų, neturėtų būti privalomai draudžiami sveikatos draudimu.

LLRI ekspertė Kaetana Leontjeva sako, kad dabartinė PSD sistema nepritaikyta nereguliarių pajamų turintiems žmonėms – nesumokėjęs įmokų už vieną mėnesį, iškart netenki draudimo. Žmonės, kurie visiškai neturi pajamų, taip pat neturėtų būti prievarta įtraukiami į šią sistemą, nes jie neturi galimybių už ją susimokėti.

„Siūlome, kad pajamų neturintys žmonės arba žmonės, turintys nereguliarių aktyvių pajamų, pavyzdžiui, dirbantys pagal verslo liudijimus, autorines sutartis, patys apsispręstų, ar nori turėti PSD. Tai jie galėtų deklaruoti iki kiekvienų metų sausio 1 d., o mokestis jiems būtų fiksuotas – pvz. 72 Lt per mėnesį. Dirbantiems pagal darbo sutartis ir toliau galiotų dabartinė tvarka“, – teigia K.Leontjeva.

Anot jos, valstybės lėšomis ir toliau būtų draudžiami pensijų gavėjai, vaikai, studentai, ir kiti. Tie, kurie pereina iš vienos kategorijos į kitą – pavyzdžiui, studijas baigęs studentas tampa neregistruotu bedarbiu – turėtų per vieną mėnesį apsispręsti dėl PSD ir deklaruoti savo apsisprendimą. Deklaravimas turėtų būti labai paprastas ir atliekamas per VMI sistemą. Dirbantys pagal darbo santykius nebeturėtų būti draudžiami valstybės lėšomis (patys asmenys šio pokyčio nepajustų, nes gaunamų paslaugų kiekis ir kokybė nepriklauso nuo sumokėtų įmokų), o turintys nereguliarių aktyvių pajamų, pavyzdžiui, pagal verslo liudijimus dirbantys pensininkai, PSD įmokų mokėti neturėtų.

„PSD įmokų 2009 m. nemokėjusių žmonių klausimą siūlome spręsti taip, kad žmonėms nebūtų užkraunama papildoma ir nepagrįsta mokesčių našta. Jeigu žmogus neturėjo pajamų arba turėjo nereguliarias pajamas ir nemokamomis sveikatos paslaugomis nesinaudojo, jis neturėtų mokėti už sveikatos draudimą atgaline data. Juk galbūt paslaugomis jis nesinaudojo būtent dėl to, kad neturėjo draudimo. Jei toks žmogus pasinaudojo sveikatos paslaugomis, bet už jas mokėjo, mokėti PSD įmokų už 2009 m. jis taip pat neturėtų“, – siūlo LLRI ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius