-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mindaugas Sabutis: Sekmadienio homilija. Pasitikinti širdis

Liuteronų Bažnyčia šiandien mini Pjūties padėkos šventę. Kasmet sekmadienį po Šv. Mykolo būtent padėkai skirtose pamaldose dėkojame Dievui už visas Jo per metus suteiktas dovanas. Altorius įprastai papuošiamas šių metų derliaus gėrybėmis, simbolizuojančiomis visa, kas Dievo duota mūsų gerbūviui – artimuosius, sveikatą, kasdienę duoną. Tai diena, kai dėkodami kartu su pasitikėjimu žvelgiame į ateitį, kad Tas, kuris vedė iki šiol, ves ir laimins toliau. Šios šventės proga siūlome dr. Martyno Liuterio apmąstymą iš Didžiojo Katekizmo (1529 m.) apie pasitikėjimą Dievu.
Mindaugas Sabutis
Mindaugas Sabutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Neturėsi kitų dievų, tiktai mane. (Išėjimo knyga 20,3)

Tai yra, mane vienintelį laikysi savo Dievu. Ką tai reiškia ir kaip tai suprasti? Ką reiškia „turėti Dievą“, arba – kas yra Dievas?

Atsakymas: „Dievas“ reiškia tai, iš ko mes tikimės viso, kas gera; tai, kas yra mūsų prieglobstis visose situacijose. Todėl „turėti dievą“ yra ne kas kita, kaip tuo kažkuo pasitikėti ir tikėti visa širdimi. Kaip dažnai sakau, tik širdies pasitikėjimas ir tikėjimas ką nors padaro Dievu arba stabu. Jei tavo tikėjimas ir pasitikėjimas teisingas, tai tavo Dievas yra tikras – tikras Dievas. Ir priešingai, kai pasitiki ne tuo, kuo reikia, tai yra netikras dievas. Nes tie du – tikėjimas ir Dievas – yra neatsiejami. Viskas, kuo tavo širdis pasitiki, viliasi ir nuo ko priklauso, sakau – tai ir yra tavo Dievas.

Ką tai reiškia ir kaip tai suprasti? Ką reiškia „turėti Dievą“, arba – kas yra Dievas?

Todėl šio įsakymo tikslas yra reikalauti tikro širdies tikėjimo ir pasitikėjimo, kuris skubinasi tiesiai pas vienintelį tikrą Dievą ir tik Jo laikosi. O tai reiškia, kad „Žiūrėk, kad tik aš vienas būčiau tavo Dievas, niekada neieškok kito“.

Kitaip tariant, „kokio tik gero dalyko tau trūksta, prašyk ir tikėkis jo iš manęs, o kada tik tau nesiseks ir kęsi vargą, artinkis prie manęs ir laikykis manęs. Aš, Aš tau duosiu tai, ko reikia, ir gelbėsiu iš kiekvieno pavojaus. Tik neleisk savo širdžiai įsikibti į ką nors kita ir prie to pasilikti“.

Neturėsi kitų dievų, tiktai mane.

Šiandien mums, norintiems gyventi tikrovėje ir sustiprinti savo pasitikėjimą Dievu, gali padėti malda psalmės žodžiais:

Dieve, Tu mano Dievas,
Tavęs aš ieškau;
mano siela Tavęs ilgisi,
mano kūnas Tavęs trokšta

kaip sausa, pavargusi ir perdžiūvusi žemė. Amen.
(Iš 63 psalmės)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius