Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olegas Šurajevas: Politikas neprivalo būti tautos lyderis

Dažnai kalbėdami apie politikus sakome: „Jėzau, Jėzau, kokie debilai, reikia juos keist“. Tokiu atveju, užduodamas svarbiausias klausimas: „KEISTI Į KĄ?“. Aš siūlyčiau užduoti klausimą ne „Kas bus valdžioje?“, o „KAIP bus valdžioje?”.
Olegas Šurajevas
Olegas Šurajevas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kokius principus ir kriterijus mes, kaip visuomenė, taikome valdžiai. Mano kuklia nuomone, premjeras, Seimo narys, prezidentas(-ė) ir paprasčiausias politikas turi būti toks žmogus:

Turi nebijoti ateiti pas žmonės ir pasakyti: „Mes nežinome, kaip tai padaryti, šiuo metu greitų ir efektyvių sprendimų nėra“.

Jis neturi ieškoti statistinių ir komunikacinių niuansų, kaip išsisukti ir neprarasti reitingų. Jei nežinai, kaip išspręsti klausimą, tai ir sakyk: „Nežinau“.

Politikas neprivalo būti tautos lyderis. Jis tiesiog eilinis sąžiningas darbuotojas. Jis neturi turėti didelių nacionalinių ambicijų, kurioms mes susimetam milijonus ir mokame už kažkieno abstrakčias svajones. Jei Vilniuje negali būti nacionalinio stadiono ir neapsimoka, reiškia, dabar ir neturėsime.

Turi būti ne charizmatiškas oratorius, o geras klausytojas – mokėti išklausyti skirtingas pozicijas, nepriklausomai nuo ideologinių ir partijos įsitikinimų.

Neturi apsimesti, kad detaliai išmanai kiekvieną klausimą šalyje. Jis turi suformuoti aplink save specialistų komandą, kurie būtų atrinkti pagal viešą-skaidrų darbo pokalbį, o ne pagal „aš tau-tu man“ principą.

Politikas neturi teisės užimti tautos balso pozicijos, jis turi kalbėti faktais ir skaičiais.

Politikas neturi teisės užimti tautos balso pozicijos, jis turi kalbėti faktais ir skaičiais. Ir pradėti savo kalbą ne nuo „Padarėm tiek ir tiek“, bet nuo „dar nepadarėm tiek ir tiek“.

Visuomenės susitarime visą laiką dalyvauja dvi pusės: valdžia ir mes. Mums aš siūlyčiau neidealizuoti politikų, nebūti jų fanais. Jokio asmenybės kulto. Jie tiesiog darbuotojai.

Kiekvieną dieną skirti bent 15 minučių savo brangaus laiko ir sužinoti valstybės valdymo pagrindus: valdžių padalijimo principą, partijų programas, Konstituciją. Investuoti laiko į savo paties švietimą, nes dabar pusė žmonių, kurie juokiasi iš A.Butkevičiaus, net nežino, kuo skiriasi Vyriausybė nuo Seimo.

Dalyvauti savo rajono, namų valdyme ir steigti mažas bendrijas, nes tik taip galima kontroliuoti savo kasdienio gyvenimo sprendimus.

Ir esminis dalykas: reiktų atsiminti, kad kuo mes mažiau orientuojamės politikoje ir nurašome save į „paprasto žmogaus“ vaidmenį (kuriam rūpi tik kaimo reikalai ir maisto produktų kainos), tuo labiau tuo naudojasi nesąžiningi politikai.

Jie neabejotinai mums siūlys mažiau domėtis ir sakys: „Mes viską padarysime už jus, jūs tik balsuokite“. Kai turėsime aiškią viziją, KAIP mes norime, kad valdžia su mumis dirbtų ir bendrautų – tada ir kainos bei algos nebus vienintelė diskusijų tema.

Manau laikui bėgant, mes išmoksime politinės kultūros. Ne ryt ir ne po trijų dienų nesilankymo parduotuvėse, bet dabar tinkamas laikas proceso pradžiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Olegas Šurajevas: Trolinate Birutę Vėsaitę ir Loretą Graužinienę? Ne, tai jos trolina mus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius