Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpine ramybe apgaubti rinkimai

Tai bus nuobodūs rinkimai, prognozuoja politologai, kalbėdami apie šį savaitgalį vyksiančius savivaldybių rinkimus.
Klaipėdos Danės upė.
Klaipėda / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Klaipėdoje, mieste prie jūros, jau dešimtmetį valdomoje to paties mero, politinės intrigos itin stokojama. Nuobodi, nepatraukli rinkimų agitacija, kai gyventojams iš didžiulių plakatų nubalintomis šypsenomis visiškai nematyti veidai žada geresnį rytojų ir pasirūpinti kiekvienu. Kas metrą – po pažadą. Pažadais kas kadenciją maitinami rinkėjai prie balsadėžių ateina vis mažesniais būreliais. 2002-aisiais savo balsą atidavė 49,41 proc. rinkimų teisę turinčių klaipėdiečių, 2007-aisiais, vadinamaisiais ekonominio pakilimo metais, 41,3 proc. Šios kadencijos Seimo rinkimuose klaipėdiečiai buvo dar pasyvesni.

Kas šį sekmadienį klaipėdiečius ves prie balsadėžių? Panašu, kad dideliais pokyčiais netiki ir patys kandidatai, vykdantys žiovauti verčiančią agitaciją, kai, atrodo, patys menkai tiki savo galimybėmis. Nesugalvota nieko nauja, tik tie patys nuobodulį keliantys galvų plakatai. Vos keli bandymai pašmaikštauti sukūrus vaizdo filmukus buvo išsyk nulinčiuoti už banalumą, nevertą nė gimnazisto pastangų.

Liberalai, susigyvenę ir taip pamėgę mintį „liberalioji Klaipėda“, tarsi apgaubti olimpinės ramybės. Vėl į merus besitaikantis Rimantas Taraškevičius rinkimų agitacijai panaudojo per dešimtmetį nuveiktų darbų ataskaitą, taip aiškiai parodydamas, kad mero poste viliasi dar kiek pabūti. Prie visų nuopelnų jis prisiskyrė ne tik sutvarkytas gatves, dviračių takus, renovuotas mokyklas, bet ir Jūros šventę, skulptūras bei augantį turistų srautą. Ir, žinoma, nebaigtą statyti Klaipėdos areną... Kurios įkurtuvės, numatytos sausį, nukeltos į pavasarį. „Tik į priekį, klaipėdieti!“ – skelbia į rinkimus žengiantys liberalcentristai.

Bangų stovinčiame vandenyje bando įpūsti šioje kadencijoje opozicijoje buvusi Tėvynės sąjunga –kelių interneto portalų pseudorinkimuose aiškiai bandę parodyti, kad turi tvirtą lyderį. Nesvarbu, kad jam už nugaros žymiai toliau nustumti dabartinėje kandencijoje dirbę konservatoriai. Kas tie žmonės, užėmę antrą ir trečią pozicijas sąraše, tenka ieškoti per „Google“. Aišku, jei tik rinkėjai turi laiko, – Klaipėdos gyvenime jų pavardės retai šmėžavo.

Liberalų sąjūdis šiuose rinkimuose tarsi už mūro stovi už Eugenijaus Gentvilo, pastaruoju metu dažniau siejamo su puikiais uosto rezultatais ir STT tyrimais uosto direkcijoje. Tvirtas konkurentas kovoje dėl mero posto. Deja, jau teigęs, kad šis postas jam – ne siekiamybė.

„Tvarka ir teisingumas“ kraitį šiems rinkimams krovė sveikatinimo akcijomis. Partijos vedlys Klaipėdos universiteto socialinių mokslų dekanas Artūras Razbadauskas šioje rinkimų kovoje buvo vienas aktyviausių politikų, rinkėjų avansą šiems rinkimams ėmęs rinktis jau anksčiau.

Nelengva kova laukia ir Socialdemokratų partijos, per pastaruosius dvejus rinkimus vis užsitikrinusios 3 mandatus. Tai, kad partija nestabili, buvo aišku jau anksčiau, kai į rinkimus su nauja jėga žengdami politikai ėmė reikšti nepasitikėjimą savivaldybės administracijos direktoriui, postą užsitikrinusiam su ta pačia vėliava.

Šių rinkimų Klaipėdoje didžiausias nežinomasis – Darbo partija. Šios politinės jėgos vedlys Antanas Bosas, agitacinės kampanijos plakatuose tarsi išniręs iš debesų, neslepia ambicijų taikytis į mero postą. Kiek tos ambicijos pagrįstos, labiausiai bijoma prognozuoti.

Neabejojama, kad kelis kandidatus taryboje turės ir rusakalbius vienijančios partijos, aštriais pareiškimais bandančios įteigti, kad kovojama dėl tautinių mažumų teisių mieste.

Laukti, kaip persiskirstys 31 išrinktasis kėdėmis, liko visai nedaug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius