-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Gritėnas: Donaldas Trumpas – naujagimis, kuriuo turėsime rūpintis ir mes

Šiandien Vakarų pasaulis turės naują lyderį. 45-uoju Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu taps Donaldas Johnas Trumpas. Esminis klausimas vis dar lieka neatsakytas: ar iš tiesų Vakarai turės naują lyderį?
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vakarų ir Rytų skirtis XXI amžiuje darosi vis labiau simbolinė. Geografine ir geopolitine prasme vakarietiškumas jau senokai įsivyravęs tokiose Tolimųjų Rytų valstybėse kaip Japonija ar Pietų Korėja. Tuo pačiu metu JAV pašonėje yra vis dar iš komunizmo pančių besinarpliojanti Kuba.

Kai mes Lietuvoje sakome Vakarai, turime galvoje liberalią demokratiją ir ją kuriančias vertybes. Tai yra žodžio laisvė, minties laisvė, valdžios struktūrų skaidrumas ir tarpininkavimas, laisvos rinkos principu besiremianti ekonomika, pagarba demokratijai ir pagalba jos siekiančioms valstybėms visame pasaulyje, netolerancija tarptautinės teisės, susitarimų pažeidimams.

Šioms vertybėms kyla vis daugiau iššūkių ir jų nemažės. Grėsmę kelia ne tik karas Sirijoje, Ukrainoje ar ant chaoso ribos stovinti Libija, globalaus terorizmo keliami pavojai. Grėsmę kelia ir tokie faktoriai kaip netolygus turto pasiskirstymas ir ketvirtosios pramonės revoliucijos keliamos problemos, į kurias atsakymų vis dar nėra.

Nedarbas, nusivylimas valdžios elitu, turtingųjų įtaka, imigrantų baimė ir noras rasti greitus, patogius sprendimus, vis labiau auganti skolų kupra ir finansų rinkų neužtikrintumas į valdžią atveda populistine retorika pasižyminčius politikus.

Ekscentriškasis D.Trumpas perima prezidento postą iš nuosaikaus ir racionalumą išsaugoti bandžiusio Baracko Obamos keldamas labai daug klausimų, į kuriuos turės atsakyti jau tapęs JAV prezidentu.

Kodėl B.Obamos administracija skubėjo perkelti karius į Norvegiją ir Lenkiją? Kodėl buvo skubinamas Baltijos valstybių ir JAV susitarimas dėl amerikiečių karių statuso? Kadenciją baigiantis prezidentas pabandė bent jau simboliškai nubrėžti liniją, kad būtų išsaugota ta Vakarų tvarka, kuri Rytų ir Vidurio Europoje buvo sukurta po Sovietų Sąjungos žlugimo.

Kadenciją baigiantis prezidentas pabandė bent jau simboliškai nubrėžti liniją, kad būtų išsaugota ta Vakarų tvarka, kuri Rytų ir Vidurio Europoje buvo sukurta po Sovietų Sąjungos žlugimo.

D.Trumpo santykis su Rusija turėtų kelti didžiausią nerimą Baltijos valstybėms, Gruzijai, Ukrainai. Panašu, kad įžūliai tarptautinę teisę pažeidinėjanti Rusija taps lygiaverte diskusijų dalyve prie derybų stalo. Ciniškas nusikaltėlis V.Putinas taps lyderiu, su kuriuo galima susitarti.

Vakarai ir Šaltojo karo metu ne kartą buvo išsirengę paobuoliauti su velniu, tačiau niekada neatsisakydavo savo principų ir niekada neišdavė pamatinės pozicijos – okupacija yra neteisėtas būdas prisijungti svetimos šalies teritoriją, tarptautinė teisė yra nediskutuojama.

Nerimą kelia tai, kad D.Trumpo verslo logikoje šie principai neturi jokios reikšmės. Jo komanda sudaryta iš paskirų asmenų. Kai kurie jų lyg ir kelia pasitikėjimą (atsargos generolas, naujasis gynybos sekretorius Jamesas Mattisas), kai kurie atrodo kalbantys tai, ką reikia kalbėti, kad užimtų trokštamą poziciją (valstybės sekretorius Rexas Tillersonas), kai kurie apskritai nelabai supranta, kur atsidūrė (būsto sekretorius Benas Carsonas).

Trečiojo pasaulio valstybes primenanti situacija sukurta į specialiojo patarėjo postą skiriant savo dukros vyrą Jaredą Kushnerį.

Akivaizdu, kad žymiai didesnė atsakomybė kris ant prezidento ir jo aplinkos veiklą stebinčių Senato institucijų pečių. Žymiai svarbesne pozicija taps viceprezidento postas, kuriame – patyręs respublikonas Mike'as Pence'as. JAV demokratijos mašina turės kompensuoti tai, kad jos viršuje sėdės žmogus, kuris pasirengęs „Twitter“ paskyroje bartis su jį pajuokiančiomis televizijos laidomis.

JAV demokratijos mašina turės kompensuoti tai, kad jos viršuje sėdės žmogus, kuris pasirengęs „Twitter“ paskyroje bartis su jį pajuokiančiomis televizijos laidomis.

Tai taps išbandymu ir JAV visuomenei, kuri naująjį šalies lyderį pasitiks aršiais protestais. Jungtinės Amerikos valstijos nebėra tokios jungtinės ir tai tampa grėsme visam pasauliui. Netikiu, kad atsakymas yra D.Trumpo stebuklingoje metamorfozėje, kuri turėtų įvykti vos jam tapus prezidentu.

Atsakomybė dabar kris ant šį iracionalumą prižiūrinčių institucijų, pareigūnų, diplomatų, bandančių išversti neišmanėliškas kalbas į politinę retoriką, pečių.

JAV laukia labai sunkus ir, tikėkimės, sėkmingai įveikiamas periodas. O mes privalėsime ne tik nepamiršti vakarietiškų vertybių, bet ir priminti jų svarbą partneriams, kurie yra vienintelis jų garantas.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min studijoje – ką pasauliui žada Donaldo Trumpo valdymas JAV?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius