-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Jurkevičius: Nenorite tapti gurmė? Teks emigruoti!

Pavasaris. Oras, regis, pritvinkęs kažko įdomaus, netikėto. Ir nebūtinai serijinių žmogžudysčių fronte. Yra naujienų ir kitose srityse. Pavyzdžiui, – sveikos mitybos, kavos vartojimo, gastronominės kultūros srityje. Ateina, atidunda tokie pokyčiai, kuriuos pastebės netgi maistui abejingi kebabų valgytojai.
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Taigi, kas laukia mūsų užstalės ir mūsų pačių – užstalėje? Turbūt pati svarbiausia naujiena, kurią sužinojau Turine – pasaulinio maisto žurnalistų forumo kuluaruose yra susijusi su „Michelin“ restoranų gido strategija Baltijos šalyse. Ilgai svarstę ir dvejoję, ar raudona gurmė biblija verta mūsų kasdienybės, Prancūzijos padangų gamintojai, atrodo, apsisprendė: 2018 – aisiais bus pristatytas pirmasis Baltijos šalių „Michelin“ gidas.

Tai naujiena, kurios laukia nesulaukia garsūs restoranų šefai ir nemažiau garsūs restoranų lankytojai. Nežinau, ar pastebėjote keistas žinomų šefų rokiruotes? Kaip manote, ką jos liudija? Kodėl Ernestas Viršilas, Deivydas Praspaliauskas, Algirdas Matačiūnas ir kiti užsienyje mokslus krimtę virtuvės šefai karštligiškai pradėjo keisti restoranus, ieškoti naujų koncepcijų, tobulinti įvaizdį? Jie skuba, nes žino, kad nuo gegužės pirmosios Lietuvoje turėtų pradėti darbą „inspecteur“ – „Michelin“ vertintojų – inspektorių komanda.

Šiek tiek gaila, kad šį procesą bus sunku užčiuopti ar pastebėti, nes jų kritikai, priešingai nei mūsiškiai, restoranus inspektuoja incognito.

Restoranų laukia ir kita svarbi naujiena. Netgi dvi. Pirmąją brandina Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.

Jai nusibodo restoranų savininkų paklausimai, kaip elgtis su įžymybėmis, kurią vaišinti, o kurią ginti pro duris. Kalbama, kad asociacija svarsto įteisinti oficialų restoranų įžymybių registrą. Jame greičiausiai bus šimtas pozicijų su pavardėmis tų, kuriuos derėtų pripažinti įžymybėmis. Kiekvienas ar kiekviena iš to šimtuko galės nors ir kasdien vaikščioti į naujų restoranų atidarymus ir meniu pristatymus, vaišintis, matyti savo nuotraukas portaluose ir žurnaluose. Tiesa, už vietą registre teks susimokėti. Simboliškai, žinoma.

Pirmosios penkiasdešimt pozicijų įžymybių šimtuke jau daugmaž aiškios. Likusias kandidatūras svarstys speciali reitingo komisija, kuri šiuo metu sudarinėjama. Galiu iš karto paviešinti: kvietė ir mane, bet aš negaliu dalyvauti, nes per metus neapsilankau mažiausiai dešimties naujų restoranų atidarymuose. Žodžiu, nedalyvausiu reitingo sudaryme.

O gaila, nes jau numatytas fantastiškas restoranus lankančių įžymybių vakarėlis garsiame senamiesčio restorane. Tikimasi, jog svečiams grieš Milano „La Scala“ orkestras, bet čia, žinoma, viskas įžymiausio Lietuvos impresarijaus rankose. Taigi, šioje vietoje truputį neaišku...

Antroji naujiena palies tuos, kurie nori atidaryti savo restoraną. Ūkio ministerija, drauge su restoranų asociacija stebi nerimą keliantį reiškinį. Atsidaro šimtai naujų restoranų – iškilmingai, gražiai, su įžymybėmis ir nuotraukomis žiniasklaidoje. Bet po pusmečio pusė jų užsidaro. Šiek tiek padirbėję restorano savininko darbą, savininkai išvažiuoja pailsėti į Kanarus arba į Balį. Lieka virėjai, padavėjai, kuriems nesumokami atlyginimai, kompensacijos. Tai kelia nerimą.

Todėl atsakingos žinybos svarsto, ar nereikėtų įvesti privalomą norinčių atidaryti restoraną sveikatos patikrinimą. Ypač psichologinės sveikatos. Nes ketinantys turėti ginklą arba vairuoti automobilį irgi tikrinami.

Nuo restoranų pereikime prie maisto kasdienybės. Ir čia neišvengsime įdomių pokyčių. Gandai (tiesa, nepatvirtinti) apie juos sklinda iš Briuselio. Iš sveikatos reikalus kuruojančio ES komisaro Vytenio Andriukaičio kabineto. Nes po naujausio „Bloomberg“ agentūros „reporto“ jis svaidėsi žaibais. Ir kaip nesisvaidys, nes Lietuva, pasirodo, yra viena nesveikiausių pasaulio valstybių.

Aišku viena: tos Niujorko agentūros niekaip nepavyks paveikti. Netgi iš Briuselio. Paveikti galima vartotojus. Tuos, kurie neteisingai vartoja. Poveikio priemonės galėtų būti įvairios, bet vidury pavasario kažką uždrausti ar užkelti kainas nebūtų pats efektingiausias būdas.

Tiesa, jau nuo praėjusio rudens kalbama apie kavos akcizą. Apie tai tariamasi su parlamentine dauguma, kuri pripažįsta: kava sukelia priklausomybę. Visi priklausomybę sukeliantys produktai turėtų būti papildomai apmokestinti.

Su kavos akcizu nesutinka vietinių kavos tinklų savininkai ir skrudintojai. Jie vienas po kito keičia tinklų pavadinimus. Ir šito reiškinio nepastebėjote? Keista... Tas pavadinimų keitimas turi tam tikrą prasmę. Šiaip ar taip, kavos lobistai nesnaudžia, jie tikisi, kad akcizas bus įvestas tik toms kavos rūšims, kurios yra be pieno. Pavyzdžiui, espreso kavai. Jeigu kava su pienu, tada priklausomybė mažesnė ir akcizo nereikėtų.

Čia – teoriškai. O praktiškai kai kurių kavos tinklų siūlomi 50 gramų pieno už 50 eurocentų jau yra moderni, „pieniška“ akcizo forma.

Vis tik svarbiausia poveikio forma vartotojams, matyt, bus per prekybos tinklus ir centrus. V.Andriukaičio štabo analitikai mato Europoje vis stiprėjančią kovą su masišku palmių aliejaus vartojimu maisto pramonėje. Nes Lietuvoje nei „valstiečiai“, nei „žalieji“ nemato, kad vaikams skirtas „Senolių“ glaistytas varškės sūrelis yra su palmių branduolių aliejumi. ES sveikatos analitikai tai mato. Jie viską mato – mūsų sveikatos labui.

Žodžiu, planas, kiek man žinoma, yra toks: Lietuva turės tapti pirmąja Europos valstybe, iš kurios bus išguitas palmių aliejus. Visiškai ir visiems laikams. Ir tada mes pralenksime Italiją šiuo klausimu. „Bloomberg“ sveikiausių pasaulio valstybių šimtuke kitąmet atsidursime kažkur ties viduriu – tarp Panamos ir Albanijos.

Pradžiai neblogai. Žinoma, laukia sunkios derybos su prekybos tinklais, kurie pagaliau nusiteikė piginti maistą. O kaip piginti, jeigu teks drausti palmių aliejų, kurio pramonė deda kone į viską? Nežinau, kaip jūs, bet aš tikiu Europos Sąjunga, Briuseliu, eurokomisaru V.Andriukaičiu ir jo autoritetu. Jis, manau, suvaldys piginti maistą užsimaniusius prekybos tinklus. Sausainiai, sūreliai ir Lietuva bus be palmių.

Mane pasiekė ir žymiai radikalesni gandai. Pavyzdžiui, apie galimą grietinės vartojimo apribojimą. Nes Vakaruose, kai žmonės sako „baltoji mirtis“, turi galvoje ką? Heroiną. Mūsų atveju „baltoji mirtis“ (ypač penkiasdešimties sulaukusių vyrų) yra grietinė. Suraskite bent vieną patiekalą, kuriame nebūtų grietinės, ir aš apsidžiaugsiu. Vienas elegantiškas restoranas Vilniuje netgi aštuonkojus su grietine gamina. Ką tai reiškia? Reiškia, kad ministras Aurelijus Veryga turėtų ne vien tik apie alų – vyną galvoti. Nes Briuselis tuoj pradės tyrimą, kaip čia yra su grietinės ir kitų sočiųjų riebalų vartojimu. Pasaulio šimtuke esame trečioje vietoje. Artimiausiu metu šis riebalų reitingas bus paskelbtas – matysime, kas mus aplenkė.

Suprantu – ne visiems šios naujienos ir maisto pertvarka patiks. Ne visi norės tapti gurmė. Bet Lietuva keičia skonio fizionomiją. Proceso mes nebesustabdysime. Nenorite tapti gurmė – emigruokite. Ten, kur niekas nieko nedraudžia, nereguliuoja ir nededa citrinų į vandenį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paulius Jurkevičius: Ką valgo ir ko negeria sveikiausia pasaulio tauta?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius