Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Vasario 16-osios aktas – popierius korupcijos dėmėms išvalyti

1 000 000 eurų. Tiek koncernas „MG Baltic“ viešai įsipareigojo sumokėti tam, kas suras ir pristatys dingusį Vasario 16-osios akto originalą. Koncernas jį nupirks ir dovanos valstybei. Geniali viešųjų ryšių akcija verslo subjektui, kurio vienas vadovų kaltinamas tautos išrinktųjų papirkinėjimu, įstatymų pirkimu ir dar daug kitų veikų, kurios kelia grėsmę valstybei. Bet akimirką pagalvokime: o ką jeigu tą aktą kas nors koncerno prezidentui D.Mockui atneštų ir jis, juo nešinas, pasibelstų į prezidentės ar Seimo pirmininko duris?
Raimundas Celencevičius
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

„MG Baltic“, kaip žinome iš buvusio liberalų lyderio E.Masiulio korupcijos bylos, turi daug grynųjų, todėl viešai pasiūlyti 1 000 000 eurų tam, kas suras ir atneš Vasario 16-osios akto originalą, koncernui vienas juokas.

Vasario 16-osios akto originalas ir jo dublikatas dingo 1940-ųjų birželio vidury, prasidėjus sovietų okupacijai. Abu dokumentai dingo be pėdsakų. Nerado akto nei istorinių vertybių ieškotojai, nei mokslininkai, nors versijų, paieškų ir net įsitikinimų, kad aišku, kur tas akto originalas yra, bet žmonės dėl kažkokių priežasčių nenori jo atiduoti, būta nemažai.

„MG Baltic“ kainoraštis: paminklas J.Basanavičiui – 90 tūkst., Nepriklausomybės aktas – milijonas.

„MG Baltic“ koncernas nutarė, kad geriausia priemonė yra jau ne kartą išbandyta ir turbūt visuomet pasiteisinusi – pinigai. Koncernas sako, koncernas žino. Ir tą gali savo išsipūtusiomis deklaracijomis, paskolomis be procentų, dovanomis, kurias Lietuvoje turi tik keli žmonės, slėptuvėmis ar po atsistatydinimo gautomis sočiomis ir ramiomis darbo vietomis patvirtinti bei paliudyti ne vienas politikas, prokuroras, finansinių nusikaltimų tyrėjas ar mokesčių inspekcijos vadovas.

Koncernas tam, kuris į milijoną eurų išmainys Nepriklausomybės aktą, sumokės pinigus, o patį švenčiausią mūsų dokumentą dovanos valstybei. Karališka dovana, verta ne tik brangaus teniso aikštyno, bet visos Lietuvos mecenato vardo, prieš kurį net R.Karbauskis su savo pagoniškais Naisiais ar stilizuotu tautiniu kostiumu tėra gerai rusiškomis trąšomis patręštas žemės grumstas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Mockus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Mockus

Tikriausiai atsiras ne vienas, kuris čiups kastuvą, kirtiklį ar virgulę ir patrauks per Lietuvą ar net Amerikos lietuvių diasporą akto ieškoti. Gal net ištisomis partijomis ar draugijomis.

Pabandykit, nors štai E.Masiulis už 90 tūkst. eurų paminklo Nepriklausomybės akto architektui J.Basanavičiui taip ir nepastatė, o net vieta Vilniaus centre buvo nurodyta ir kūrinys parinktas.

Teko D.Mockui nuryti karčią piliulę, pamiršti STT konfiskuotus 90 tūkst. eurų, kuriuos, pasirodo, E.Masiulis ne už paminklą ir kitas savo politines paslaugas ėmė, o verslui skolinosi, ir dykai paminklo maketą Signatarų muziejui dovanoti. Vienos išlaidos su tais nepriklausomybės simboliais ir jokio dėkingumo ar įvertinimo.

Bet gal šįkart pasiseks, nes koncernas pinigus dabar siūlo ne pasirinktam politikui slapta dėžutėje nuo degtinės ir dar mašinoje, o garsiai, visiems žmonėms, net vakarėlių elitui per žurnalą „Žmonės“, lyg per kokį viešąjį pirkimą.

Skamba šiek tiek makabriškai, bet akimirkai įsivaizduokime: o kas nutiktų, jei atsirastų žmogus, turintis aktą, ir jį parduotų, o D.Mockus su R.Kurlianskiu, įkišę aktą į dėžutę nuo „Stumbro“ degtinės, pasibelstų su šia dovana į prezidentės D.Grybauskaitės, Seimo pirmininko V.Pranckiečio ar premjero S.Skvernelio kabineto duris.

Sakot, šalies vadovai ne tokie ir neimtų nieko iš koncerno prezidento, kuris korupcijos byloje yra specialusis liudytojas, ar jo dešiniosios rankos, kuris kaltinamas papirkinėjęs politikus, pirkęs įstatymų projektus ir įtariamas net dirigavęs mokesčių inspekcijos viršininkui? Bet juk tai Nepriklausomybės aktas, mūsų valstybės susikūrimą liudijantis dokumentas. Už jį nieko svarbiau nėra. Kas kad iš nešvarių rankų. Kas kad už jį gal tektų numarinti bylas, mokestinius patikrinimus arba bent jau nesodinti, jei nėra kitos išeities...

Viskas reliatyvu. D.Grybauskaitė gal neimtų, nes jau ne kartą pasakė, ką galvoja apie D.Mockaus verslo modelį, o kiti valstybės didžiavyriai ar didmoterės gal ir paimtų. Ne dėl to, kad koncerno rankos ilgos, o grynųjų upė neišsenkanti.

„MG Baltic“ nuotr./Pagal  R.Jakimavičiaus eskizus 2016 metais skulptoriaus A.Boso sukurta paminklas J.Basanavičiui
„MG Baltic“ nuotr./Pagal R.Jakimavičiaus eskizus 2016 metais skulptoriaus A.Boso sukurtas paminklas J.Basanavičiui

Juk Nacionalinio muziejaus direktorė B.Kulnytė labai noriai iš D.Mockaus rankų priėmė J.Basanavičiaus paminklo maketą ir pastatys jį Signatarų namuose prie J.Basanavičiaus stalo. Ir, matyt, ne kartą pasakos, kad tai koncerno „MG Baltic“ dovana. To paties, kurio vienas vadovų įtariamas pirkęs būtent tą paminklo J.Basanavičiui projektą ir jo pastatymo vietą. Ištepęs patį patriarchą korupcijos dėme.

Juk dalis Seimo narių mielai pasiėmė „MG Baltic“ atsiųstą A.Grigaravičiaus knygą apie J.Basanavičių „Atsiskyrėlis iš Suvalkijos“, kurios leidybą parėmė koncernas, ir pasiliko D.Mockaus kortelę, kurioje buvo pažymėta, kad tai jo dovana. Net dabartinis liberalų lyderis E.Gentvilas priėmė šią dovaną, nors jos dovanotojai vos nepaskandino jo partijos kartu su jo politiniu krikštasūniu korupcijos liūne.

15min nuotr. /D.Mockaus kortelė
15min nuotr. /D.Mockaus kortelė

Tiesa, Seimo pirmininkas V.Pranckietis ir visa Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija šias dovanas išsiuntė atgal, parodydami, kad nepadoru savo suteptą mundurą plauti Lietuvos nepriklausomybės simboliais.

Bet ten buvo tik knyga ir paminklo maketas, o čia gali būti Nepriklausomybės akto originalas ar bent dublikatas. Pagunda gali būti didelė. Arba išlaidos, nes jeigu „MG Baltic“ koncernas akto originalą nupirktų už milijoną eurų ir bandytų dokumentą dovanoti, tektų koncernui tą išleistą milijoną grąžinti. Tokia gali būti švarių rankų kaina. Gaila tik, kad jos kainą nustato „MG Baltic“. Ir dar labiau gaila, kad Nepriklausomybės akto atgavimas būtų tik viešųjų ryšių akcija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tomas Balžekas: „Jūs kenkiate mūsų verslui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius