Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rimvydas Valatka: Britai išeina, o mes?

Gal ir negražu taip sakyti, bet faktas, kad D.Grybauskaitė Danijos karalių rūmuose valgė pietus su karaliene Margrethe II, nuskambėjo taip, tarsi būtume išgirdę kažką apie kriketo rungtynes tarp marsiečių ir kokios zuoktelėjusios Andromedos ūko planetos.

O ką – ji dar ir į užsienį su vizitais važinėja? Keista, tikrai keista.

Vizitas buvo tylus, sakytum, kad prezidentė jautėsi kiek nepatogiai pranešdama tautai, jog jai per brangiai mums kainuojančius speigus tenka užsiiminėti tokiais niekais, kaip kažkokie pietūs su karaliene.

Kažkam atrodo, kad tai perdėta? Lukterėkite, ponai. Dar pusantrų metų, ir bet kuris prezidento vizitas čia bus priimamas kaip į Europos užpakalį save nusikišusios tautos nacionalinių interesų išdavystė.

Prieš rinkimus skelbusi, kad draugaujame tik su ubagais, D.Grybauskaitė, linksint Seimo dešinės ir kairės bevaliams, padarė viską, kad šalis nebebendrautų su niekuo. Todėl ir darosi sunku patikėti, kad prezidentė buvo Kopenhagoje, o premjeras nuvyko dienai į Taliną. 

Vienintelė vieta, kur prezidentę galima dažniau pamatyti, tai Briuselis. Apsipirkti kažkur juk reikia. Bet vizitai į Briuselį gali greitai nublankti. Britų premjeras D.Cameronas trinktelėjo taip, kad maža nei dideliam, nei mažam europiečiui nepasirodė: „Mums tokios ES jau gana!“

O kas, jei D.Camerono kalba – ne gąsdinimas? Jei britai išties po ketverių metų pasakys „atia“ Europai?

Britų pinigais maitinami ir ES vargšai – tokie, kaip mes, ir ES tranai – tokie, kaip ES komisarai. Ką britai gauna? Be darbščių lietuvių, savaime suprantama.

ES dabar – tai 30 000 niekam nereikalingų civilių tarnautojų, iš kurių 3 000 gauna didesnes algas už britų premjerą D.Cameroną. 

Komisaro A.Šemetos auksinę mintį – įvesti vienodą pelno mokestį visiems ES. Dar – finansinių sandorių mokestį ir finansų sektoriaus reguliavimą iš Briuselio. Po kurių įvedimo Londono Sitis tiks – ir tai geriausiu atveju – tik kaip Holivudo filmavimo aikštelė.

Bet esmė ne tai. D.Cameronas įvardijo didžiausią ES pūlinį. ES nebėra žmonių Europa, kuri seniai priklauso niekieno nerinktiems komisarams. ES dabar – tai 30 000 niekam nereikalingų civilių tarnautojų, iš kurių 3 000 gauna didesnes algas už britų premjerą D.Cameroną. Dar Europos parlamentas – iš aukso nukalta plepykla atstovams be tautos.

Laisvės Europa pavirto draudimų Europa. Kas ES dar neuždrausta, bus uždrausta rytoj. Vietoj laisvės – pompastiška gražbylystė ir seilėjimasis dėl to, kas nieko bendro neturi su žmonių gyvenimu, su tradicija. Vietoj nacionalinių įstatymų – pasipūtusių komisarų direktyvos.

Koks jų rezultatas?

Lisabonos strategiją – pavyti ir aplenkti JAV – ištiko toks pat likimas kaip ir analogišką N.Chruščiovo planą. Euras žlunga. Dievas išbrauktas. Daug ateizmo, dar daugiau socializmo ir jo palydovo – ES fondų pinigų vagysčių.

D.Cameronas netrenkė durimis. Tik aiškiai priminė, kad bet kuri Europos tauta yra svarbesnė už Briuselio komisarus: „Atėjo laikas žodį tarti Didžiosios Britanijos žmonėms, atėjo laikas išsiaiškinti Europos klausimą britų politikoje. Tai bus jūsų sprendimas.“

A, kuo čia dėta mūsų užpečkinė politika?

Užpečkis gerai tam, kuris gali sau leisti kirmyti. Tam ateina galas. Su kuo bus Lietuva, kai britai tars „atia“? Jei taip dabar, tai su niekuo. Su Lenkija susipykome, ir dar pučiamės. Estija ėjo nuėjo. Net Latvijai mes su savo atominiais projektais jau atrodom keistai. O tie, kurie pūtė užsienio politikos burbulą iš Šiaurės krypties, liko vienui vieni.
Kaip kunigaikštis J.Radvila po Kėdainių sutarties su švedais. Tik be J.Radvilos nuopelnų Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius