Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Kas bendro tarp A.Butkevičiaus pensijų kompensavimo ir telefoninių sukčių?

Kaip reaguotumėte į kaimyną, giminę, bičiulį, kuris, jums skundžiantis sunkiu gyvenimu, pažadėtų grąžinti jums pinigus, kurių jis iš jūsų nepaėmė, ir dar pinigais, kurių neturi? Vienas lieptų išsiblaivyti ar bent išsimiegoti, kitas pasiųstų taip toli, kaip tik vaizdingi angliški ar rusiški posakiai leidžia. Kodėl neliepiate išsiblaivyti A.Butkevičiui? Po to, kai jis su koalicija paskelbė apie pensijų kompensavimą 20 proc. dar šįmet? Kodėl krykštaujate?
Rimvydas Valatka
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai, ką A.Butkevičius žada senjorams, yra tas pats.

Valdžia per pora metų žada grąžinti senjorams pinigus, kuriuos iš jų, bet pirmiausia tai iš dirbančiųjų, bankrutavusiųjų ir ypač darbo netekusiųjų bei po mokyklų darbo negavusiųjų, atėmė pasaulinė finansų krizė. Kuri niekam nieko niekada nekompensuoja. Negana to, valdžia dar žada tai padaryti pinigais, kurių Lietuvoje neturi ir per dvejus metus tikrai negaus.

Senjorai skursta? Taip, niekas nesiginčija. Senatvė Lietuvoje yra liūdna. Bet ar nėra dar kraupesnė vaikystė tų vaikų, kurių tėvai gauna tik minimalią algą, iš kurios dar atskaičiuojami pajamų ir „Sodros“ mokesčiai?

Pensijos priklauso pagal įstatymą ir Konstituciją?

Jei dirbančiųjų sumažėja, o jų algos traukiasi, visi įstatymai, garantuojantys nepajudinamą pensijų išmokėjimą ir ypač „saliamoniški” Konstitucinio Teismo teisėjų išaiškinimai, yra verti tiek pat, kiek vantos lapas – jūsų nuogumui pridengti.

Teoriškai taip. Bet praktiškai toks įstatymas pasikelia tik tada, kai šalyje yra dirbančių ir uždirbančių. Jei dirbančiųjų sumažėja, o jų algos traukiasi, visi įstatymai, garantuojantys nepajudinamą pensijų išmokėjimą ir ypač „saliamoniški” Konstitucinio Teismo teisėjų išaiškinimai, yra verti tiek pat, kiek vantos lapas – jūsų nuogumui pridengti.

Iš kur atsiranda pinigai pensijoms?  Ar iš A.Butkevičiaus, V.Uspaskicho ir L.Graužinienės malonės? Ar vis dėlto iš to, kad jūsų sūnus, anūkas ir dukterėčia kas mėnesį nuo savo algų atskaičiuoja po 40 proc. sumos?

2008-aisiais dirbančiųjų šalyje buvo gerokai daugiau nei dabar ir  jų atlyginimai daugeliu atvejų buvo didesni,  todėl „Sodra“  surinkdavo daugiau pinigų, nei jų reikėjo pensijoms ir pašalpoms išmokėti.  Nuo 2008-ųjų pabaigos, kai užgriuvo krizė, o jūsų sūnus, dukra ir anūkai išvyko į Londoną uždirbti pensijų Kanaruose mėgstantiems laiką leisti anglų senjorams, „Sodros” skola  pasiekė 11 mlrd. Lt.

Beveik toks pat yra metinis „Sodros” biudžetas. Kitaip sakant, „Sodra” šio sausio pensijas moka iš tų pinigų, kurių Lietuvoje nėra, kuriuos Lietuvos dirbantieji galbūt uždirbs tik 2015-ųjų sausį.

Bet kairiosios valdžios trintukai ir net „nepopulistė“, kaip ją lyg būtų iškritęs iš uosio titulavo liberalų guru E.Masiulis, prezidentė D.Grybauskaitė jums sako, kad krizė baigėsi, todėl galima ne tik grąžinti pensijas į ikikrizinį lygį, bet dar ir kompensuoti jų sumažinimą. Tai gal viskas gerai?

Viskas bus gerai tik tada, kai visų uždarbiai bus atstatyti į ikikrizinį lygį. Bet taip nėra. „Sodros”  išlaidos ir šįmet bus daugiau kaip milijardu litų didesnės nei įplaukos. Per krizę į Londoną išvykę jūsų vaikai ir anūkai į Lietuvą negrįžo, o pernai Kretingoje pradėjęs dirbti jūsų sūnėnas ar dukterėčia pusę algos ima vokelyje, nuo kurio „Sodrai”  (ir jūsų pensijai) nenubyra nė cento.

Tik iš kur valdžia gali padidinti pensijas, jei „Sodra” ir šįmet ne tik nesuveda galo su galu, bet kas mėnesį dar giliau klimpsta į skolų pelkę? Iš kur „Sodra” paims pinigų?

Bet valdžios trintukai žino, kad šįmet vyks Europos Parlamento ir valstybės prezidento rinkimai. Kurių rezultatus lemia ne tie, kurie dirba. Todėl senjorams reikia įsiteikti. Tik iš kur valdžia gali padidinti pensijas, jei „Sodra” ir šįmet ne tik nesuveda galo su galu, bet kas mėnesį dar giliau klimpsta į skolų pelkę? Iš kur „Sodra” paims pinigų?

Jums nerūpi. Jūs užsidirbote savo pensiją, ir baigtas kriukis. Tegu gauna iš kur nori – juk V.Uspaskichas ir A.Butkevičius žadėjo, o jūs už juos balsavote.  

A.Butkevičius pats nežino, iš kur paimti pinigų. Gal iš valstybės biudžeto?

Bet biudžetas – kaip rėtis. Miestai ir rajonai taip pat iki ausų prasiskolinę. Tratant krizės būgnams premjeras G.Kirkilas valstybę paliko su 16,5 mlrd. Lt skola, kuri per krizę patrigubėjo ir  pasiekė 50 mlrd. Lt. Vien tik bankų palūkanoms kasmet paklojame po 2,5 mlrd. Lt – sumą, dukart viršijančią Vilniaus biudžetą!

Bet valstybė dar stato suskystintų dujų terminalą, du elektros tiltus, nori tiesti europinį geležinkelį iki Vilniaus, planuoja atominę elektrinę ir  dar vieną kitą milijardą privalo atidėti euro įvedimui. Ir visa tai – iš naujų paskolų. Tad dar sulauksite tos dienos, kai Lietuvos skola sieks 80, o gal ir visą 100 mlrd. Lt.

Kas ir iš ko atiduos tokią galybę pinigų? Atmetus ES paramą, visos mūsų bendrovės ir visi dirbantieji tiek pinigo į biudžetą vos ne vos suneša per penkerius metus. Tai iš ko valdžia paims pinigų pensijoms didinti?

Vienintelė galimybė kompensuoti pensijas – čia socialdemokratas A.Sysas yra visiškai teisus, o jį suniekinęs A.Butkevičius elementariai meluoja – padidinti mokesčius jūsų dirbantiems vaikams ir anūkams.

Tik iš jūsų vaikų ir anūkų! Ir tik su sąlyga, kad jie dirba ir toliau dirbs Lietuvoje. Vienintelė galimybė kompensuoti pensijas – čia socialdemokratas A.Sysas yra visiškai teisus, o jį suniekinęs A.Butkevičius elementariai meluoja – padidinti mokesčius jūsų dirbantiems vaikams ir anūkams.

Bet tie mokesčiai ir taip jau yra milžiniški. Ar tai reiškia, jog jums – tas pats, kad gatvėje budintis policininkas, ligoninės slaugytoja ar jauna mokytoja gaus mažiau nei  siekia jūsų pensija, o universiteto dėstytojui  už modernią paskaitą, kuriai užrašyti ir dienos neužtenka, ir toliau bus mokama po 70 Lt?

Jums nesvarbu? Jūsų vaikai ir anūkai ir taip jau seniai Anglijoje? Kaip čia pasakius. Padidinti mokesčiai  ir konservuoti maži atlyginimai, o pensijų kompensavimas baigsis būtent  tuo, į Angliją išvarys dar keliasdešimt tūkstančių darbingų lietuvių. „Sodros” biudžete su dar didesniu trenksmu atsivers  dar viena skylė. O jei dar ir nauja krizė?

Kažkodėl taip yra, kad mūsų senjorai, įskaitant ir dvi Seimo primadonas, dažniau nei kitų šalių senjorai pakliūna ant telefoninių sukčių meškerės. Žadėdama kompensuoti pensijas A.Butkevičiaus Vyriausybė elgiasi lygiai taip pat kaip ir telefoniniai sukčiai – valdžia žada jums sutvarkyti bėdą, kurios nėra.

Telefoninių sukčių „pagalbos” rezultatas graudus – močiutė lieka be pinigų ir dar apkvailinta. Bėda, kurią lengvai įsivaizdavote, virsta realia nelaime. Taip ir su didinamomis pensijomis iš pinigų, kurių nėra. Skurstančių ir nuskurdusių Lietuvoje dėl tokio A.Butkevičiaus „rūpesčio” bus dar daugiau nei buvo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius