Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sampo Life“ analitikai: atsigaunanti ekonomika kelia kapitalo rinkas

Kapitalo rinkoms pirmasis šių metų ketvirtis buvo itin sėkmingas, tačiau akcijų kainos dar nėra pervertintos, teigia investicinius sprendimus Baltijos šalyse teikiančios gyvybės draudimo bendrovės „Sampo Life“ („SE Sampo Life Insurance Baltic“) analitikai.
Rytis Ambrazevičius, „Sampo Life Lietuva“ generalinis direktorius
Rytis Ambrazevičius, „Sampo Life Lietuva“ generalinis direktorius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Palyginti su šių metų žiemos periodu, pasaulinių kompanijų apyvartos ir pelno augimas įgauna didesnį pagreitį. Nors rinkų augimas jau akivaizdus ir dabar, tačiau po gerų pirmojo ketvirčio rezultatų tikimės erdvės ir tolesniam investicijų prieaugiui šiais metais“, – teigia Rytis Ambrazevičius, „Sampo Life Lietuva“ generalinis direktorius.

Pagrindo optimistiškiems lūkesčiams suteikia tokių stambių kompanijų kaip „Intel“ ir „JP Morgan“ pirmojo ketvirčio rezultatai. JAV pramonės ir paslaugų sektoriaus indeksas pasiekė rekordines šiuo periodu aukštumas (atitinkamai 59,6 ir 55,4 punkto). JAV pramonės kilimą lydėjo gerėjantys vartotojų pasitikėjimo rodikliai bei bendri ūkio augimo rezultatai: pirmąjį ketvirtį 4 proc. viršijęs BPV augimas bei kovo mėnesį iki rekordinių žemumų sumažėjęs nedarbo lygis. Vien kovo mėnesį JAV buvo sukurta apie 162 tūkst. naujų darbo vietų, jų daugėjo ir sausį bei vasarį.

„Po ilgalaikio nuosmukio sparčiai atsigaunantis verslas ima kurti naujas darbo vietas, o būtent tai ilgą laiką kėlė didelį susirūpinimą“, – pažymi R.Ambrazevičius.

Pozityvi situacija didžiausiose pasaulio ekonomikose pirmąjį ketvirtį labiausiai pakėlė kapitalo rinkas. Nepaisant didelio akcijų kainų augimo, „Sampo Life“ nemano, kad šiuo metu nuosavybės vertybiniai popieriai yra pervertinti.

Akcijų kainų lygiai išlieka patrauklūs: „Euro Stoxx 50“

Indekso metinis kainos ir pelno santykis lygus 11,5 punkto, kapitalo rinkos ir apskaitinės vertės santykis – 1,4 punkto, tuo metu „S&P 500“ indekso – atitinkamai 14,5 ir 2,1 punkto. Tiesa, dėl sumažėjusių lūkesčių Europos rinkose šiuo metu tikėtinas kiek pasyvesnis investavimas į senojo kontinento bendrovių akcijas.

„Tuo tarpu Kinijos akcijų rinkoje pirmąjį ketvirtį didelių teigiamų pokyčių negalime įžvelgti. Kita vertus, tikimės, kad diskusijos dėl juanio perkainojimo pasistūmėjo į priekį ir iš dalies panaikino didžiausias protekcionizmo grėsmes tarp JAV ir Kinijos. Todėl mes padidinome Kinijos H ir A akcijų rinkos svorį savo investiciniuose portfeliuose. Be to, atidžiai stebime Kiniją supančias teritorijas, kurios pelnosi iš spartaus Kinijos augimo – Pietų Korėją, Taivaną, Indoneziją“, – pažymi R.Ambrazevičius.

Nors „Sampo Life“ pozityviai vertina ir kai kurių Vidurio bei Rytų Europos šalių makroekonomikos rodiklius, tačiau čia akcijų kainos jau dabar yra ganėtinai didelės, palyginti, pvz., su Rusija.

„Todėl šiuo metu neinvestuojame į akcijas Rytų Europoje – Rusijoje veikimo laukas šiuo požiūriu yra gerokai įdomesnis“, – įsitikinęs R.Ambrazevičius.

Tuo tarpu svarbiausių Lotynų Amerikos šalių ūkis po pastarąjį dešimtmetį vykdytų reformų labai greitai atsigavo po krizės, kartu išsaugodamas ir makroekonomikos stabilumą. Tikimasi, kad Brazilijos ūkis šiais metais išaugs beveik 6 proc., o dėl vis dar patrauklių akcijų kainų lygių Brazilija išlieka „Sampo Life“ investavimo taikikliu šiame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius