Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šarūnas Černiauskas: LABA VAKARA, mere

Driokst! Štai taip, į vieną vienintelį žodį, būtų galima sutalpinti tai, kas įvyko per pastarąsias dvi dienas. Diena A – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradeda griausmingą tyrimą prieš Rolandą Paksą, Gedvydą Vainauską ir kitus praktiškus žmones. Diena B – prokuratūra suvynioja STT meškeres ir išmeta jas į Vijūnėlės tvenkinį Druskininkuose.
Šarūnas Černiauskas
Šarūnas Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie dienos A įvykius nesiplėsiu – jie čia dėmesio verti tik tiek, kiek dabar tikriausiai niršta STT agentai, pamatę, kas įvyko dieną B. Nes prokuratūra, nors ir mojuodama ketinimais nugriauti vadinamąjį Vijūnėlės dvarą, STT tėškė šlapiu skuduru per veidą ir davė puikų argumentą praktiškiems žmonėms. Žiūrėkit – ten nieko nebuvo, nebus ir čia.

Nekaltumo prezumpcija – šventas reikalas. Prisipažinsiu, kai pamačiau žinias apie nutraukiamą tyrimą dėl Vijūnėlės dvaro, pirma mintis buvo paprasta. Ką gi, STT susimovė. Bet tada kolegos iš naujienų agentūros BNS gavo dalį to, ką sužvejojo į Vijūnėlės tvenkinį išmestos STT meškerės.

Tyrimas buvo atliekamas įtariant, kad Druskininkų meras Ričardas Malinauskas darė neteisėtą poveikį Vyriausybės veiklai. Konkrečiai – kad jis reikalavo „dvarui“ palankaus nutarimo patvirtinimo. Tyrimas nutrauktas – suprask, jokio poveikio nebuvo.

Ir čia nuskamba sparnuotos mero Ričardo frazės.

Mums šį penktadienį yra teismas, kur savivaldybė dalyvauja ir kuriame išsispręstų vienas iš klausimų, jeigu būtų tas nutarimas priimtas“, – telefonu ūkio ministrui Evaldui Gustui sako ponas meras. Koks čia spaudimas? Baikit juokus.

Ūkio ministerijos reikalingas pritarimas ir norim, kad įtrauktų vieną iš to nutarimo punktų svarstyti šiam Vyriausybės posėdy. Reikia tik sutikti, neprieštarauti, kad jis būtų įtrauktas“, – priduria ponas Ričardas. Ne, tikrai niekas niekam poveikio nedaro. Tik gražiai prašo „neprieštarauti“.

Ponas Evaldas čia pat sako, kad „niekada neprieštarauja tokiems dalykams“. Kokiems – ar Vyriausybės darbotvarkių derinimui, ar teismo proceso išsprogdinimui reikalingiems sprendimams, – tikėkimės, paaiškins pats ponas ministras.

Dar ponas Evaldas pataria kreiptis į kitą poną – irgi ministrą. Mat ministras Kęstutis kaip tik vadovauja ministerijai, kuri turėtų teikti tą taip reikalingą nutarimą. 

Ir ministras Kęstutis neprieštarauja. „Duosiu komandą“, – susimąsto jis, pasijunta generolu ir užsisvajoja apie naktį tokiuose apartamentuose Druskininkuose. Sako, ten nuoga moteris ant sienos. O gal ne tik ant sienos. 

Spaudimas? Tarimasis dėl neteisėtos veiklos? Baikit juokus.

Meras + 2 ministrai = tarpinstitucinis bendradarbiavimas.

Meras Ričardas papildomai pasikalba ir su bičiuliu Algirdu, kaip tyčia, vadovaujančiu Vyriausybei. Algirdas nelieka abejingas doro partiečio skausmui. 

Supratau. Tai gerai. Aš paraginsiu tada“, – tikrai ne korupcija. Tiesiog premjeras pažada, kad jo vadovaujama institucija dirbs greitai ir uoliai, kad nebūtų vilkinami eiliniam žmogui (su dvaru) tokie svarbūs sprendimai. 

Čia artėja teismo (ne paskutiniojo) diena. Meras lyg niekur nieko kalbasi su advokatu, kuris, kaip tyčia, dirba tokiam ponui, kuris tuoj tuoj turėtų sulaukti teismo sprendimo dėl savo (ne)legalaus dvarelio prie Vijūnėlės.

Šiandien Vyriausybėje turėtų tą nutarimą priimti, būtent dėl tų punktų, lyg tai gavau informaciją, kad svarstys“, – sako ponas Ričardas, tesaugo viešpats jo gerą širdį.

Sakysit, gal čia kokia privataus intereso protekcija? Nusišnekat. Čia meras tiesiog atlieka savo pareigas ir palaiko ryšį su aktyviais Druskininkų bendruomenės žmonėmis. Arba su jų advokatais – meras žmonių nerūšiuoja.

Vyriausybė susirenka, pakelia rankeles ir priima tą patį nutarimą, kurio kaip tik reikia vienam labai aktyviam druskininkiečiui. O meras tęsia tarpinstitucinį bendradarbiavimą moderniomis ryšio priemonėmis. Tarkim, SMS ministrui Kęstučiui.

LABA VAKARA. AČIŪ JUMS LABAI“, – auksiniai žodžiai iš pačios auksinio žmogaus širdies. Korupcija? Nesvaikit.

Štai taip. Jokių nusikalstamos veikos požymių. Tik pareigingi žmonės, kruopščiai ir sąžiningai dirbantys savo darbą.

Dar antradienį ryte socialdemokratai išplatino pranešimą, kuriame džiaugiasi prokurorų sprendimu. Paskaitykite:

Nuo pat tyrimo pradžios Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Trečiokas nuosekliai tvirtino, kad Vyriausybės nutarimo projektas buvo rengtas, derintas ir priimtas skaidriai, o jo priėmimas neturėjo jokios įtakos teismo sprendimui dėl vadinamo „Vijūnėlės dvaro“ bylos.

Socialdemokratų vertinimu, kartu nebeliko pagrindo ir politinėms spekuliacijoms šia tema bei primygtinai siūlomam Vyriausybės atsistatydinimui dėl galimos korupcijos apraiškų.

Amen. Tai buvo Algirdo žodis. Ir Kęstučio. Ar Ričardas skambino ir tarėsi dėl šių žodžių – kol kas nežinoma.

Dabar ir Algirdas, ir Kęstutis, ir Ričardas mojuos prokurorų sprendimu. Nieko neteisėto. Baikit. Čia dar prieis Rolandas ir kiti praktiški žmonės – parodys, kad STT žudo demokratiją, o prokurorų sprendimas tai tik įrodė. Teisingumas triumfuoja. Tvarka irgi.

Vijūnėlės bylos stenogramos juodu ant balto rodo, kaip Vyriausybė šoko pagal vieno žmogaus dūdelę. Reikia nutarimo – bus. Tik ne ten skambini, Ričardai. Imk Kęsto numerį – jis irgi niekada neprieštarauja.

Ir tokiame fone drįstama tvirtinti, kad Vyriausybės darbas skaidrus, be jokių korupcijos apraiškų. O jūs pagalvokit. Jei Vyriausybė, kaip už virvutės timptelėta, štai taip išmėžia vieno savo žmogaus mėšlą (pati į jį įklimpdama), kokiems dar sprendimams ji yra pajėgi?

Čia juk smulkmė. Vienas dvarelis. Jo vertė, palyginti su Vyriausybės kasmet žarstomais milijardais, yra tiesiog apgailėtina. O dabar pagalvokit dar kartą. Ar tikite, kad ši Vyriausybė jūsų visų pinigus valdo skaidriai?

Vijūnėlės bylos stenogramų paviešinimas – geriausia, kas galėjo nutikti šiai Vyriausybei. Jeigu joje iš tikrųjų yra kažkokio noro parodyti, kad ji turi stuburą ir pajėgumų ne tik atsiliepinėti į pono Ričardo skambučius, bet ir pasikeisti. Tik kažkodėl abejoju, kad tai įvyks.

O aš, pasinaudodamas proga, pridėsiu porą cariškų LABA VAKARA nuo savęs.

LABA VAKARA, mere. AČIŪ JUMS LABAI. Jūs parodėte, kad esate tikrai skaidrus politikas, jokiais būdais nedaręs poveikio savo bičiulių valdomai Vyriausybei. Labai linkiu, kad dvaro nenugriautų. Gal ir savininkas galų gale supras, kaip jums patinka tas pastatas. Pirkit, mere, jūs to vertas. Kainą siūlau derinti telefonu. Taip greičiau ir patogiau.

LABA VAKARA, ministre Evaldai. Jūs – tikras pavyzdys, kurio pėdomis turi sekti visi. Ūkio ministras turi būti ūkiškas. Ir jei kas kreipiasi savo reikalais, bet tai ne jūsų kompetencija – jūs maloniai patariate, į kurį ministrą kreiptis. Ir labai džiugu, kad jūs niekada neprieštaraujate. Jei neprieštarausite, siūlyčiau jums atsistatydinti. AČIŪ JUMS LABAI.

LABA VAKARA, ministre Kęstuti. Žinokit, tokia bėda užgriuvo. Girdėjau, kažkoks pastatas vidury draustinio pastatytas, o kažkas, matot, jo nenori legalizuoti. Girdėjau, turite geros praktikos su ponu Ričardu. Ir Rolandas turbūt skambino. Duokit komandą, ministre. O tada eikite ieškoti, kurioje rūšiuotų šiukšlių krūvoje guli atsistatydinimo pareiškimas. AČIŪ JUMS LABAI. 

LABA VAKARA, premjere. Sveikinu! Pagaliau teisingumas triumfavo ir buvo įrodyta, kad jūs niekaip nepadėjote jokiam dvarininkui – ar tai būtų meras, ar tai būtų nežinia iš kur nežinia kokius pinigus gavęs alytiškis. Tikrai įrodyta, kad skambučiais jūsų Vyriausybėje reikalai netvarkomi. SMS žinutėmis irgi. Tiesa, su Rolandu kalbėjote? Manau, jo siūlymai dėl teisėsaugos parlamentinės kontrolės griežtinimo yra labai savalaikiai. Prisigalvoja, matai, tyrimų. Galima, ir jus paraginsiu tada? Kam paraginsiu? Na, pažiūrėkite, ką siūlau jūsų ministrams. AČIŪ JUMS LABAI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius