-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skubi pagalba policijos skriaudžiamam vidaus reikalų ministrui

Mintis pasiūlyti pagalbą vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui kilo pirmadienio vakarą per Lietuvos televiziją žiūrint laidą „Savaitės atgarsiai“. Kai kurie toje laidoje išsakyti teiginiai, esu įsitikinęs, smarkiai suklaidino ne tik diskusijos dalyvius, bet ir visus laidos žiūrovus. Ir visa tai tik dėl to, kad ministras, švelniai kalbant, atvyko ne visai pasiruošęs.

Laidos diskusija sukosi apie tragišką savaitgalio eismo įvykį, kurį sukėlė neblaivus policininkas. Per avariją du žmonės žuvo, du buvo sunkiai sužaloti. Tarp kitų klausimų buvo aptarta ir neblaivių policininkų, važinėjančių šalies keliais, problema.

Maždaug 22 min. nuo laidos pradžios Seimo narys Vytautas Bogušis prasitarė prieš laidą klausęs vidaus reikalų ministro: „Ar yra kokia nors statistika, kad išgėrę pareigūnai (ne eismo įvykio metu) būtų sulaikyti? O ministras sako – geras klausimas. Tokių duomenų neturim.“

Ministras Raimundas Palaitis iš karto replikavo: „Kiek išgėrusių sulaikyta, mes statistiką turim. Kiek išgėrusių ir nepatekusių į eismo įvykius sulaikyta, tikrai mes tokios statistikos neturim."

Laidos vedėjas Virginijus Savukynas reagavo žaibiškai: „Vadinasi, kad yra nulis?“

Šis klausimas šiek tiek sutrikdė ministrą. Jo atsakymas buvo: „Gali būti.“

 

Gruodžio 22 d. apie 15.10 val. Molėtų r., kelio Vilnius–Utena 77 km, sustabdytas nuosavas automobilis „VW Passat“, vairuojamas ne tarnybos metu neuniformuoto, kaip įtariama, neblaivaus Molėtų r. Kelių policijos poskyrio vyr. patrulio G.R. (gim. 1981 m.).

 

„Tai palaukit. Išsiaiškinkim. Jeigu padaro girti policininkai avariją... Tikėtina, kad ne visi, kurie išgėrę, padaro avariją. Juk jie ir šiaip važinėja. Vadinasi, jeigu juos sugauna kiti policininkai, juos tiesiog paleidžia. Tiesiog vyrauja nebaudžiamumas. Tai čia yra problema“, – neatlyžo V.Savukynas.

 

„Apie tai mes jau šnekėjome laidos pradžioje. Policijoje yra monolitinis betonas ir vyksta gana dažnai vienas kito pridengimas. Jeigu policininkas važiuoja išgėręs, tai kolega sustabdęs sako: žiūrėk, važiuok atsargiai. Tikrai tokių atvejų pasitaiko“, – atsakė R.Palaitis, pirmadienį taip pat viešai minėjęs, kad net jam, ministrui, ne visi policijos duomenys yra prieinami.

Toliau diskusija laidoje buvo plėtojama vis prisimenant ministro patikinimą, kad jis nedisponuoja duomenimis, kiek sulaikyta neblaivių policininkų, nepatekusių į eismo įvykius. Žinoma, buvo daroma išvada, kad neblaivūs policininkai, jei jie nesukelia avarijos, tiesiog paleidžiami.

Visą laidos įrašą galite peržiūrėti čia.

Deja, ministras kaip tik šioje vietoje ir buvo visiškai nepasiruošęs pokalbiui, suklaidino diskusijos dalyvius, klaidina jis ir visuomenę. Tokia statistika egzistuoja ir ją tikrai nesunkiai galima gauti iš to paties Policijos departamento.

Negaliu neigti ir ginčytis dėl atvejų, kai policijos pareigūnai, sustabdę neblaivų kolegą, jam palinki „gero kelio“. Tačiau tiesa yra ir ta, kad šalies keliuose dirba tikrai ne vienas sąžiningas bei principingas pareigūnas, nuolaidų nedarantis net savo kolegoms.

Štai pora naujausių faktų:

Pernai gruodžio 22 d. apie 15.10 val. Molėtų r., kelio Vilnius–Utena 77 km, sustabdytas nuosavas automobilis VW Passat, vairuojamas ne tarnybos metu neuniformuoto, kaip įtariama, neblaivaus Molėtų r. Kelių policijos poskyrio vyr. patrulio G.R. (gim. 1981 m.).

Pareigūnas tikrintis blaivumą atsisakė. Vis  dėlto pareigūnui buvo surašytas protokolas, informacija apie įvykį buvo oficialiai paviešinta.

Šiemet vasario 10 d. apie 20 val., Švenčionių r., Naujo Strūnaičio kaime, patikrinti sustabdytas automobilis „Audi 100“, kurį vairavo ne tarnybos metu neuniformuotas neblaivus Vilniaus apskrities VPK Švenčionių r. PK Viešosios tvarkos skyriaus Operatyvaus valdymo poskyrio areštinės postinis J.G. (gim. 1967 m.).

Pareigūnui nustatytas 2,15 prom. girtumas. Ir šiuo atveju pareigūnui buvo surašytas protokolas, informacija apie įvykį išplatinta viešai.

Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad abiem atvejais neblaivius policininkus prie vairo sulaikė jų kolegos, to paties komisariato darbuotojai. Kitaip tariant, ir neblaivūs policininkai, ir juos sulaikę kolegos buvo puikiai pažįstami. Nepaisydami to, girtus kolegas sustabdę pareigūnai buvo principingi.

 

Vasario 10 d. apie 20 val., Švenčionių r., Naujo Strūnaičio kaime, patikrinti sustabdytas automobilis „Audi 100“, kurį vairavo ne tarnybos metu neuniformuotas neblaivus Vilniaus apskrities VPK Švenčionių r. PK Viešosios tvarkos skyriaus Operatyvaus valdymo poskyrio areštinės postinis J.G. (gim. 1967 m.). Pareigūnui nustatytas 2,15 promilės girtumas.

 

Tokių atvejų yra ir daugiau. Netikiu, kad apie policijos monolitą kalbančiam vidaus reikalų ministrui būtų neprieinami Policijos departamento duomenys, kuriuos šių eilučių autorius sugebėjo gauti per dvi valandas. Gali būti, kad į Palangos savivaldybę pagal Liberalų ir centro sąjungos sąrašą bandantis patekti ir labai užsiėmęs ministras R.Palaitis tiesiog neturėjo laiko pasidomėti šiais duomenimis. Tad skubu jam į pagalbą, kad kitoje laidoje neatrodytų beviltiškai neinformuotas:

 

2010 metais šalyje dėl neblaivių policijos pareigūnų kaltės įvyko 10 eismo įvykių. Dar 4 pareigūnai, padarę eismo įvykį, atsisakė nustatyta tvarka pasitikrinti blaivumą (iš viso pernai eismo įvykius sukėlė 14 pareigūnų).

Pernai sulaikyti 3 pareigūnai, kurie neblaivūs vairavo transporto priemonę. Sulaikyti ir 2 pareigūnai, kurie buvo įtarti neblaivūs vairavę transporto priemonę, tačiau atsisakę nustatyta tvarka pasitikrinti blaivumą (tad pernai sulaikyti 5 pareigūnai, kurie neblaivūs vairavo transporto priemonę, tačiau avarijų nesukėlė).

Iš viso 2010 m. šiurkščių KET pažeidimų padarė 19 policijos pareigūnų.

Šiuo metu dar dėl 18 policijos pareigūnų, kurie 2010 m. galimai būdami neblaivūs vairavo transporto priemones (9 iš jų sukėlė eismo įvykius, dar 9 nesukėlė), tebevyksta administracinės teisenos arba ikiteisminiai tyrimai.

2009 metais šalyje dėl neblaivių policijos pareigūnų kaltės įvyko 8 eismo įvykiai. Dar 2 pareigūnai, padarę eismo įvykius, pasišalino iš eismo įvykio vietos, todėl jiems girtumas nebuvo nustatytas, bei dar vienas pareigūnas, padaręs eismo įvykį, atsisakė nustatyta tvarka pasitikrinti blaivumą (iš viso 2009 m. eismo įvykius sukėlė 11 pareigūnų).

2009 m. sulaikyta 12 pareigūnų, kurie vairavo transporto priemones būdami neblaivūs, bei dar 2 sulaikyti pareigūnai atsisakė nustatyta tvarka pasitikrinti blaivumą (iš viso 2009 m. sulaikyta 14 pareigūnų, kurie vairavo neblaivūs, tačiau eismo įvykių nesukėlė).

Tad apibendrinant galima teigti, kad 2009 m. šiurkščių KET pažeidimų padarė 25 policijos pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius