-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tomas Baranovas: Leisti ar neleisti moterims gimdyti namuose?

Diskusija dėl gimdymų namuose tai suraibuliuoja, tai atslūgsta. Keturios moterys kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą teigdamos, kad Lietuva pažeidžia su gimdymu ne ligoninėje susijusias žmogaus teises pasirinkti gimdymo vietą, būdą, sąlygas ir gauti kvalifikuotą pagalbą. Strasbūro teismas nusprendė imtis šios bylos nagrinėjimo skubos tvarka.

Šiame klausime, kuris daugeliui gal atrodo nereikšmingas ir neaktualus, glūdi esminis pasaulėžiūros pasirinkimas, pasirinkimas tarp Rytų ir Vakarų. Skiriamoji riba yra čia: kas – ar pats žmogus, ar kažkas kitas kontroliuoja svarbiausius žmogaus gyvenimo sprendimus? Kokia valstybės funkcija – drausti ir kontroliuoti, ar sudaryti sąlygas, bent jau netrukdyti įstatymų besilaikančiam žmogui patogiai gyventi?

Gimdymo namuose klausimas – tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kuri šalis yra kurioje vertybinių barikadų pusėje.

Saugiai gimdyti ne ligoninėje valstybė sudaro sąlygas daugelyje Vakarų Europos šalių, neseniai prie jų prisijungė mūsų kaimynės Latvija ir Lenkija. Rusija, Baltarusija, Vengrija tokių sąlygų nesudaro, bet prieš kelerius metus Vengrija dėl to pralaimėjo bylą tame pačiame Europos žmogaus teisių teisme, kuris pripažino, kad pasirinkti gimdymo vietą yra žmogaus teisė, teisės į privataus gyvenimo apsaugą dalis.

Lietuvoje moterims namuose gimdyti tarsi ir neuždrausta, bet sveikatos apsaugos ministro įsakymu medikams draudžiama padėti gimdyvėms ne ligoninėje.

Ar leidimas medikams padėti gimdyvėms namuose užkrautų papildomą naštą mokesčių mokėtojams? Gal net ir palengvintų, jei šios moterys visas arba dalį išlaidų apmokėtų pačios.

Įsiklausykime: sveikatos apsaugos ministras uždraudė medikams padėti gimdančiai moteriai ir jos naujagimiui. Naujasis sveikatos apsaugos ministras šį ankstesnio kolegos parėdymą teisina pasitelkdamas Konstitucijos 53 straipsnį, kuris sako, kad valstybė rūpinasi žmonių sveikata. Argi tai ne absurdas?

Moterys, pasirenkančios gimdyti ne ligoninėje, nesiekia visiems primesti savo požiūrio ir jį propaguoti. Niekas nesako, kad gimdyti ligoninėje nebebus galima.

Net tose šalyse, kur gimdyti ne ligoninėje yra populiaru, dauguma gimdyvių renkasi gydymo įstaigas. Nyderlanduose, kur gimdymai namuose ypač paplitę, tokį būdą renkasi beveik kas trečia moteris. Atsižvelgiant į kitų šalių patirtį tikėtina, kad Lietuvoje gimdyti ne ligoninėje pasirinktų tik vienas ar keli procentai visų gimdyvių.

Ar leidimas medikams padėti gimdyvėms namuose užkrautų papildomą naštą mokesčių mokėtojams? Gal net ir palengvintų, jei šios moterys visas arba dalį išlaidų apmokėtų pačios.

Ar gimdymas namuose pernelyg pavojingas naujagimio sveikatai? Pavojingas dabar, kai valstybė draudžia kvalifikuotam personalui moteriai padėti, kai nenustatyta protinga tvarka, numatanti privalomą kvalifikuotą komplikacijų įvertinimą prieš gimdymą ne ligoninėje, rizikų valdymą, medikų atsakomybės ribas.

Tai kaip čia yra? Kodėl Sveikatos apsaugos ministerija net nesileidžia į diskusijas su piliečiais, bent jau nesudaro darbo grupės, kuri detaliai išnagrinėtų įvairius praktinių sprendimų variantus? Gal čia kaltas toks sovietiniu raugu trenkiantis supratimas apie valdžią, tas saldusis galios jausmas leisti arba neleisti, kažkokiu būdu paveldėtas iš, anot LSSR „konstitucijos“, vadovaujančios ir vairuojančios visuomenės jėgos – Komunistų partijos?

Naujajam ministrui čia tinkama vieta ir laikas prisiminti jo dažnai cituojamą Konstituciją, kuri liepia valdžios įstaigoms tarnauti žmonėms. Tai reiškia, kad valdžia turi nertis iš kailio siekdama užtikrinti  net ir mažumos žmonių teises ir laisvę atsakingai pasirinkti.

Lieka lukterti ir sužinosime, ką apie tai mano Europos žmogaus teisių teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius