Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Tomas Čyvas: Galiausiai dėl B.Nemcovo nužudymo Rusija apkaltins Ameriką

Rusijoje, iš pravažiuojančios mašinos, keliomis kulkomis opozicijos veikėją Borisą Nemcovą nušovė Amerikos pasamdyta lietuvė „baltoji pėdkelnė“, kuri kalbėjo su žydišku akcentu, turėjo gruzinišką nosį ir ant kaktos buvo išsitatuiravusi Banderos portretą... Aišku, kad šaržuoju, bet tai Kremliaus ir jo draugų socialiniuose tinkluose iškart po nužudymo sukurtų versijų apibendrinimas.
Tomas Čyvas
Tomas Čyvas / Asmeninio albumo nuotr.

Prieš daugiau nei dešimtmetį rinkiminiuose debatuose V.Žirinovskis B.Nemcovui ant stalo padėjo pistoletą, pasiūlė nusišauti, juokaudamas, kad jo partija ir taip gali demokratams padėti.

Šiandien ši scena labai ryškiai iškyla prieš akis. https://www.youtube.com/watch?v=cu3SOO2hTxI (Nuo 1.05.20, kas tingi žiūrėti viską).

Tiesą pasakius, reakcija į šitą žinią gerokai glumina. Vos tik nuaidėjo pranešimas, kad B.Nemcovas – nepavykusio Rusijos demokratinio eksperimento veteranas – nušautas, iškart pratrūko ne tik pasibaisėjimo, bet ir Kremliaus apologetų bei kuoktelėjusių sąmokslo teoretikų artilerija.

Ją, žinoma, paskatino, Rusijos fiurerio Vladimiro Putino informacinio šunelio Peskovo komentaras, kad tai esanti provokacija. Suprask, iš visų pusių į Rusiją šliaužiantys priešiški žydai, plutokratai, gėjai, banderovcai ir fašistai, siekdami susilpninti Putino režimą, pasamdė kilerį, kuris nudėjo tą politiką. Dabar, girdi, iš jo padarys auką, o tada ateis Vakarų įtakos agentų apmokėtos demonstracijos ir nuvers režimą.

Tuomet, tikriausiai, į valdžią Maskvoje sugrįš Lietuvių ir lenkų šlėktos (kaip idiotiškame rusiškame filme apie 1612 metus), kuriais vairalazdėmis manipuliuos slapta pasaulio vyriausybė iš požeminio centro Nebraskos valstijoje.

Tuomet, tikriausiai, į valdžią Maskvoje sugrįš Lietuvių ir lenkų šlėktos (kaip idiotiškame rusiškame filme apie 1612 metus), kuriais vairalazdėmis manipuliuos slapta pasaulio vyriausybė iš požeminio centro Nebraskos valstijoje.

Tiesa, oficialusis Kremlius taip toli dar nenuėjo, bet įtariu, kad čia tik laiko klausimas.

Vienas iš jau dabar pateikiamų argumentų – B.Nemcovas nebuvo labai įtakingas, tai kam Kremliui jį žudyti? Greičiausiai tai susimokiusių prieš Rusiją amerikiečių, žydomasonų, o gal ir, ko čia kuklintis, lietuvių darbas.

Toks išvedžiojimas yra stačiai komiškas, nes tokiems dalykams grįsti racionali argumentacija išvis beveik nėra būtina. Kam reikėjo Hitleriui sudeginti krosnyse žydus? Kokia iš to racionali nauda? Kokia racionali nauda Kambodžos Pol Potui buvo krauti kaukolių piramides? Rusijos bolševikų daugelis veiksmų irgi nebuvo racionalūs.

O Rusijos agresija Ukrainoje yra racionali? Kieno požiūriu? Jei jos nebūtų, gyventų sau Ukraina be Janukovyčiaus, Donbase žmonės žiemą leistų butuose, o ne griuvėsių krūvose, gautų algas, pensijas ir išmokas. Ak, bet velnias… ne po ta vėliava.

Tiesa, pakeliui galima dar ką nors pavogti ir visai nemažai, bet čia jau atskira kalba.

Taigi B.Nemcovo figūros politinis menkumas yra veikiau liudijimas prieš Kremlių, o ne atvirkščiai. Tai būtų geras spjūvis visokiems opozicijos likučiams ir sankcijomis kalbantiems Vakarams. Jeigu tai, žinoma, paties vado įsakymas, o taip gali ir nebūti.

Tipiškas, tokiais atvejais, klausimas yra: ar jau turite duomenų, kas ir dėl kokių motyvų nužudė? Ar tik turite nenuginčijamą išankstinę nuomonę?

Turime pagrįstų nepatogių klausimų. Turime turtingą istorinį kontekstą. Turime precedentų: lietuvių (generolo Kubiliūno nužudymas Vokietijoje), ukrainiečių (Banderos nužudymas), bulgarų (Markovo nužudymas), čečėnų (Jandarbijevo nužudymas), rusų (Litvinenkos nužudymas) ir kitų tautybių žmonių žudymą, grobimą, terorizavimą. Turime banalų ir kasdien matomą faktą, kad tokia veikla labai patinka Rusijos žiniasklaidai. Tai demonstruojama pozityviai ir patetiškai: „mirtis išdavikams“.

Turime precedentų: lietuvių (generolo Kubiliūno nužudymas Vokietijoje), ukrainiečių (Banderos nužudymas), bulgarų (Markovo nužudymas), čečėnų (Jandarbijevo nužudymas), rusų (Litvinenkos nužudymas) ir kitų tautybių žmonių žudymą, grobimą, terorizavimą.

Turime akis badantį faktą, kad Rusijoje opozicija Putino režimui yra oficialiai pateikiama kaip šnipinėjimo variantas. Kaip kažkas priešiško, išdavikiško. Starovoitovos, Politkovskajos, Jušenkovo ir kiti nužudymai daugumai į propagandos koridorių uždarytos visuomenės dalies akyse tapo įprastu, niekam neįdomiu reiškiniu. Dar daugiau – yra kategorija žmonių, sakančių, kad „taip jiems ir reikia“.

Visa tai būtų nieko baisaus, jei šalis, kurios visuomenė taip kvaišinama, neturėtų branduolinių ginklų arsenalo.

Turime nuotraukų ir įrašų, kuriuose B.Nemcovą tampo Kremliaus mentai (jokia ne policija). Ir visiškai nebūtina versija, kad šį žmogų demonstratyviai užmušė Maskvoje paties caro įsakymu. Labai gali būti, kad caro „ochrankoje“ atsirado savanoris orkas. O gal tas orkas, sapnuojantis Ameriką radioaktyviose dulkėse, šventai tikintis, kad ukrainiečiai lašinius gaminasi iš Donbaso kūdikių, net ir nesusijęs su „organais“.

Visiškai tikėtina, kad Rusijos visuomenės nukvakimas pasiekė lygį, kuriame įmanomas savarankiškas susidorojimas su caro ar fiurerio parodytais „šnipais“. Beje, tokia versija būtų geras priminimas ir kasdienės isterijos kurstytojams pas mus.

Tai anaiptol ne tokia jau penktaeilė problema, kaip gali pasirodyti. Radikalizuoti visuomenę galima greit, o kur nusileis jos garas, jau kaip Dievas duos.

Dėl visa ko palikčiau kokį procentą idėjai, kad B.Nemcovą nušovė palikta meilužė arba piktas verslo partneris.

Šią sistemą, kurią skelbiasi tvirtai valdantis, kaip ir atmosferą šalyje sukūrė dėdė Volodia. Tai yra objektyvu ir neginčytina. Visa kita – detalės.

Bet net ir tada Kremlius ir jo propagandinių pašlemėkų armija vis tiek rėks, kad tai buvo „amerikonų provokacija“, nes… šią sistemą, kurią skelbiasi tvirtai valdantis, kaip ir atmosferą šalyje sukūrė dėdė Volodia. Tai yra objektyvu ir neginčytina. Visa kita – detalės.

Aišku, girdimas dar argumentas – palaukime oficialaus tyrimo rezultatų. Palaukime. Paliktas saugoti kopūstų ožys visada įtikinamai paaiškins, kad juos pavogė priešiškų kaimynų papūgėlės. Pasiimkime alaus, spragėsių arba kavos su pyragaičiais ir palaukime, ką mums papasakos Dima Kiseliovas. Apie Ameriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius