Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virgis Valentinavičius: Raudonoji silkė vardu Loreta

Reikia pradėti nuo to, kad sovietų vėliavos spalva šiuo atveju nėra aliuzija į Loretos Graužinienės kelionę į Palaimintojo Viktoro pamaldas Maskvoje, nei insinuacija apie raudonąjį pavojų, komunizmą ir Rusijos ranką. Šiame rašinyje raudonoji silkė – red herring – tik populiarus anglų kalbos frazeologizmas, kurio ne pirmą kartą prireikia aiškinantis lietuvišką politiką.
Virgis Valentinavičius (130)
Virgis Valentinavičius / BFL nuotr.

Raudonoji silkė anglams reiškia kažką dirbtino ir apgaulingo, paslepiančio tikruosius įvykius ir nukreipiančio nuo jų dėmesį. Teigiama, kad šis posakis atsirado iš įsitikinimo, jog persekiojančius šunis galima apgauti velkant žeme anglišką karšto rūkymo silkę, vadinamąjį kiperį, kuris pasižymi stipriu ir labai savotišku kvapu.  

Kitaip sakant, raudonoji silkė – tas pats, kas karo mene dūmų uždanga, klaidinantis manevras, dėmesį nuo pagrindinio puolimo nukreipianti apgaulinga puolimo imitacija kitame fronto bare.

Taigi anglų raudonosios silkės prasme atrodo, kad Loreta nusivedė paskui save veik visus veikiančius lietuviškos politikos skalikus. Priiminėjamas biudžetas ir nuiminėjamas generalinis prokuroras, Darbo partijos byla – vėl teisme, Vilniuje vyksta svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo renginys – ES ir Rytų Partnerystės vadovų susitikimas, o kuo užpildyta viešoji erdvė?

Taigi anglų raudonosios silkės prasme atrodo, kad Loreta nusivedė paskui save veik visus veikiančius lietuviškos politikos skalikus. 

Viešoji erdvė veik  iki kraštų užpildyta žiniomis, kaip Loreta įgėlė prezidentei šiandien, Loretos ledų švente Kijeve, Loretos rūpesčiu pensijų atstatymu, jos ištiesta ranka Vytautui Greičiui (dar vienas dūris prezidentei), Loretos sūnaus dingimo ir stebuklingo atsiradimo, naktinio kirpėjo Ukmergėje istorijomis ir Manto Petruškevičiaus vakarėliais.

Ne visai nusisekusį  Loretos bandymą apsimesti Vytautu Landsbergiu Kijeve nagrinėja ir vertina rimti komentatoriai, „Facebook“ kunkuliuoja ne tiek rimtais memais. Matome visą spektrą emocijų – nuo švento pasipiktinimo iki nešventų patyčių su nekalta pašaipa per vidurį.

Kartu žiniasklaidoje dažnos tarytum pagal užsakymą teigiamos temos ir atitinkami straipsniai. Mintį, jog Loreta yra šeimos žmogus, neįkyriai perša tokios antraštės: „Šeiminis L.Graužinienės gyvenimas kupinas sunkių išbandymų”; „L.Graužinienės sūnaus kolegos sukrėsti, vaikinas į darbą negrįš ilgai“; „Į aukštą postą L.Graužinienė pakilo su vyro palaiminimu”; „L.Graužinienė savaitgaliais tampa tikra namų šeimininke”.

Kita naudinga mintis apie paprastą politikę iš paprastos Ukmergės atplevena tokiais straipsniais: „Ukmergėje mylima L.Graužinienė politinę karjerą padarė per 10 metų“; „L.Graužinienę umergiškiai liaupsina ir vadina tiesiog  „faina” moterėle”; „L.Graužinienės Ukmergėje praleistos naktys – trumpos”.

Blizgių žurnalų tikslinę auditoriją užbūrinėja grožio ir stiliaus aukas atnašaujačios vaidilutės įvaizdis: „L.Graužinienė atsikratė nereikalingų kilogramų ir pastebimai sulieknėjo“; „L.Graužinienė susitikime su JT vadovu sublizgėjo elegancija”; „Nauja L.Graužinienės šukuosena – pūstesnė ir stilingesnė”; „Grįždama iš Gruzijos L.Graužinienė prisipirko kvepalų”; „L.Graužinienės rytas: keliasi  5 val. ir lekia į grožio saloną”; „L.Graužinienė: apie makiažo paslaptis, moteriškumą ir mirties baimę”; „Norėdama gražiai atrodyti, L.Graužinienė stilistų pagalbos prašo ir vidurnaktį”.

Galop poetinis-intriguojantis pavadimas „Ką L.Graužinienei žada žvaigždės?” Tikslinė auditorija – horoskopų Lietuva. Visada gerai pasiklausti žvaigždžių, kas tavęs laukia – ypač jei žinai norimus atsakymus.

Dorybėmis nusėtus Loretos viešųjų ryšių planus greičiausiai rašo ne žvaigždės. Neatstoja mintis, jog jau matėme tą spindintį teigiamų antraščių taką kritiškumo jūroje.

Kiek anksčiau kiekvieną kandžiausių apžvalgininkų salvę apie Kėdainių kniazių ir Plechanovo akademijos diplomą atsverdavo paslaugūs pozityvai apie tai, kaip šauniai Viktoras švenčia gimtadienį, plėšia armoniką, laksto vandens motociklu, žaidžia bilijardą, myli žmoną Kėdainiuose ir mamą Urdomoje, geria „Johny Walker Blue Label“. 

Kiek anksčiau kiekvieną kandžiausių apžvalgininkų salvę apie Kėdainių kniazių ir Plechanovo akademijos diplomą atsverdavo paslaugūs pozityvai apie tai, kaip šauniai Viktoras švenčia gimtadienį, plėšia armoniką, laksto vandens motociklu, žaidžia bilijardą, myli žmoną Kėdainiuose ir mamą Urdomoje, geria „Johny Walker Blue Label“  ir spjauna į pigesnius nei dešimt tūkstančių laikrodžius.

Galima tik spėlioti, kiek įkvėpimo Viktoro saulės takas pasisėmė iš Darbo partijos juodosios buhalterijos, kurios apyvarta buvo apytikriai dvidešimt keturi  milijonai litų per trejus metus.

Dar sunkiau atspėti, kam tas vargas dabar, kai atidirbta viešųjų ryšių katarinka ir Viktorui, ir Loretai – kaip mirusiam kompresas. V.Uspaskicho ir jo partijos reitingai krenta nuo pat rinkimų, L.Graužinienės – nuo pirmos špilkos prezidentei Seimo pirmininkės poste.

Klasikinėje amerikiečių komedijoje „Žuvis vardu Vanda“ (A Fish Called Wanda, 1988) Holivudo žvaigždė Jamie Lee Curtis vaidina  žaismingą ir žavią Vandą Geršvic, kurios meilė ir ištikimybė sklandžiai keičiasi priklausomai nuo to, kuris vyras vienu ar kitu laiku valdo per apiplėšimą pagrobtus deimantus. 

Nedrąsu vertinti Loretos žavingumą ar žaismingumą, bet partinės ištikimybės klausimas yra teisėtas ir esminis. Loreta išgyvena šiokį tokį politinį medaus mėnesį su, jos žodžiais,  puikiu premjeru ir nuostabiu žmogumi Algirdu Butkevičiumi, pastarasis atsako panašiai šiltais jausmais – kaip jam esą smagu dirbti su, girdi, konstruktyvia ir dalykiška Seimo pirmininke.

Galima tik spėlioti, ar Loreta nusprendė keisti Viktorą į Algirdą, ar Viktoras sumetė draugiškai perleisti Loretą Algirdui. Aišku viena, Loretos meilės ir partinės ištikimybės laivas visomis burėmis juda Algirdo link pakeliui spjaudydamas neapykantos žaibus arogantiškai blondinei S.Daukanto aikštėje.

Loretos navigacija atitinka politinių galių žemėlapio kaitą. LSDP ir DP visada buvo susisiekiantys indai. Po Artūro Paulausko nuvertimo 2006 metais LSDP nusiurbė ne vieną Darbo partijos frakcijos ir Viktoro Muntiano Pilietinės demokratijos frakcijos narį.

Vyksta rimtesnis dalykas – esminė kairės konsolidacija. Apkaltinamieji pirmosios instancijos teismo nuosprendžiai juodosios buhalterijos byloje, viešas prezidentės nepakantumas DP ir jos lyderiams ne juokais tirpdo partijos ir V.Uspaskicho populiarumą.

Šįkart, regis, vyksta rimtesnis dalykas – esminė kairės konsolidacija. Apkaltinamieji pirmosios instancijos teismo nuosprendžiai juodosios buhalterijos byloje, viešas prezidentės nepakantumas DP ir jos lyderiams ne juokais tirpdo partijos ir V.Uspaskicho populiarumą.

Atitinkamai kyla socialdemokratų reitingai, o jų lyderis A.Butkevičius gauna papildomą populiarumo rezervą. Populiarumo, kurį Kęstutis Girnius vadina „nesuprantamu“.

Kažkas gali pasakyti, kad tai – ne pirmoji V.Uspaskicho žiema. Kartą jis įrodė, kad gali atsigauti po diplomo skandalo ir pabėgimo į Maskvą.

Tačiau Viktoras juk nebe tas. Nemalonumai teismuose daro savo ir jo kūno kalba nebespinduliuoja begaliniu pasitikėjimu savimi, kurį meistriškai parodijavo Remigijus Vilkaitis, su rusų pirklio panieka žvelgęs į Lietuvą ir piktdžiugavęs: „Nykoks vaizdzialis“.

Galimas daiktas, neatsitiktinai „Dviračio šou“ kūrėjai dabar Agurkicho vaidmenyje R.Vilkaitį pakeitė Ramūnu Šimukausku. Pastarasis įgudo parodijuodamas neurotizuotą Arūną Valinską, dabar gerai vaidinasi nervingi antros žiemos Viktoro veido traukuliai.

Ką gali padaryti apie ateitį dar galvojantis politikas artėjant paskutinei žiemai? Priduoti skęstančią partiją padėties šeimininkams socdemams įmanomai geresnėmis sąlygomis. Ko gero, skaičiuojama, kad jie turėtų deramai įvertinti Loretos nuopelnus gelbstint A.Butkevičių nuo ryškesnės scenos šviesos.

Kol antroji šalies dama bando kibt į plaukus pirmajai, o tauta pradeda įtempti mintį, ar čia Bunkės ir Mijos barnio tęsinys, ar naujas serialas „Moterys kala geriau“, premjeras – beveik pamirštas.

Kaip žinome, A.Butkevičius skelbia neva su niekuo nesipyksta iš principo. Kita vertus, labai patogu šalia turėti kažką, kas nuolat veltųsi su prezidente į ginčus, kuriuos pačiam kelti baugu. Kartu apsimoka šmėžuoti Loretos konstruojamo siautulingų furijų barnio fone, tada nieko nedarymas atrodo ne stagnacija, o aniuolėlio ramybė ir susilaikymas.  

Į Loretą nutaikytos opozicijos ir žiniasklaidos bombos krenta ne socdemų fronto ruože, tad A.Butkevičius gali sėdėti sudėjęs rankas ir auginti reitingus. Juolab, kad ir iš prezidentės sulaukė pagyrimo puse lūpų už pirmuosius Vyriausybės metus – iškart po to, kai paskelbė rinkimuose nedalyvausiantis.

Į Loretą nutaikytos opozicijos ir žiniasklaidos bombos krenta ne socdemų fronto ruože, tad A.Butkevičius gali sėdėti sudėjęs rankas ir auginti reitingus.

Baigiam pamiršti, kad dabartinei koalicijai ir Vyriausybei vadovauja socialdemokratai ir kad jie atsako ir už koalicijos vykdomą politiką, ir už koalicijos partnerių cirkus, įskaitant firminį L.Graužinienės numerį  „nuoga narve su prezidente“.

Kol kas socdemų kariuomenė  mėgaujasi visiška ramybe savo fronto ruože.

Žinot tuos vaizdus filmuose – nusistovėjus frontui apkasai apdžiaustyti skalbiniais, traukiami akordeonai, skamba lyrinės dainos.

Palaima ir ramybė, kai artilerijos kanonada griaudžia nerealiai toli – ten, kur išstatyti koalicijos kartoniniai tankai su Loreta priešaky.

Drauge socialdemokratai sugeba siekti užuojautos tradicine tapusia dejone: „Supraskit – me taip vargstame su V.Uspaskichu ir Darbo partija.”

Nei jie vargsta, nei ką. Priešingai, neatsidžiaugia priedangos operacija „Raudonoji silkė Loreta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius