Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidento L.Kaczynskio laidotuvės Krokuvoje: bazilikoje Dalia Grybauskaitė pasodinta su Rusijos prezidentu Dmitrijum Medvedevu (nuotraukos, papildyta 17.45 val.)

Lietuvos prezidentė į Krokuvos baziliką atvyko gerokai anksčiau, nei prasidėjo mišios už žuvusius.
Dalia Grybauskaitė L.Kaczynskio laidotuvėse
Dalia Grybauskaitė L.Kaczynskio laidotuvėse / „Scanpix“ nuotr.

Prasidėjus TV transliacijai D.Grybauskaitė jau pagarbiai sėdėjo jai skirtoje vietoje. Veide – nė lašo nuovargio, kurį prezidentė turėjo patirti kelionės metu. 15min.lt jau rašė, kad valstybės vadovė iš Vilniaus automobiliu išvyko šį rytą, prieš 8 val.

Daugiau nei 730 km kelio atkarpą prezidentės automobilis įveikė rekordiškai greitai – per kiek daugiau nei 6 val., kai įprastai iš Vilniaus į Krokuvą galima nuvažiuoti per 11 valandų.

Bazilikoje Lietuvos prezidentė sėdėjo tarp ypatingų svečių. Pirmasis prie D.Grybauskaitės prisijungė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, atskridęs lėktuvu. Dar vėliau iš dešinės Lietuvos vadovei prisėdo Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.  

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Čekijos, Gruzijos, Slovakijos, Vokietijos, Vengrijos, Albanijos, Latvijos, Slovėnijos ir kitų Europos šalių vadovai arba atstovai. Atvyko Europos parlamento nariai, Europos parlamento vadovas Jerzy Buzekas, net Irako Pramonės ministras.

Į Krokuvą dėl nepalankių skrydžiams sąlygų negalėjo atvykti Kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Angelo Sodano. Jį pavadavo popiežiaus apaštališkasis nuncijus Lenkijoje arkivyskupas Jozefas Kowalczykas. Mišias aukojo kardinolas Stanislawas Dziwiszas.

Papildyta 16.30 val. Šv. Mišių metu pasigesta neatvykusių didžiųjų pasaulio šalių vadovų. Mišias aukojantis aukštas dvasininkas neišvengė ir politikos. Jis pabrėžė, kad L.Kaczynskio laidotuvės, suteikė Katynės tragedijai visai kitą prasmę ir, galbūt, suartino Lenkiją ir Rusiją. Tokiu būdu bus lengviau išvengti istorinių nutylėjimų. Klausydamasis šių žodžių D.Medvedevas ramiai linksėjo galva.

Dvasininkas pabrėžė, kad, „tragedija, įvykusi prieš aštuonias dienas, atvėrė kelią gerumui: užuojauta ir pagalba, kurią mes gavome iš broliškos rusų tautos, atgaivino mūsų viltį dėl abiejų tautų susivienijimo“.

„Aš kreipiuosi šiais žodžiais į Rusijos prezidentą. Tai buvo uždavinys mūsų abiem tautoms, to norėjo prašyti ir mūsų prezidentas savo kalboje, taip ir nepasakytoje Katynėje“, – sakė vyskupas.

Šv. Mišių finale prieš šv. Komunijos dalijimą visi prezidentai palinkėjo vieni kitiems ramybės. Dalia Grybauskaitė jaukiai nusišypsojusi „palinkėjo ramybės“ ir Rusijos prezidentui.

Papildyta 17.45 val. Kariai prezidento ir jo žmonos karstus iš bazilikos išnešė į aikštę ir paguldė ant kariškų katafalkų – patrankų, kurias tempė kariški visureigiai „Humvee“. Minia karišką eiseną, pasukusią link Vavelio, pasveikino plojimais. Planuojama, kad po laidotuvių, nuo 21 valandos Lenkijos prezidento ir jo žmonos palaikus lankytojai dar galės pagerbti kriptoje. Tik 6 val. ryto į kriptą grįš darbininkai ir atliks būtinus baigiamuosius darbus.

Eiseną lydi Žygimanto varpo skambesys. Jis suskamba tik labai ypatingomis progomis. Pastarąjį kartą skambėjo mirus popiežiui Jonui Pauliui II. Tą kartą į Krokuvą susirinko 2 mln. maldininkų. Šį kartą laukta milijono.

Eisenai pasiekus kriptą, L.Kaczynskio artimieji turės progos paskutinį kartą pabūti vieni su velioniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius