-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 17

15min.lt konferencijoje – plaukikas Vytautas Janušaitis (video)

Naujienų portale 15min.lt vienas geriausių Lietuvos plaukikų Vytautas Janušaitis atsakė į skaitytojų klausimus. Įspūdingai pasaulio taurės etapuose pasirodęs olimpietis per 5 dienas keturis kartus gerino Lietuvos rekordus.
Vytautas Janušaitis
V.Janušaitis Stokholme iškovojo pasaulio taurės etapo bronzą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per du pasaulio plaukimo taurės etapus Stokholme ir Berlyne Vytautas Janušaitis net tris kartus (25 m ilgio baseinas) gerino 100 m kompleksinio plaukimo rungties Lietuvos rekordą, o dar vieną mūsų šalies rekordą pasiekė 200 m kompleksinio plaukimo rungtyje.

Visus šiuos rekordus jis pasiekė praėjusią savaitę (lapkričio 10–15 dienomis). Švedijos sostinėje V.Janušaitis 100 m vyrų kompleksinio plaukimo rungtyje Lietuvos rekordą gerino atrankoje (53,15 sek.) ir finale (52,61 sek.), tačiau galutinėje įskaitoje liko penktas.

Po dviejų dienų Berlyne lietuvis 100 m kompleksinio plaukimo finale dar kartą pagerino mūsų šalies rekordą (52,35 sek.), tačiau liko šeštas.

Plaukdamas 200 m kompleksiniu būdu V.Janušaitis Stokholme ne tik pagerino Lietuvos rekordą (1 min. 54,34 sek.), bet ir iškovojo pasaulio taurės etapo bronzą. Greitesni už jį buvo tik daugkartinis olimpinis čempionas Michaelas Phelpsas (1.53,93 min.) ir PAR atstovas Darianas Townsendas (1.51,71 min).

Berlyne iki medalio V.Janušaičiui šiek tiek pritrūko – 200 m kompleksinio plaukimo finale jis užėmė ketvirtą vietą (1.54,41 min.).

V.Janušaičio atsakymai į jūsų klausimus

VIDEO: V.Janušaitis.wmv

– Gali papasakoti, kaip ir kada išmokai plaukti? Ar nebandei jokios kitos sporto šakos? (Mariakas)

– Pradėjau 9 metų. Vaikystėje turėjau sveikatos problemų. Limfmazgių uždegimas dažnai kankindavo ir gydytoja rekomendavo palankyti baseiną. Taip ir prasidėjo. Treneris pamatė, kad net ir nemokėdamas plaukti nunerdavau pusę baseino, tai pasiūlė pasitreniruoti. Kai tik pradėjau plaukioti, eidavau ir lauko teniso treniruotis. Tačiau ne tai sporto šakai aš esu sutvertas – nelaiko mano riešai (juokiasi).

– Ką patartumėte žmonėms, kurie bijo toli plaukti ežere? Kaip išvengti raumenų mėšlungio? (Rytis)

– Neplaukti (juokiasi). Jei bijo, tai tiesiog neplaukti. O dėl mėšlungio, tai ir man buvo keletą kartų sutraukę, tačiau baseine. Reikia stengtis tiesti koją, masažuoti ją. O ką daryti ežere, nežinau, čia jau sunkiau. Reikia kapanotis. Jei dažnai kankina mėšlungis, yra specialių vitaminų, galima papildomai vartoti magnio.

– Esate profesionalus plaukikas. Ar niekada neteko skęsti? (Linas)

– Ne, niekada. Aš šiaip nelabai mėgstu plaukioti atviruose vandenyse. Man per šalta (juokiasi).  Užtenka man to vandens ir baseine (juokiasi).

– Kokia didžiausia pergalė karjeroje ir koks pagerintas Lietuvos rekordas pats svarbiausias? Ar skaičiavote, kiek kartų jau gerinote Lietuvos rekordus? (Karolina)

– Net nežinau tokios vienos pergalės. Gal labiausiai nustebino 7-oji vieta Atėnų olimpiadoje. O rekordas? Paskutinis malonus rekordas buvo 100 metrų delfinu, nes jo dar neturėjau. Pats pirmas taip pat buvo labai įsimintinas – 200 metrų kompleksiniu būdu, kurį pasiekiau gal 2001 metais. Rekordų pats neskaičiuoju. Tėvas tuo užsiima, jam įdomu (juokiasi). Sakė, kad jau apie 50 kartų esu gerinęs geriausius šalies rezultatus.

– Kiek laiko per dieną skiriate treniruotėms? Ar visą tą laiką praleidžiate baseine? (Laura)

– Ne, ne visą laiką leidžiu baseine, bet laiko tikrai nemažai. Ryte pusantros valandos baseine. Tada valandą treniruoklių salėje, o vakare – vėl dvi valandas baseine. Aišku, treniruočių grafikas priklauso ir nuo varžybų tvarkaraščio, tačiau paprastai jis būna toks.

– Koks mėgstamiausias patiekalas ir gėrimas? (Greta)

– Net nežinau, viską valgau. Nesu išrankus. Koks nors kepsnys dažnai būna labai gerai. Labai mėgstu meksikietišką virtuvę, patinka aštriau. O gėrimas? „Margarita“. Alkoholiniais gėrimais nepiktnaudžiauju, prieš varžybas iš viso to vengiu, bet per atostogas su saiku galima.

– Ką manote apie skęstantį Vilniaus Lazdynų baseiną? (Plaukikė)

– Labai blogai. Tai pagrindinis mūsų baseinas vasarą. Prieš Pekino olimpiadą net pusantrų metų jame gyvenau. Ten viskas vietoje: ir masažuotojai, ir taip toliau, labai patogu. Aš galiu treniruotis ir Kaune, tačiau ką daryti vilniečiams – tikra katastrofa, tragedija. Vilniuje sporto politika kiek kitokia.

– Viename interviu prieš olimpines žaidynes skaičiau, jog merginoms laiko neturi. Kaip yra dabar, galbūt sėkme šypsosi ne tik vienoje srityje? Dauguma sportininkų kuria šeimas, kada pats planuoji? (Diana)

– Turiu draugę, ir viskas. Kada Dievas duos, neprognozuoju tokių dalykų. Tiesiog apie tai kol kas labai stipriai negalvoju. Aišku, minčių būna, tačiau kai ateis laikas, tada ateis.

– Michaelas Phelpsas jau tapo plaukimo legenda. Koks jis prie baseino, ar niekada neteko su juo pabendrauti? Ar gali jį aplenkti, jeigu plauktum Lietuvoje?

– Jaučiu, kad negalėčiau, bet pastarosiose lenktynėse nedaug trūko. Aišku, gerai matėsi, kad jis buvo nekokios formos. Bendrauti per daug irgi neteko – ant pakylos paspaudi ranką, ir viskas. Aišku, ir pats per daug nelendu prie jo. O koks jis žmogus? Tiesiog dirba savo darbą.

– Kiek gali nunerti toliausiai? (Tomas)

– Kokius 75 metrus gal ir nunerčiau. Bet niekad nebandžiau. Kam to reikia?

– Kokia tavo savybė labiausiai padeda plaukiant? Žmonės laisvalaikiu eina paplaukioti baseine, pats savo laisvą laiką tikriausiai leidi ne baseine?

– Talento gal tokio labai didelio ir neturiu, tad savybė, padedanti plaukti, gal darbštumas. Čia gal trenerio reikėtų labiau klausti. O savaitgalį leidžiu paprastai. Be sporto, dažniausiai kažką paprasto. Norisi kartais poilsio.

– Jei ne paslaptis, koks tavo plaučių tūris?

– Ne, ne paslaptis. 8–9 litrai. Vidutiniškai žmogaus plaučių tūris siekia 4–5 litrus. Ar tai įgimta? Ne, tai pasiekiau treniruodamasis. Ir mano pulsas yra 48, kai normalus siekia 70. Tai irgi pasiekiau treniruodamasis.

– Kokia Jūsų nuomonė: ar vis dar save laikote plaukimo tėvu? Ar šį statusą perleidžiate G.Titeniui?

– Perleidžiu (juokiasi). Jo laimėjimas tikrai labai rimtas, aš tokio neturiu. Atsimenu, visi buvome apimti euforijos, kai jis laimėjo tą medalį. Pasiekti tokį rezultatą mūsų sąlygomis yra kone stebuklas. Duok Dieve, jam pakartoti tokį rezultatą.

– Kaip manai, kiek sekundžių nuo tavo rezultato nuima plaukimo kostiumas? Kiek sekundžių plaukiant 200 m ir kiek 100 m? Prognozės – slidus reikalas, bet kaip, tavo nuomone, pasikeis plaukimo rezultatai nuo sausio 1 dienos? Plaukimo kostiumų uždraudimas tau į naudą ar ne?

– Kiek asmeniškai, nežinau, nes būdamas geros formos dar niekada neplaukiau. Kiek parodysiu Europos čempionate, tiek ir skirsis. O kitiems, kalbama, apie 1–2 sekundes. Manau, kad kostiumų uždraudimas man išeis į naudą.

– Labai įdomu, ar kartais nekilo noras viską mesti ir gyventi normalų gyvenimą? Manau, daugeliui sportininkų tai neišvengiama. O ar Jums taip buvo? (Marija)

– Kuo toliau, tuo daugiau tokių minčių turiu. Daug kas norėtų ir daug kas tikisi, kad ir Londone dalyvaučiau. Nesakau nei taip, nei ne – plaukiu pasroviui, ir tiek. Baigti galima viską labai greitai, tačiau pažiūrėjus į dabartinę šalies situaciją – visi laikosi to, ką turi. Turiu ekonomikos magistrą, bet darbo pagal specialybę neteko ieškotis.

Bronzinis V.Janušaičio plaukimas Stokholme (video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius