Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 04

15min.lt konferencijoje – naują muzikos albumą pristatantys „Empti“ (nuotraukos)

Trečiadienį tiesioginėje 15min.lt konferencijoje svečiavosi naujausią albumą pristatanti grupė „Empti“. Grupės nariai sutiko atsakyti į skaitytojų klausimus apie kūrybą, naujausią albumą ir kitus rūpimus dalykus.
15min redakcijoje grupė „Empti“
Grupė „Empti“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugsėjo 10 dieną 20.30 val. Vilniuje, Vasaros terasoje (Mokytojų namų kiemelyje) įvyks naujausio „Empti“ albumo „Fermata“ pristatymas. „Fermata“ – 1993 metais susikūrusios grupės geriausių dainų ir prisiminimų rinktinis albumas su keturiomis naujomis, dar niekur neišleistomis dainomis.

Prieš šio albumo pristatymą „Empti“ lankėsi 15min.lt konferencijoje ir atsakė į skaitytojų klausimus.

– Koks bus jūsų naujasis albumas? Ar rasime visų laikų geriausias jūsų dainas? (Gerbėja Elė)

– Vienbalsiai – taip. Bus iš abiejų albumų – iš „Estrados“ ir iš „Cunamio“ dainos, bei trys nauji kūriniai.

– Jei jau išleidžiate geriausių dainų rinktinę, ar nesiruošiate trauktis iš scenos? Juk taip elgiasi mirštančios ar numirusios grupės... (Stasys)

– Nesiruošiame tikrai. Per „Depeche Mode“ gyvavimo laikotarpį išleisti gal 8 geriausių kūrinių albumai. Pats pavadinimas „Fermata“ reiškia, kad kažkas dar tik ateina. Tikrai nesitrauksime.

– Ar penktadienį įvyksiančiame koncerte su jumis scenoje pasirodys kokių nors svečių?

– Ne, svečių nebus. Kaip šio šou savininkai nusprendėme svečių nekviesti ir padaryti viską patys.

– Ar manote, kad jūsų muzika turi klausytoją Lietuvoje? Galbūt jūsų tikslinė auditorija ne Lietuvoje? Jei taip, tai gal jau planuojamos gastrolės kurioje nors užsienio šalyje? (Raimonda)

Giedrė: Aišku, kad norėtųsi gastrolių ir turbūt ateityje jų bus.

Paulius: Jei muzika gera, apskritai ji nėra skirta kažkokiai vienai šaliai. Aišku, dainos labiau lietuviams, nes dainuojame lietuviškai. Bet ir portugalams patinka mūsų sąskambiai, turiu porą draugų iš ten. Įdomu, kaip turėtų kinams skambėti (juokiasi).

„Muzika – tai mūsų mintys“

– „Empti“ susikūrė prieš 17 metų – kas jums padėjo išlikti, neišsiskirstyti? (Rimas)

– (Juokiasi.) Buvome padarę pauzę, bet ir vėl suėjome. Pati muzika neleidžia išsiskirti.

– Giedre, kas pasikeitė tavo gyvenime, sugrįžus ant scenos? Ar pati jautiesi pasikeitusi? (Kristina)

– Nelabai aš buvau nulipusi, juk buvo ir „Pieno lazeriai“, dainavau džiazus ir dainuoju. Nieko nepasikeitė, keičiasi tik scenos

– Kokį savo klausytoją įsivaizduojate? Ar gerai jaučiatės, kai matote prie scenos šėlstančią jaunuolių minią? (Gabrielė)

Paulius: Žinoma, kad gerai. Neįsivaizduoju tik dėdžių su ūsais. Turbūt policininkams nelabai patinka mūsų muzika. Visus kitus įsivaizduoju. Lengviau atsakyti, kokių neįsivaizduojame.

– Kokia jūsų muzikos formulė, kuri užburia visus? (Karolina)

Giedrė: Gal savitumas. Tai nėra imta ir nukopijuota, tai mūsų mintys. Ta muzika gaunasi kitokia.

– Giedre, aš dievinu dainą „4 milimetrai“. Kas ją įkvėpė sukurti?

Paulius: Aš (juokiasi).

Giedrė: Šį tekstuką buvau parašiusi anksčiau, prieš atsikuriant „Empti“. O kas įkvėpė? Gyvenimas. Kiek mes visko bedarytume, vistiek tobulumui ribų nėra. Vis liek kažkokia maža dalelytė.

Paulius: Kaip sako japonai, 90 km iš 100 km kelio tėra 50 procentų. Tiems, kas nesugeba padaryti kažko iki galo, ta likusi dalis labai sunki, jie dažnai grįžta atgal.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./15min redakcijoje grupė Empti
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./15min redakcijoje grupė „Empti“

– Kokia tau asmeniškai daina yra ta, kurios klausaisi, kai tau sunku, kai gera, kai norisi svajoti? (Benedikta)

Giedrė: Viena daina? (Susimąsto) Daug dainų klausausi, vienos negalėčiau išskirti. Daug muzikos. Vieną sykį norisi metalo klausytis, kitą – džiazo.

– Man labai patinka jūsų dainos, ypač jų tekstai. Kas jūsų grupėje kuria tekstus? Kaip jie gimsta? (Vika)

Giedrė: Aš kuriu tekstus.

Paulius: Aš juos koreguoju. Iš „4mm“ išmetėme vieną frazę „4 mm liko iki laimės“.

Giedrė: Kaip tekstai gimsta? Atsisėdu ir rašau. Surimuoti nėra problemos. Galiu kad ir dabar. Kitam atlikėjui irgi lengviau parašyti. Kai rašai sau, norisi rašyti taip, kaip niekada nebuvo, kad būtų jautru, kad žmonės išgirdę suprastų „o, tai Giedrė“.

Suderina su kitais projektais

– Dažnai klausausi „Pieno lazerių“ ir Lino Adomaičio dainos „Aš tavo kūnas“. Gal Giedrė galėtų atskleisti, kas šiai dainai sukūrė žodžius? Ar kada nors jums dėl meilės teko aukotis taip, kaip pasakojama šioje dainoje? (Gerda)

Giedrė: Šį tekstą sukūrė Andrius Šarapovas iš „Pieno lazerių“. Izraelyje jis kūrė šį tekstą, kai jam malūnsparniai skraidė virš galvos... Nepamenu tiksliai jo pasakojimo.

– Giedre, kaip nusprendi keisti savo išvaizdą, stilių? Ar tiesiog esi toks žmogus, kuriam dažnai reikia permainų? O gal permainos siejasi su tam tikrais gyvenimo įvykiais? (Danguolė)

Giedrė: Kad aš nelabai keičiu savo išvaizdą. Sykį buvau nusidažiusi plaukus tamsiai, o visada esu šviesiais plaukais. Tokie čia ir pokyčiai. Nėra taip, kad dažnai keisčiau savo stilių. Tai nesusiję su kokiais nors įvykiais. Tiesiog visi keičiasi.

– Atsiprašau už galbūt kvailą klausimą, bet kodėl Giedrė dainuoja ir „Empti“, ir „Pieno lazeriuose“? Argi taip galima? Ar pačiai Giedrei nesunku turėti du darbus? (Danas)

(Juokiasi) Giedrė: Ne, nesunku. Man patinka dainuoti. Aš dar dainuoju ir džiazo projektuose, galima viską suderinti.

Paulius: Dauguma muzikantų turi ne vieną projektą, o kelis. Tai ne sunkumai, bet malonumas.

Jei žmonės domisi silikonu, jiems muzika neįdomi. Šie dalykai nesusiję. Mes nekuriame tokiems žmonėms muzikos. Labai gražios „Olialia“ pupytės, tegu žiūri į jas per televiziją.

– Jūs esate ne tik muzikantai, bet ir tėvai. Ar jūsų vaikai klausosi jūsų muzikos? Kaip šiaip lavinate savo atžalų muzikinį skonį? (Rima)

(Susižvalgo) Paulius: Aš nežinau, aš tėvas ar ne (juokiasi).

Giedrė: Aš esu mama. Mano Saulė vaikšto į pianino pamokas, namuose „Empti“ negroja.

– Giedre, ar tavo dukra Saulė yra didelė tavo kūrybos mėgėja? (Šviesiaplaukė)

Giedrė: Nepasakyčiau. Kažkiek dainų ji moka. Kai sėdžiu prie pianino ir kuriu, kai kai kurios frazės įstringa ir po to niūniuoja. Kartais ji būna mūsų koncertuose.

Filmas domintų

– Kas jūsų grupės geriausi draugai iš kitų Lietuvos muzikantų? Ar esate linkę bendradarbiauti su kitais muzikantais bendruose projektuose? (Živilė)

Giedrė: Esu kelis kartus dainavusi su Linu Adomaičiu, Mario Basanovu. Esame bendravę su daug muzikantų. Mano draugė džiazo dainininkė Julija Jačėnaitė, taip pat Justė Arlauskaitė – Jazzu.

Paulius: Mano draugė Giedrė. Juk nebūna, kad turi daug tikrų draugų.

– Kokios lietuviškos muzikos klausotės patys? (Raimonda) Ar klausotės lietuviškos muzikos? Jei taip, gal galite pateikti vertingų pavyzdžių? (Irma) Kokią muziką klauso kiekvienas iš grupės narių? (Karolina)

Giedrė: Vakar į „Facebook“ įdėjau „Make it Real Project“ kūrinį. O šiaip nelabai klausau.

Paulius: Aš irgi nelabai.

Giedrė: Neiname į kažkokius koncertus.

Paulius: Aš rekomenduoju „Bango colective“, „Dublicate“, „Pieno lazeriai“ (juokiasi), čia mano projektai. Pats klausausi labai daug visko. Daug pavadinimų... Daugiau instrumentinės muzikos.

Giedrė: Aš neklausau tik klasikinės muzikos, MTV muzikos – popso. Instrumentinės muzikos pasiklausau tik pas Paulių, automobilyje, man labiau patinka vokalinė.

– Jums jau daug metų, ar negalvojote sukurti apie save filmą ar knygą, kaip dabar labai populiaru? (Mindaugas)

(Juokiasi) Paulius: 33-eji tai daug? Tik prasideda gyvenimas.

Giedrė: Filmą tai apie grupę būtų gražu padaryt…

Paulius: Bet juk režisierius pasirenka, apie kokią grupę sukti filmą, jei pats sugalvosi, atrodys netikra. Mes nelabai lendame į ekraną, ne „Olialia pupytės“, kad aiškintume „kokia esu graži“. O dėl memuarų... Gal kai bus 60 metų.

– Kokie artimiausi jūsų grupės muzikiniai planai? (Titas)

Kartu: Kurti, koncertuoti. Penktadienį pristatysime albumą Vilniuje, šeštadienį Druskininkuose, kitą savaitgalį, dar kitą koncertai...

Paulius: Ir taip iki Naujųjų metų. O tada drauge važiuosime atostogauti. Ten, kur šilta, reikia minti į Aziją.

– Kada koncertuosite Kaune?  (Arūnas)

– Rugsėjo 18-ąją, kitą savaitgalį. Atsivešime marškinėlių su grupės atributika (juokiasi).

– Giedre ir Pauliau, kuo užsiimate be muzikavimo? Gal turite ir kitokius darbus? (Maksas)

Paulius: Ne, neturiu.

Giedrė: Aš mokau vokalo Vilniaus kolegijoje, jau septintus metus.

Paulius: Na, aš irgi turiu savo studiją „Roof sound“, kuriu muziką reklamai.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./15min redakcijoje grupė Empti
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./15min redakcijoje grupė „Empti“

– Berods esu kažkur skaičiusi, kad Giedrė kuria papuošalus. Iš kur atsirado šis pomėgis? Kaip ir kada pajutote polinkį „prie meno“? (Alina)

(Juokiasi) Giedrė: Tai dabar aš tokia „prie meno“. Ar tai būtų papuošalai, piešiniai, mezgimas, man patinka kurti. Nesvarbu, kas tai – muzikinis dalykas ar tekstas. Nes mano Zodiako ženklas Žuvys, esu kairiarankė, sako kad tokie žmonės talentingiausi (šypsosi). Darau sages iš polimerinio molio, jų tenka ir draugams, ir visiems norintiems.

– Klausimas Giedrei. Daugelis žinomų žmonių, ypač nekomercinės muzikos atlikėjų vengia spaudos, o aš kažkur skaičiau Giedrės mintis, kad jai patiktų spaudos puslapiuose rodytis dažniau. Kodėl? (Aleksandra)

Giedrė: Oi, čia trijų ar penkių metų senumo interviu. Turbūt tad man taip atrodė. Dabar manau, kad rodausi tiek, kiek reikia. Alternatyvios muzikos atlikėjų per daug niekas nekalbina. Nemanau, kad jie vengia spaudos.

„Jei žmonės domisi silikonu, jiems muzika neįdomi“

– Kaip vertinate tai, kad Lietuvoje dainininkas pirmiausia vertinamas pagal išvaizdą, o ne atliekamą muziką? Ar nėra skaudu, kad silikonas į antrą planą nustumia kūrybiškumą? (Feliksas)

Paulius: Man tai nėra skaudu. Jei žmonės domisi silikonu, jiems muzika neįdomi. Šie dalykai nesusiję. Mes nekuriame tokiems žmonėms muzikos. Labai gražios „Olialia“ pupytės, tegu žiūri į jas per televiziją. Pavyzdžiui, kokios LNK spalvos, tai tiesiog klaiku. Jei turėčiau vaikų, tikrai ribočiau jų vaikų televizijos žiūrėjimą.

Giedrė: Pritariu Pauliui.

– Ar tikrai GERAI VAIRUOJATE, kaip dainuojate vienoje dainoje (jei neklystu)? Kaip suprantate tą gerą vairavimą? (Saulius)

Giedrė: Aš labai gerai vairuoju. Ypač tekstuose, gerai mašinas perstatinėju.

Paulius: Aš vairuoju automobilį, bet neturiu teisių.

Giedrė: Ir aš taip pat. Turiu erdvėlaivio teises.

Paulius: Gerai vairuojame muziką, o geras vairavimas, kai slysta. Mes ne tie, kur ant asfalto slidinėja – „drifteriai“.

– Kaip pasikeitė jūsų kasdienis gyvenimas vadinamuoju sunkmečiu? (Saulius)

Giedrė: Kol kas nelabai pasikeitė.

Paulius: Mano nepasikeitė. Tas sunkmetis toks labiau įsivaizduojamas. Visada gyvenime yra taip, kad kyli kyli ir turi nusileisti, kad galėtum kilti toliau. Mums gerai, galime net pasidžiaugti mažesne konkurencija. Geriausi išlieka.

Martynas Tyla: Krizės metu žmonės renkasi kokybę.

– Koks keisčiausias, juokingiausias, o gal nesmagiausias dalykas yra įvykęs scenoje? (Karolina)

Giedrė: Vakar koncertavome ir beveik visą dainą nebuvo vokalo, mikrofonas neveikė televizijos filmavimo metu.

Paulius: Televizija LRT pamiršo... Labai juokinga. Dar buvau nukritęs ant scenos, bet nebuvo labai juokinga.

Martynas Tyla: Kaskadinis triukas. 

Paulius: Tikrai juokingas yra. Buvau su Mariumi Aleksa Strasbūre, buvo vadinamasis jam session, mes grojome, o vienas draugas ragino publiką mus palaikyti lietuviškai. Gavosi taip, kad stovi ant scenos Prancūzijoje ir 60 žmonių šaukia „Mes norim p****s“. Buvo labai juokinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius